Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vidvinkel

Produkter
(logga in för att koppla)

Ea-O

Medlem
Hej!

Jag fotar just nu med en Canon 7D med ett Tamron AF SP 28-75/2,8 XR Di (http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/pri_objektiv.php) Jag är grymt nöjd med det objektivet då det klarar av det mesta just i nuläget (har ett sketet 70-300 sigma också samt ett 50 1.8) dock så börjar jag bli riktigt sugen på ett vidvinkel objektiv. Jag letar alltså efter nått i >6000 klassen och har kikat in (http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=fish45ca) lite grann men jag vet inte om det är det jag verkligen vill ha?
jag vill inte ha ett objektiv som tar "runda" bilder utan ett som "böjjer" bilden riktigt mkt för att få en skön effekt.

Nån som har nått tips?

mvh Andreas
 
Det är lite svårt att förstå vad du menar med

jag vill inte ha ett objektiv som tar "runda" bilder utan ett som "böjjer" bilden riktigt mkt för att få en skön effekt.

...eftersom just fisheye "böjer" rejält. Personligen föredrar jag raktecknande (ej fisheye) extrema vidvinkelobjektiv och om det är det du menar så heter kungen Sigma 8-16. Hade det själv till 7D och det är optiskt extremt bra. Eftersom jag migrerat till FF väntar jag just nu på Sigmas ver II av 12-24 som (om jag ska gissa) lärt en del från från deras 8-16. Det är inte så ljusstarkt men allt annat bräcker det mesta på marknaden.
 
Jag förstår det som att du är ute efter ett fisheye, ger inte runda bilder, men väldigt förvrängda perspektiv med välvda linjer.
 
Kolla hur bilderna blir

När jag funderar på vad jag ska köpa för glugg nästa gång så brukar jag kolla på http://www.flickriver.com/lenses/ där man kan se bilder tagna med olika objektiv.

Själv har jag nyligen köpt ett begagnat 24/2,8 som på min 7D motsvarar en gammal klassisk 35:a och som jag den här helgen använt som mingel- och konsertglugg där jag är riktigt nöjd. Det kan vara kul med extrem vidvinkel ibland, men har gått lite för mycket mode i det. Jag brukar tänka på hur våra extrema vidvinkelbilder kommer att uppfattas av historiker om femtio år, när de tittar på bilder där alla är sneda i axlarna och förvridna i ansiktet... :)
 
haha ja det är oxå ett sätt att se det på :p.. nae men jag är mest intresserad av ett för att fota våra hundar med.. tycker det blir riktigt läckra effekter när man ligger nära marken och får fota..
 
jo har kikat på det men är lite osäker på det där med ingen autofokus då jag vill fota saker som kan röra sig rätt mkt..
 
Du behöver inte fokusera om du ställer in bländaren på t ex 5,6 och avståndet på 0,6 meter. Då får du skarpt från 0,3 meter till oändligheten.
 
ja de må vara sant.. men hur är t.ex sigmas 4.5 ? blir bilden rent av rund med svarta kanter eller blir bilden bara väldigt böjd?
 
jag har ju en Canon 7D och det är väl APS-C men enligt dom där bilderna så äre ungefär precis det jag letat efter.. en klar och synlig "böjning" i bilden där man verkligen ser att man använt vidvinkel men inte dom svarta kanterna.. men visst tänker jag rätt då att dom där bilderna är motsvarande min kamera då?
 
ANNONS