Annons

Havsörnsfoto - hopplöst

Produkter
(logga in för att koppla)

edvardwendelin

Aktiv medlem
Hej

Har på sistone försökt få några bra bilder på havsörn, något som visat sig vara svårare än väntat. Jag hade inte trott att det skulle vara en enkel match men ju mer jag håller på desto mer inser jag att det är långt kvar. Som tur var lär man sig mer saker för varje gång man är ute, vilket gör att man orkar fortsätta hålla på.

Jag är uppvuxen på Åland så örnar är något vi har gott om, har jag på något sätt fått för mig. Av drygt 260 nyfödda örnungar i Finland var 90 från Åland. Om jag inte är helt felinformerad så skall det finnas ungefär 100 häckande par här. Förutsättningarna för örnfoto finns med andra ord. Kommunen jag vistas mest i är kanske inte den kommun som har högst täthet på Åland men jag vet i alla fall ett säkert ställe där ett par häckar. Det finns nog så många örnar att man ser en varje dag om man är ute och cyklar eller fiskar t.ex.

Min plan har varit att smyga ner till stranden, på behörigt avstånd från boet så tidigt som möjligt. Nu har jag inte kommit ner när det varit kolsvart ute men klockan har varit mellan 5 och 6 på morgonen i alla fall. Problemet är att de där rackarna verkar va morgonpigga de med och sitter alltid uppe och vakar över åkern jag måste gå över och således blir jag alltid avslöjad. Ett fenomen som varit mer regel än undantag (imorse var det första undantaget) är att örnen/örnarna alltid flyger över mig ett varv före de drar iväg så då har man i alla fall en chans att få en bild. De gånger de kommit tillräckligt nära har ljusmätaren varit några exponeringsteg galet så det har ju inte blivit så mycket av de bilderna.

Nu till det som varit mest uppförsbacke. Då de väl stuckit iväg kl 5 på morgonen har de inte kommit tillbaks på den tid jag suttit där (~4-5h). Sitter jag för kort tid måntro? Det känns som att det finns stor kompetens samlad på FS så det finns säkert en hel del tankar och åsikter om örnarnas beteende.

Frågan är om det är fel tid på året för att ens försöka fota örn? De flyger troligtvis till boet oftare under häckningstiden. Man vill ju inte störa dem så det gäller att hitta ett lämpligt avstånd då. Jag använder ett s.k. Kwik camo just nu vilket funkat över förväntan så förhoppningsvis ska de inte märka av mig bara jag får möjligheten att komma på plats innan de upptäcker mig. Jag borde kanske försöka lokalisera deras jaktmarker istället för att sitta en 300 meter från deras bo och häcka? Boet ligger invid en insjö så jag ska se dem om det är aktivitet där. Ska jag glömma mitt Kwik och ställa ut ett hederligt gömsle istället kanske? Om inte annat så kunde jag ta en lite bekvämare stol och ställa där + att man enklare kunde röra på sig utan att det märks. Man har ju hört att örnar är grymt observanta på små rörelser men hur observanta är de riktigt?

Om någon har orkat läsa igenom det här så vill jag tacka för tiden ni tagit er :)

Imorgon ringer klockan en timme tidigare och förhoppningsvis ska jag hinna dit före det blir ljust. Imorse vart jag lite distraherad av fem älgar som stod på en åker så jag blev lite sen.

Om ni sitter på någon kunskap som kan va till hjälp för mig så uppskattar jag all info jag kan få!

mvh,
Edvard
 
Rätta mig om jag har fel, de flesta überflotta (bj)örnbilder man ser på Fotosidan och annorstädes är väl fotograferade mha åtel och (betal)gömlse? Absolut inget ont i det, och definitivt bättre än att tassa omkring under bona, men du behöver väl inte känna dig besviken om du inte lyckas smyga dig på havsörnar - det är det nog inte många som gör?

Per
 
Om du tittat på mina havsörnsbilder så får du själv bedöma om dom är bra eller ej, men i vilket fall som helst är dom inte fotade vid åtel. En sak jag provade som faktiskt fungerade var att jag sonika la mig rakt upp och ner på marken vid ett öppet fält. Då blev dom nyfikna och flög över mig för att kolla läget. Då passade jag på att fota :) (Gamar?)
Annars har jag inte märkt att någon tidpunkt på året skulle vara bättre eller sämre. MEn jag håller med i sak, sitter man inte på en åtel är det inte lätt, det är grymt skygga djur. (Undras hur mycket naturliga fiender dom har EGENTLIGEN...)
 
