Annons

Vidvinkligast F-optik?

Produkter
(logga in för att koppla)

ztenlund

Aktiv medlem
Nikons eget är väl den manuella 13/5,6-grapefrukten som är högst ogratis. Vidaste med AF är nog 14 mm oavsett Nikons lite äldre skruvdrivna eller en av några olika tredjepart av varierande ålder. Ljusstarkast är väl Sigmas inte så gamla 14/1,8. Tredjepart manuellt kanske Irix 11/4? Laowa Zero-D 12/2,8 har nog mindre distorsion dock, tror jag.
 

Polar300

Aktiv medlem
Intressant! :)
Tack för svar.

Frågan grundar sig i att jag av viktskäl måste lämna hela (tunga!) systemfulla ryggan hemma när jag ska tågluffa mig runt större delen av Nordamerika under ett antal veckor (4-5-6?) i höst - och jag har bestämt mig för att bägge husen bara MÅSTE med (Df & D810) --- och att normalt reseobjektiv får bli ett Nikon AF-S 28-300mm f/3,5-5,6 G ED VR (på väg hit när jag skriver det här) som sedan får ett fast vidvinkelobjektiv som kompanjon (och som 'huslock' på det andra huset).
Bestämde mig tidigt för att mitt vanliga 24-120 inte var tillräckligt 'omni' för den här resan... Stod sedan och vägde mitt lilla söta AF 20mm f/2,8 D i handen - och tanken slog mig: Finns det kanske numera något ännu vidvinkligare - som är i liknande viktklass - och som kan komplettera det där rese-superzoomobjektivet och därigenom komma längre neråt ifrån dess 28mm-ända? Och det fanns det uppenbarligen - även om fastoptik-viktklass verkar vara rejält töjbart numera!

Vi får se vad jag lyckas hitta begagnat - inget av alla mina tidigare objektiv är köpt nytt, det är som med bilar; undvik de tre första åren - så kan du köra mycket dyrare modeller... :cool:
/Odd
 
Senast ändrad:

ztenlund

Aktiv medlem
Ett någorlunda lätt (knappt 400 gram*) och vettigt zoomalternativ är annars AF-S 18-35/3,5-4,5G (dvs inte det äldre skruvdrivna) om du inte "måste" ha VR, hög ljusstyrka eller fasligt mycket mer vidvinkel. Lite av en doldis jämfört med AF-S 16-35/4G VR som kom före.

18-35:an tar vanliga filter om man håller på med sådant också, vilket många av de fasta mer extrema vidvinklarna inte gör. Samma diameter som 24-120/4 och nämnt 28-300.

*Många fasta vidvinklar i det mer extrema området väger mer.
 
Senast ändrad:

PMD

Aktiv medlem
Om du inte hade använt orden "raktecknande" och "viktskäl" så hade jag föreslagit Nikkor 6 mm f/2.8 Fisheye. 220 graders bildvinkel, och man måste fälla upp spegeln på kameran för att objektivet ska få plats. Väger drygt 5 kg.

Så jag föreslår inte det. :)

Det finns ett Nikkor 6 mm f/5.6 Fisheye också. Väger bara 430 g.
 

Polar300

Aktiv medlem
Tilläggas ska väl att jag redan har ett optiskt alldeles utmärkt AF-S 14-24mm f/2.8 G ED - som alltså åker ut av rena viktskäl. 1020g med främre locket - Hu!
Mitt AF 20mm f/2,8 D väger bara 320g...
/Odd
 

ztenlund

Aktiv medlem
Tilläggas ska väl att jag redan har ett optiskt alldeles utmärkt AF-S 14-24mm f/2.8 G ED - som alltså åker ut av rena viktskäl. 1020g med främre locket - Hu!
Mitt AF 20mm f/2,8 D väger bara 320g...
/Odd
Nackdelen med 20:an är väl att den kanske inte hör till de roligaste av de skruvdrivna objektiven. Att jag nämnde den nyare 18-35:an var för att den faktiskt är rätt bra som vidvinkelzoom till spegelreflex betraktat, samtidigt som den inte väger så mycket och inte är särskilt dyr begagnad heller. Sedan får man förstås välja om man vill ha mångsidigheten hos en zoom eller prioriterar något annat.
 

