Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Spotmätning

Produkter
(logga in för att koppla)
Spotmätning använder man när man vill kolla upp hur olika motivdelars luminans förhåller sig till varandra för att själv ta ett genomtänkt beslut om exponering.

Tänk dig att du skall fotografera en svartvit katt i ett vardagsrum (ett inte helt ovanligt scenario ;). Du kan då mäta den svarta pälsen och den vita pälsen för att se om båda får plats i filmens kontrastomfång. Den vita pälsen kanske ger 1/60 och den svarta 1/8. Du har en rulle Sensia i kameran. Fyra stegs skillnad. Då vet du att du får teckning i både det svarta och det vita om du lägger dig i mitten.

Ett annat scenario: Du har låtit kamerans automagi välja ut exponeringen åt dig för en vy över en skogsbäck som från vänster nederkant till höger ovankant slingrar sig bort (inte helt ovanligt det heller ;). Du är lite orolig för att himlen som syns mellan träden skall bli för ljus och ge ett utbränt intryck. Du slår om till spot och mäter ljuset mellan träden. Attans, det är tre steg ljusare än den inställda exponeringen. Resultatet kommer att bli en besvikelse om du inte på något sätt lyckas tona ner högdagrarna. Men kanske exponeringen kameran valde inte är den du eftersträvade ändå? Du spotmäter utvalda delar av scenen en gång för att avgöra själv om det är en justering av exponeringen, påsättande av avtonat gråfilter eller kanske rent av en omkomposition utan himmel som är aktuell.

Samma sak går att åstadkomma med andra mätmönster som inte har inbyggd intelligens, men möjligheten att selektera små ytor blir mindre.
 
Jims svar är bra. Jag skulle personligen vilja svara dig kortare: Alltid. Det finns inget annat sätt om du vill använda zonmetoden.
Us
 
ANNONS