Jag har läst något om att fåglar inte kan räkna. Följden av detta var, enligt skribenten, att man skulle ta med sig en assistent och gömsle. Med assitentens hjälp monterar man gömslet utan att på något sätt försöka dölja sig för fåglarna. Sedan kryper man själv in i gömslet och assistenten går hem igen. Eftersom fåglarna ser att någon kommit och någon gått tror de tydligen att läget är lugnt igen.

Jag har dock inte försökt med detta, så jag kan inte göra annat än återge andras tips oprovade.
 
Ett tips generellt vid fågelfotografering. Fåglar ser bra men använder inte luktsinnet i samma utsträckning som däggdjur. Du behöver alltså inte smyga mot vinden av den anledningen. Men du kan alltid utgå från att de ser dig. Ser du ut som en människa anar de fara (vissa fåglar är skyggare än andra) men ser du ut som något annat kanske det går bättre. Det kan räcka med att lägga sig platt på marken med en jacka över huvudet och kanske en filt eller sovsäck om kroppen. Då ser du ut som nåt skräp vilket som helst som skogen är full av och det blir inte fåglarna rädda av.
Det gäller bara att hitta rätt ställe att lägga sig på och det gör man genom rekognocering. Örn har ofta en rutt de patrullerar någorlunda regelbundet.
 
Precis som några tidigare skribenter tror jag det vanligaste hjälpmedlet är örngott. Antingen en död gris i ett skogsbryn eller så sitter man i en liten båt och kastar nyfångade torskar i vattnet. Om jag inte minns fel har t ex Brutus omskrivit den senare tekniken.
 
Angående grisar i skogsbrynet så måste man ha tillstånd från länsstyrelsen för att lägga ut åtel. Köttet måste även vara besiktat.
 
Jag har läst något om att fåglar inte kan räkna. Följden av detta var, enligt skribenten, att man skulle ta med sig en assistent och gömsle.
Enligt Anders Wirdheim så kan de räkna.
Jag har hört att för rovfåglar är det en ganska grundläggande funktion för överlevnad, dvs. om det går in tre ungar i ett bo och kommer ut 2 så är det bra att veta att en är kvar.
Enligt vad jag sett/hört så varierar räknandet starkt mellan olika fågelarter, at testa det på rovfåglar är dock lätt, man låter bara en fågel studera ett råttbo och sedan låter man två råttor "gå" in, men bara en ut och ser om rovfågeln har ett intresse kvar för boet.
En siffra som jag såg är 5 för den rovfågeln som programmet handlade om, drogs det in 6 råttor och 5 drogs ut så tappade fågeln intresset för råttboet.
(Man kan även diskutera vad "räkna" är, det kan röra sig mer om en mängduppskattning.)

Papegojor kan enligt Irene Pepperberg ära sig prata människospråk tolka och analysera både objekt och bilder samt räkna upp till 6(dock upp till 7 enligt wikipedias korta sammandrag), men det är rovfåglar denna tråd handlar om.
 
Hej

Om man skall ha riktigt bra närbilder så är det nog åtel som gäller men om man har ett långt tele kan ju tex bilen fungera som ett bra gömsle och att man då patrulerar tex längs kusten med bil.

Canon 800mm 5.6 kanske kan vara något :) :)

Själv har jag aldrig suttit vid åtel så jag har inte fått så bra bilder på havsörn, det blir lite mer långskott från tex fågeltorn, när man är ute och går, från bil etc.

Nyckeln är ju att vara ute väldigt ofta för då får man fler tillfällen.


Att vara i närheten av boet är ju mindre bra.

Inga åtelklass bilder

http://www.pbase.com/omar_brannstrom/eagles&page=all

Lycka till

Mvh

Omar
 
Tack för alla bra svar! Klockan ringde imorse kl 04:30 men jag hade inte tillräckligt bra moral för att komma mig iväg :)

Många fina bilder är just tagna från åtel eller med hjälp av fisk som bete. Dels är det olagligt om man inte har tillstånd och sen vill jag göra så liten påverkan som möjligt på dem. Örnstammen är såpass stark på åland att den inte får någon hjälp alls mera i form av grisar etc.

Bra tips om deras luktsinne, det är något jag varit osäker på. Med rådjur och andra djur verkar rätt vindvinkel vara A och O för att komma tillräckligt nära.

De örnbilder ni länka till är verkligen fina! Omars bilder har varit en inspirationskälla då jag började försöka fota fågel! Ett 800 mm hade varit trevligt men som snart ny-utexaminerad ingenjör är det lite väl dyrt :) Tror jag skall köpa en 50D och 400 / 5.6 och köra med tejpad extender när det är tillräckligt ljust. Jag tror det funkar bra tills man har råd med 500mm och 1-seriehus. Helt klart är att ingen kamera i världen hjälper mig när djuren inte syns till :) Så jag har nog mycket att lära mig ännu.

