Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons

Klotterplanket


Bli medlem i gruppen för att skriva
Rapportera
Canalog
för 11 månader sedan sedan


Till diskussionen om gilla elller ogilla-knapppar...

Varför klassas en erhållen gilla-tryckning som en kommentar av fotosidans kodsnickare?? Det lurar mig!!
/B
Rapportera
David Elmfeldt
för 11 månader sedan sedan

Det är byggt så :)
Rapportera
zimmy
för 11 månader sedan sedan

Håller med där. Man luras att det är kommentarer.
Rapportera
Theresefoto
för 11 månader sedan sedan


Jag är ganska neutral kring gillaknappen. Har aldrig använt men tänker att ibland gillar man en bild lite mer utan att kanske veta varför. En känsla som den förmedlar.
Sen tycker jag att det är ganska "oviktigt" med data gällande inställningar osv men det är väl för att jag själv inte tänker så mycket på det när jag fotar. Ljussätter på det sätt jag tycker ser bra ut bara ;)
Rapportera
UlfL2
för 11 månader sedan sedan

Gilla :)
Rapportera
KjelleB
för ett år sedan sedan


Är kluven, eftersom jag inte är proffs, som de flesta här verkar vara, eller vill bli. Inget fel i det. Men jag som är amatör och bara vill hålla mig till det ,men ändå vill lägga upp en bild då o då, uppskattar ett gillande faktiskt. Det kan också vara så att vi som gillar ett foto gör det istället för kommentar ,gör det för att slippa en kommentar till om min kritik till bilden. Jag tycker det är bra att det finns olika nivåer här på FS vad gäller bildkvalité o kunnande. Låt det förbi så, tack det är mina tankar just nu om detta.
Rapportera
för 11 månader sedan sedan

Självklart finns det olika nivåer på fotografering, men många vill nog även förkovra sig lite mer. inget fel med det. Det finns många amatörfotografer som slår yrkesfotografer i kunnande. Inget fel med att vara amatör.
Rapportera
David Elmfeldt
för ett år sedan sedan


Såg diskussionen om Gilla-knappen. Den infördes för ungefär ett år sen med tanken att man hellre vill få ngn reaktion än ingen alls. Rent utseende- och funktionsmässigt och var vi lägger fokus så är det på ett förenkla och fokusera på bildkritik genom de fyra dimensionerna Komposition, Kreativitet, Teknisk kvalitet och Innehåll. Medan Gilla inte ges lika mycket fokus. Så vi försöker hjälpa till med att ge bildkritik.

När det gäller inflödet så är antalet bilder nästan exakt samma de senaste 24 månaderna på ca 3 500 nya bilder per månad. Likaså gäller faktiskt kritikkommentarer som ligger väl stadigt kring 10 000 per månad. Så just nu känner vi ingen negativ trend.

Vill ni ser med detaljer och statistik så har jag skrivit ett längre blogginlägg här https://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/var-det-battre-forr-3.htm
Rapportera
morgondotter
för ett år sedan sedan

ja, jag förstår - ibland känns bildkonsumtionen så meningslös allt gillande här och där står mig upp i halsen - - så ser samhället ut idag - tyvärr inte mycket tid för att se och ha eftertanke
/inger
Rapportera
erdeljan
för ett år sedan sedan


Jag gillar det ni skriver, men vill inte tillägga någonting. Måste jag skriva det varje gång och citera folk och nämna vilken kommentar osv? Ja ni fattar vad jag menar - så en stor like till ;)
Rapportera
Måns H
för ett år sedan sedan


"Gilla" är en del av kulturen på sociala medier. Det är väl därför Fotosidan tagit efter. I en del grupper på Fotosidan behöver "gilla" inte vara helt fel. Man har kollat bilden och tyckt den är värd ett tryck.

Bildkritik 2.0 har ju ett uttalat syfte att de bilder som läggs in ska bedömas och kritiseras, med fördel konstruktivt. Här tycker jag inte "gilla" hör hemma.
Rapportera
för 11 månader sedan sedan

Håller med fullt ut. Lägger man in bilder vill man ha lite mer än tummen upp, eller skarp bild.... lite mer än det tack
Rapportera
VargenW
för ett år sedan sedan

Det där kan jag hålla med om, alltså att gruppen Bildkritik 2.0 är till just för att man ska få feedback i ord. Men när det gäller andra grupper däremot, t ex Gatufotografi, håller jag fast vid att helst ett ett verbalt omdöme, men hellre ett "gilla" än ingenting alls.
Rapportera
fargo1000
för ett år sedan sedan