Snuddas

Aktiv medlem
Tilläggas ska väl att jag redan har ett optiskt alldeles utmärkt AF-S 14-24mm f/2.8 G ED - som alltså åker ut av rena viktskäl. 1020g med främre locket - Hu!
Mitt AF 20mm f/2,8 D väger bara 320g...
/Odd
Det finns ett Samyang AF 14/2,8 (raktecknande), till Nikon F, som väger ca 500 gr. till ett pris som ligger runt 7 tkr. Troligen beställningsvara men lär nog gå att få fram före hösten.
 

PMD

Aktiv medlem
Jag köpte den manuellt fokuserade versionen av det objektivet för cirka sex år sen. Det är helt OK, men vinjetterar en del på stora bländare. Objektivtest.se gav objektivet omdömet "rekommenderas & mycket prisvärt". Jag köpte mitt på rea för 2490 kr så jag vill korrigera till "jätteprisvärt".

AF-versionen lär vara bättre på flera sätt, så det är nog ett toppenobjektiv.

För en resa som den Polar300 ska göra skulle jag dock inte ha med ett så vidvinkligt objektiv som enda vidvinkel. Jag skulle hellre gå på ztenlunds förslag.

Frontlinsen på Samyangobjektivet är stor och välvd och därmed ömtålig. Det följer visserligen med ett mycket bra lock och man bör nog alltid ha det monterat när man inte tar en bild.
 

Polar300

Aktiv medlem
Det blev en begagnad Samyang XP 10mm f/3,5 för Nikon F-fattning

från Photospecialist i Holland för €671 inkl frakt - vilket blev SEK 7940 via PayPal. Svenskt listat nypris är sådär 13000:- --- men jag hittade inga begagnade inom landet, tyvärr. Inom EU-muren fanns det några stycken... Så jag kan fortsätta med att enbart köra med begagnade glas, trogen min filosofi.

OK, manuellt fokus - men jag bedömer att med 10mm brännvidd så är det mesta inom tillräckligt bra fokus om man håller sig mellan f/6 till 12 - även om man missar lite med fokus-vridningen.

Jag återkommer med några kommentarer när jag kört 'några rullar' med den - och kommer att jämföra med min söta lilla AF Nikkor 20mm f/2.8D...

Tack till alla som hade kommentarer och gav mig insyn i en värld som tidigare inte varit mig speciellt angelägen, har det varit behov av extremvidvinkel så har jag bara hakat på jättebautaklumpen AF-S Nikkor 14(-24)mm 2.8G och sedan låtit kära vännen Manfrotto 055 ta lasten... :)
/Odd
 
Senast ändrad:

Polar300

Aktiv medlem
Nu har optiken kommit upp från Nederländerna - ser ut som helt ny! Provexemplar från butiksdisken kanske? Och till cirka 60% av svenska nypriset så är även den delen helt OK...

Tagit en första (hyperfokuserad!) bild med mycket detaljer och färg etc i bokhyllan t.ex här i vardagsrummet - och insåg kvickt att den är så vidvinklig att minsta lilla avvikelse från PERFEKT horisontellt resulterar i helt galna fallande sido-linjer... Men perfekt jättevidvinkligt är det samtidigt - och med vettig hyperfokusering tror jag det är rätt underordnat att skärpan borde ställas helt manuellt... Blir ett bra komplement till det 28-300 som sitter på det andra huset. Ah, Grand Canyon på 10mm brännvidd - går det antagligen inte att se något av alls utan en brutal nedskärning av bildhöjden till en långsmal bildremsa... :)

Optiken är tydligen så ny, eller ovanlig, att DxO inte hade någon Optics Module för den, varken på D810 eller Df - så jag kontaktade dem och föreslog att de fixar till en... Vi får se om de bryr sig.
/Odd
PS
Ska bli kul att göra en sån där bildserie med en stegvis lååång-zoomning från 10-millimetaren och hela kameraryggan igenom upp till PF-300:n med sin 2x teleförlängare. Hoppas Manfrotto 055 är stabilt nog för det... ;-)

2024-03-26 16;46 _IMG5155.JPG
2024-03-26 16;52 _IMG5157.JPG
 
Senast ändrad:

Ventures

Aktiv medlem
Ett alternativ, om motivet är statiskt, är också att sätta ihop flera bilder. För video blir det förstås annat. Jag skaffade nyligen ett Nikon 14-24 och inte minst intressant är att filma med 14 mm.
 

Bilagor

Polar300

Aktiv medlem
Ja, det måste vara helt statiskt - men ändå innehålla både bredd (i förgrund och längs med) och något litet tydligt allra där längst borta i centrum... ;-)

Snygg vintervidvinkel förresten...
 
ANNONS