Nu har jag suttit på, vad jag med sunt förnuft ansett vara ett lämpligt avstånd från deras bo (är nog minst 400 m). Finns det några rekommendationer kring detta? Jag vill absolut inte störa dem.

Är det någon vet om de har nå läten? När man sitter still hör man ju rätt mycket men jag tror det är mest korpar och tranor som låter. Jag har aldrig hört nå referensmaterial på örn så jag vet inte alls hur de kan tänkas låta. Om de någonsin pratar med varandra dvs. De verkar va mera tysta av sig.

Jag skall försöka få någon bekant att köra runt mig i den åländska skärgården (den östra speciellt) så är nog chanserna större att få örnbilder.

Vet ni förresten när fiskgjusen flyttar till sydligare breddgrader? Det är en gjuse som har ett bo en 500 meter från där jag bor men jag har inte sett till den på sistone. Kanske har den bara varit ute o fiskat. Igår när jag kom ut ur duschen satt en duvhök ute på gården. Kattorna var inte lika förtjusta i den som jag var :)

mvh,
Edvard
 
Det där med vindriktning är intressant av en annan anledning än vittringen, nämligen det att sittande fågel oftast (alltid?) lyfter mot vinden. Man kan alltså till viss del förutse åt vilket håll en fågel kommer att lyfta och rätta sig efter det när man väntar in ögonblicket för att få de kraftfulla vingslagen vid oppfloget på bild.
Havsörn tar också utkastad fisk mot vinden, även där går det alltså att förutse och anpassa sin placering för att få önskad ljusriktning och bakgrund.

Angående grisar i skogsbrynet så måste man ha tillstånd från länsstyrelsen för att lägga ut åtel. Köttet måste även vara besiktat.

Besiktat kött gäller om du lägger ut åtel av tamboskap som gris, får eller nöt. Inte om du åtlar med vilt eller fisk. Trafikdödat vilt tex, eller om du känner någon jägare kanske du kan få slaktavfall av dem. Vill du inte skita ner händerna själv kan du be att få bli tipsad om var de har lagt sitt slaktrens så kan du sätta dig där och vänta.
 
Har gjort några anspråkslösa försök att fota havsörn. Den är ganska frekvent på Gräsö (ialla fall 2006-2007, färre i år). Jag bor nära stranden och mås- och trutkolonierna varnar när en havsörn är på gång. De skriker ju över mycket annat också så det blir många falsklarm. Ofta sitter de på klipporna utanför och dit kan smyga mig fram osedd till ca 150 m.

http://www.pbase.com/mark_elert/image/76921499

Liten krydda är att man kan få kärnkraftverket i Forsmark som bakgrund:

http://www.pbase.com/mark_elert/image/102419708

Annars är mitt knep att ha ett långt tele ständigt berett. Sitter man på klipporna ofta så kommer det förr eller senare förbi en havsörn.

http://www.pbase.com/mark_elert/image/101209280

eller en fiskljuse:

http://www.pbase.com/mark_elert/image/100116296

Inte så aktivt letande alltså. Men kan vara bekvämt.
 
Vill på intet sätt utge mig för expert men detta har jag iallafall kommit på när det gäller denna fågel med örnsyn (c:

Hittar man bara ett ställe där det oftast finns havs/kungsörn så är det "bara" till att hitta bra ställen att sätta sig ned på och vänta. Jag har under sommaren haft förmånen att först följa en havsörn som numera blivit 2 plus en kungsörn. Den första havsörnen avpatrullerar sjön nästan så jag kan ställa klockan efter den och det brukar då vara cirka 08.15-08.30 och kommer då alltid från samma håll dock ingen regel utan undantag. Lite senare brukar kungsörnen dyka upp och när uppåtvindarna blir tillräckligt starka så har jag samtidigt följt båda örnarna när de stigit högre och högre utan ett enda vingslag, facinerande.

Jag använder Wildos 3D-Lövcamo Set och har 500/4 på mkIII med 1.4conv. på ibland också. Har blivit en del morgnar/kvällar i deras sällskap denna sommar tillsammans med då fiskgjuse, rödglada, kärrhök, ormvråk, bivråk som andra exemplen.

Jag har själva aldrig heller suttit vid åtel men nu till vintern så blir det kanske äntligen läge till det, hoppas (c:

Ge dig inte Edvard och kom ihåg att tålamod är en dygd som ger för eller senare belöning.

//Ronney
 
Jag har under sommaren haft förmånen att först följa en havsörn som numera blivit 2 plus en kungsörn. Den första havsörnen avpatrullerar sjön nästan så jag kan ställa klockan efter den och det brukar då vara cirka 08.15-08.30 och kommer då alltid från samma håll dock ingen regel utan undantag.
//Ronney

Intressant att höra om deras punktlighet.

