Det vanligaste är nog RAW och JPG samt i viss mån TIFF i kamerorna. RAW är rå bildinformation direkt från sensorn utan några manipuleringar från kameran. Därmed har du ett bra utgångsmaterial att bearbeta i lämpligt bildbehandlingsprogram i dator. Det går att göra exponeringskorrigeringar, vitbalans mm mm. Eftersom bilden är okomprimerad och ren ger nog det det bästa resultatet. Dessutom kan du göra många olika bildbehandlingar av samma RAW-fil och spara i lämpligt format, t ex TIFF.
TIFF är ett okomprimerat filformat som dock är manipulerat av kameran beroende på vilka inställningar du gjort beträffande exponeringspompensation, skärpa, färgkorrigering, kontrast osv. Filerna blir gabska stora, men behåller sin kvalité om du öppnar den i ett bildbehandlingsprogram och t ex tar bort röda ögon och därefter sparar. I JPG försämras bilden varje gång du öppnar den och sparar igen.
JPG är ett komrimerat bildformat där komprimeringen förstör bilden mer eller mindre. Detta går till så att komprimeringen minskar antalet färger i bilden, dvs närliggande kulörer på pixlar blir en kulör och bilden får alltså färre antal kulörer än ursprunget. En väldigt stor komprimering (=liten fil) ger väldigt få färgnyanser och en "oskarp" bild. Öppnar du bilden och sparar om den görs ytterligare en komprimering med ännu färre färger osv. Med en liten komprimering fås en mindre bildfil än t ex TIFF men ändå av god kvalité. Här gäller det att avgöra ändamålet med bilden och tänka på att inte spara om den för många gånger. En JPG-bild som man vill manipulera i datorn bör därför först sparas i t ex TIFF och därefter manipuleras. Då kan du spara hur många gånger som helst. När du är klar kan du åter spara i JPG för att få en mindre fil.
Det börjar bli sent så jag kanske förklarar lite förvirrat, men jag hoppas du anar något av det hela. Det finns nog massor skrivet i detta ämne om du söker på t ex TIFF, JPG, RAW etc.