Annons

Svårexponerad och oskarp video vid filmning av akvarium

Produkter
(logga in för att koppla)

mikoto

Aktiv medlem
Jag har blivit hemma lite mer än vanligt så har tagit mig i kragen och lär mig filma bättre med kameran. I de flesta fall är det ganska lätt att lyckas hyffsat och jag har inte fastnat ännu. Men en vy kan jag aldrig lyckas vettigt med och det är en överblicksvy av mitt akvarium. Detta bråkar även vid foto men desto mer vid filmning. Det jag misstänker är det största problemet är nog ljuset, men jag är osäker så jag frågar er som nog är klokare än mig. Här är en testvideo jag gjort för ämnets skull:


Detta är filmat med en Panasonic GH3 med en Sigma 28mm lins F5.6. 1080p60 50 mbps. Films kontrast och skärpa är lätt redigerade.

Problemet är väl främst att bilden blir väldigt överexponerad i de ljusa partierna och det är svårt att göra något åt det utan att filmen blir på tok för mörk. Att bråka lite med kontrasten gav viss förbättring men är ingen komplett lösning. Jag har flera objektiv så jag har givetvis testat runt lite men resultatet är ungefär detsamma oavsett så det är nog inte objektivet som är flaskhalsen. Jag kan få bra filmer med skärpa om jag filmar ett mindre område i akvariet så resultat jag är nöjd med går det få fram med utrustningen, bara inte här.

Min tanke nu är att det är mitt ljus som är största problemet, men frågan är vad jag kan göra åt det? Det sitter en 150W metallhalogens lampa rakt ovanför akvariet. Vilket då innebär att ljuset kommer rakt ovanifrån, vilket kanske i sig är en besvärlig start. Egentligen sitter jag ju i princip och filmar små träd med solen rakt ovanför. Är det något jag kan göra åt ljuset isf om min tanke stämmer? Riktningen kan jag inte göra mycket med, lampan kan vinklas lite grann. Den kan även höjas, skulle det kunna bli lättare om jag kunde diffusera ljuset tex?

Tankarna är många men jag är inte säker på vilka som är vettiga så kan någon hjälpa styra mig lite?
 

pdahlen

Aktiv medlem
Tycker ändå du ska vara ganska nöjd, ser ju ganska bra ut. Du kan kanske prova att sätta ett lakan över akvariet mot ljuset, så kanske det dämpas något och eventuellt sprids ljuset något, tänd inte eld på det bara om nu lampan blir varm. Du kan också prova att komplettera med något ljus från sidan i den mörka delen, så kanske du får ett mer jämnt ljus?
 

mikoto

Aktiv medlem
Men, men det går ju inte vara nöjd! :) Jag satt precis och skulle bomba in lite fantastiska exempel på hur andra gör det, men insåg att de nog använder klippningen till att "luras" lite.

I de flesta fall så är inte deras överblickar där man ser hela akvariet helt fantastiska heller. De har bättre exponering än mig fortfarande så att de ljusa partierna inte är fullt så bländande. Men de har inte heller perfekt skärpa. De smyger in små närbilder istället hela tiden så att man inte hinner tänka för länge på att överblicken inte ser 100% ut utan fokuserar på de små klippen som ser bra ut.

Dock ser det ut som att de ofta dimrat ner belysningen en del och istället trollat med att köra ganska hög iso. Dimmer är inget jag kan använda på min lampa, men jag kan höja den en bit och följa din tanke om att bygga en hemmagjord diffusor med ett vitt lakan. Lampan blir kanonvarm men om man håller ett avstånd på 30 cm eller mer mellan lampan och lakanet är det nog inget bekymmer.

Ska kolla efter någon bra lampa så jag kanske kan belysa skuggorna lite mer, placering kommer bli en utmaning då utsidan av glaset gärna reflekterar.

Tack så mycket för hjälpen!

Här är exempelvideon jag jämför med:


Man kan se att han filmar rakt in i lamporna vid flera tillfällen men de ser på tok för snälla ut, de där LED puckarna är på ca 60-70W styck när de drivs fullt ut. De borde blända ganska ordentligt.
 