Min bror jagar så kanske jag skulle ta lite slaktrester o lägga ut på en åker här. Känns som att vika sig lite dock. Får ta till det när jag tappat hoppet helt.

Det är kul att se så många fina bilder! Det visar dels att det inte är omöjligt + att man blir motiverad att gå ut o fota själv!

Tack!

mvh,
Edvard
 
Sätt upp ett gömsle som får stå där ett tag och låta fåglarna bli vana vid det. övernatta där sedan är saken relativt klar. Man måste spendera rätt mycket tid vid ett gömsle för att det skall ge utdelning. Att fotogtafera rovfåglar utan gömsle är ju näst intill omöjligt då dem drar så fort de anar en människa inom 500 meter.

Gömsle, låt det vara några dagar - det behöver inte vara något märkvärdigt. mest något som döljer din närvaro. tänk på att göra bra hål för kameran. Sedan smyger du ut på morgonen när det är mörkt. sover där och sedan vaknar du lagom till fotograferingen :)
 
Sätt upp ett gömsle som får stå där ett tag och låta fåglarna bli vana vid det. övernatta där sedan är saken relativt klar. Man måste spendera rätt mycket tid vid ett gömsle för att det skall ge utdelning. Att fotogtafera rovfåglar utan gömsle är ju näst intill omöjligt då dem drar så fort de anar en människa inom 500 meter.

Gömsle, låt det vara några dagar - det behöver inte vara något märkvärdigt. mest något som döljer din närvaro. tänk på att göra bra hål för kameran. Sedan smyger du ut på morgonen när det är mörkt. sover där och sedan vaknar du lagom till fotograferingen :)

Det är nog dit jag misstänker att jag hamnar. Får köpa ett gömsle på Skånejakt och ställa det där så får de i lugn o ro klura på vad det är för grönt som står där. Enda fördelen med att dagarna blir lite kortare nu är att man kan ställa klockan lite senare på morgonen :D 04:30 verkar va en OK tid. då var det mörkt ute ännu.

Har ni något knep ni använder er av för att få tiden att gå? Man kan ju inte göra något som får en att tappa fokus på det man är där för. Jag spelade lite sudoku på mobilen och det fick tiden att gå lite snabbare i alla fall. I ett riktigt gömsle så kan man ju dessutom röra lite mer på sig. Trots att jag skaffat stol med ryggstöd så blev det rätt stelt i baken efter att ha suttit still i 5h så lite extra space är nog välkommet.


//Edvard
 
Det är väl det som är facinerande med örnarna, hade det varit som att fota gråsparv hade man nog tyckt de var i vägen... Men jag håller med om att det är svårt. Dessutom är de örnar jag har fotograferat barnsligt förtjusta av att hålla sig i motljus. Jag fick dock en rolig bild på en som dök efter något ätbart, skärpan är värdelös, alldeles för stort avstånd, men det är mitt hittills bästa försök :)
 

Bilagor

  • havsorn1.jpg
    havsorn1.jpg
    78.8 KB · Visningar: 253
Såklart så är det utmaningen i sig som gör örnfotograferandet (menar då inte vid åtel som säkerligen är både en utmaning som givande) så både frusterande som spännande, vet aldrig när man skall få till några bilder som åtminstone duger någotsådär.

Men som jag skrev i förra inlägget så är det bra att titta ut några platser i förtur. Jag har två ställen som jag oftast använder, ett på förmiddagen med solen i ryggen och ett annat när solen kommer bakifrån på eftermiddagen. Om det då tillika ger vind från rätt riktning så fåglarna kan ställa upp mot denna sett från min horisont så är chanserna ganska stora att man till slut blir nöjd med en eller annan bild.

Men det är tålamodskrävande som sagt men å andra sidan så händer det nästan ständigt något i eller omkring sjön som jag sitter vid. Andra rovfåglar och hackspettar samt småfåglar som finns där får tiden till att bara rinna iväg och aldrig kännas lång, tvärtom så blir jag oftast paff över hur timmarna bara har försvunnit hän. För mig är detta helt enkelt livskvalité av hög klass.

//Ronney
 
Att hålla en låg profil vid fotografering kan locka till sig även de skyggaste varelserna. En gång då jag fotade vadare vid kusten tog jag av mig till kalsongerna och la mig på mage. kravvlade ut på magen tills jag nådde vattenbrynet. där låg jag i säkert 40-50 minuter helt stilla.

då började fåglarna acceptera min närvaro och vissa kom så nära som 20 cm av mig. grym upplevelse.

En bok, kaffe på thermos, nån smörgås, anteckningsbok, en liten pannlampa, mp3spelare och annat som kan hjälpa till.
 
ANNONS