Annons

Kamera och objektiv för macro och fågel

Produkter
(logga in för att koppla)
Billig makrolösning

Det blir förvånandsvärt bra makrobilder för väldigt lite pengar med Canons 500-serie och standardzoomen EF18-55 om man köper en mellanringssats på ebay. Men köp en sats som har elektriska kontakter, annars går det inte att styra bländaren. Det är manuell fokus som gäller (som vanligt vid makrofotografering) och frontlinsen hamnar nära motivet. Detta skuggar lätt bort allt tillgängligt ljus förutom att motiv som inte gillar att bli granskade på nära håll har en tendens att ge sig iväg. Stabilisering, nope! :-D
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/267061/3453596.htm
Jag använde den här kombinationen flitigt för att fota småprylar på mitt förra jobb. Använde Zerene stacker, ministativ och en produktfotograferings-box med inbyggd led-belysning så stabilisering behövdes inte.
 
"Kameran behöver vara lätt ha med sig ut och" Och med dessa ord kan vi nog utesluta 1kg 40.000kr Nikon D850.

Nu var väl i och för sig TS största problem att inte kunna fotografera fågel i svagt ljus.
Kameror som klarar fågelfoto i svagt ljus kommer aldrig att vara vare sig lätta eller billiga hur man än vrider och vänder på det. Huvuddelen av vikten kommer att ligga på optiken. Lätt i de här samanhangen är flera kilo för optik + hus. Vad det gäller pris 40 000 är väl nästan en droppe i havet om vi ser på utrustning som ska klara sådant här. Det kommer att krävas minst lika mycket till för ett bra begagnat objektiv.

Det är förstås mycket pengar men vad jag sett i tråden har TS inte specat någon budget, men ser vi till vad folk lägger på andra hobbies är det trots allt ganska billigt. Jämför vad du hittar i närmaste småbåtshamn eller vad jägare lägger på sina vapen, ridsportintresserade på sina hästar,...

D850 har dessutom både funktioner för focus stacking och focuspeacking samt utfälllbar skärm vilket kunde vara till hjälp vid makrobilder. D850 uppfyller tillsammans med D500 dessutom kravet på enkel snabb hantering t.ex. kan man konfigurera två "backbutton focus" knappar t.ex. en enskild focuspunkt för sittande fågel, och en med lite fler punkter lämpliga för flygande fågel.

Utbudet för utrustning för sådant som snabba sporter eller fågelfoto är dessutom lite skumt. Det finns gott om halvbra prylar som fungerar i bra ljus för sådär 30 000 för hus + objektiv, men så snart vi ställer krav på att det även ska fungera i svagt ljus rasar tiotusenlapparna väldigt snabbt iväg. Det finns liksom inget läge där man får något uppenbart bättre för några få extra tusenlappar. Ett sätt att få ned priset är förstås att handla begagnat, men det blir mycket pengar i alla fall.

Ett lågprisalternativ för fågelbilder i svagt ljus kanske kunde vara att använda blixt med befintlig kamera och optik även för fågel. Normalt sett brukar fåglar inte bry sig så mycket om blixtarna i sig men en stor ljus yta som rör sig eller händer som viftar för att styra blixten är ett större problem. Dessutom är väl blixtljus som huvudljus inte så roligt alla gånger. För att få mera koncentrerad ljusskägla kan man förse blixten med en teleförsats som t.ex. "better beamer"
 
ANNONS