Tonyeagle

Aktiv medlem
Maan kanske skulle kunna relativt billigt undan genom att hitta ett par garagelampor på stativ (typ biltema, Jula) och försöka hitta några hallogenlampor med ungefär samma färgtemperatur (kanske kan de som sitter på (250 eller 500W) ge ungefär samma temp med lite filterfilm framför och samma ljusstyrka med en egengjord ljusformare av papp, Plast eller bomullstyg/billiga lakan). Tror faktiskt att du kan åstadkomma en relativt jämn belysning med tillräckligt homogen färgtemperatur för under en tusing. Men du kanske får googla en del och undersöka innan du köper något. Hittar du ett alternativ där du kan belysa även från sidorna så lär du slippa överexponeringen ovanpå fiskar, växter och stenar etc.

PS Har du inte tummen mitt i handen är det relativt lätt att bygga egna ljusformare/diffusorer av olika material. Ofta behövs inte mer än en vass kniv, lite silvertejp eller lim och ev. ett gammalt liggunderlag att användas som distansmaterial (tillskuret och ditlimmat) för att få passform mellan lamphöljet och själva ljusformaren.
Finns hur mycket som helst på tuben för kamerablixtar - Bara att tillämpa tekniken på lite större prylar som hallogenlampor.

Vill man lägga ut mer än en tusing på projektet för stillbildsfoto så kan man ju gå på Godox radiostyrda blixtar (Lär behövas 2 stycken (gärna 3 om man vill kunna modulera ljuset lite mer) kompletterade med 2,3 egenbyggda ljusformare. Kostnad från ca 2500 och uppåt beroende på blixtkombo och materialval till ljusformare, exempel nedan:

PS vissa av godoxblixtarna som finns till flera kameramärken har inbyggd radiostyrningsfunktion över andra godoxblixtar och då behövs ingen särskild radiostyrningsenhet men vill man inte ha masterblixten direkt på kameran behöver man köpa till en sladd (från kameraskon till masterblixten) för att få den att styra de andra blixtarna som man sätter på andra ställen. Exemplet ovan är en blixt med integrerad radiostyrning.
 
Senast ändrad:

mikoto

Aktiv medlem
Tack för tips och tankar! Halogenlampornas storhetstid är nog förbi för min del dock, de blir ju varma något vansinnigt :) De har ju utmärkt färgåtergivning dock och går enkelt styra med en dimmer, men färgtemperaturen är nog nästan omöjlig att matcha med min 12,000K MH lampa.

Jag har dock flera Metallhalogen armaturer liggandes, men det är alla 150W och 250W lampor och det blir väldigt mycket ljus. Jag är egentligen inte helt frälst på LED men de är ju smidiga som portabel och tillfällig belysning. Det är bara från högra sidan av akvariet jag har möjlighet att ge någon stödbelysning. På vänster sida är det ett till akvarium och en kolsvart vägg mellan de två. Utmaningarna lägger sig på hög... :)

Jag är dock sugen på att testa lite diffusorer och ljusformare! Diffusor borde gå göra en enkel träram och spänna vitt lakan eller annat tyg över, så kan man göra ett par stycken om en inte räcker till.
 

mikoto

Aktiv medlem
Har pillat lite till, har inte uppnått någon dramatisk förbättring men lite bättre blev det nog:


Här filmar jag med en diffusor under lampan, diffosorn är inte helt vettigt placerad så jag tror den i sig skapar lite extra skuggor. Den blockar mycket ljus för övrigt. Första 2/3 av videon har jag en till lampa som ger lite ljus från sidan med. Behöver nog experimentera mycket mer med det men den gjorde en del nytta. Behöver filma mycket mer för att lära mig ställa in rätt konstrast och ljus när jag filmar. Kamerans skärm stämmer inte alls bra överens med datorn när man fört över videon.

En bonus med diffusorn är att flimret som blir från när ljuset bryter i vattenrörelsen eliminerades i princip helt, det var inte så störande innan på videon men när man filmar närmare på individuella djur eller gjorde timelapse så kunde det vara ganska jobbigt. Alternativet är såklart att stänga av pumparna men då kan djuren te sig konstigt.

Jag byggde min diffusor lite enkelt av delar från lokala Erikshjälpen, en ram från Ikea och en bit begagnat lakan. Tror materialvalet kunde blivit bättre men det är något att testa med iaf.

02 Diffusor fram.JPG

01 Diffusor.JPG
 

mikoto

Aktiv medlem
Nej, GH3 har inte möjlighet till log. Vet inte om jag är skicklig nog för att kunna använda det heller än även om jag kunnat. Jag använder Hitfilm Express och använder lite kontrast och färgfilter. Drar lite försiktigt i reglagen då de gör stora förändringar fort.
 
ANNONS