Kan hålla med om det där med gilla knappen i bild kritiken. Syftet med att ge formulerad kritik är ju att den upplagda bildens fotograf ska utvecklas..... Att bara få ett gillande är förvisso glädjande men det är ju inte därförl jag lägger upp bilder i bild kritik......
Rapportera
Ne quid nimis
för ett år sedan sedan


Håller helt med dem som inte gillar "gillaknappen". Jag har för mig att tanken med FS är att vi ska lära av varandra och då är ju några ord om bilden en viktig faktor. Dessutom tycker jag att varje bild ska vara försedd med fakta om kamera, objektiv, inställningar m.m EXIF data, eftersom det är sånt man lär sig av. Gärna också uppgifter var bilden är tagen, särskilt natur, miljö och landskapsbilder och stadsbilder. Kompositionen i många bilder är av intresse för många som ser på bilderna och sånt bör man kommentera. Det var lite av mina tankar kring "gillaknappens" vara eller icke vara. //Ingmar Berglund
Rapportera
bokada
för 11 månader sedan sedan

Jag har alltid, (förr), försökt bemöda mig med att ge så mycket information jag kunde om mina bilder - men iom noll respons - som ofta är fallet - har jag resolut slutat med att ge information. Varför ska jag sitta och skriva ner information om en bild som aldrig blir uppmärksammad? Min tid på Jorden kan utnyttjas bättre. Är det däremot någon som vill veta... Fråga mig då. Det känns betydligt rakare att göra så...

/ Bo
Rapportera
Canalog
för 11 månader sedan sedan

Jag håller med dig Ingmar - det finns bilder som inte har nån ytterligare info alls utöver själva bilden, ingen titel , utrustning, plats osv...endast datum för publiceringen. Då kan jag nöja mej med ett klick på gilla-knappen...fast visst föredrar jag också att få en skriven kommentar!
/B
Rapportera
Qidnax
för ett år sedan sedan

Bra Ingmar. Som glad amatör uppskattar man verkligen att kunna ta del av varje bilds information om objektiv, tid, bländare, etc. FS skulle väl i sin utbildande roll införa det som en standard.
Rapportera
zimmy
för ett år sedan sedan


Tycker att det är synd att det införts en gillaknapp på FS. Det är ju en totalt värdelös kommentar, eftersom man inte behöver bemöda sig det minsta om att formulera varför man gillar bilden. Som inflationen i gilla-markeringar på Facebook. Vägra gilla-knappen!
Sune L
Rapportera
Cygni
för 7 månader sedan sedan

Jag tycker "gilla" knappen kan vara kvar! Alla har inte tid att sitta och skriva en massa då bildflödet är stort. Sen hänger man inte hela tiden på FS utan man är på flera forum som även det tar för mycket av ens tid.

I stället för att skriva "fin bild" så är det enklare att klicka på en gilla knapp.

En del kan ha svårt för att utrycka sig i skrift och ibland kan det vara svårt att beskriva vad det är som just den bilden berör en på ett vist sätt.
Rapportera
Abe Normal
för 7 månader sedan sedan

Är ett stort fan av Youtube, av flera ämnen och buddys som jag följer sedan flera år tillbaka. Youtube som man måste säga är både kreativt och fördjupande för dem som vill, använder både likes och textkommentar. I dagens flöde med ett extremt stort utbud av allt på nätet, tycker jag att likes funkar väldigt bra. Får någon 5000 likes så står det för någonting. Vem orkar sitta ner o skriva textanalyser av allt man ser och hör? Förmodligen ingen.

Om man ”gillar” det man ser på FS är värt mycket tycker jag.
Rapportera
Benbjo
för 7 månader sedan sedan

Håller fullständigt med dem som vill ha bort gillaknappen. Det kan man ha på FB men jag tycker inte att FS ska hänga med i socialamedispåret. Tycker inte att den knappen fyller någon funktion. Det är ju ganska lätt att skriva en kommentar på en bild. En kommentar, även om den är kort, ger ju lite personlig kontakt mellan fotografen och den som kommenterar.

/ Bengt
Rapportera
Nilla A
för 7 månader sedan sedan

Håller med. Lite som att efterlikna FB. Där känns det mer ok. Men på FS vill man ha kommentarer. En del kanske tycker det är svårt att kritisera eller berömma en bild. Men det kan räcka med att skriva fin bild. Eller kul bild men den hade blivit bättre om du beskurit den lite eller ljusat upp den. Sen vet jag inte vad jag ska svara på ett gilla. Gör jag tummen upp så menar jag att jag blev glad att vederbörande gillar min bild. Men det kan ju också tas för att jag gör tummen upp för min egen bild. Då kan det ju låta lite skrytsamt.
Rapportera
Bokeh
för ett år sedan sedan

Hellre ett gilla tecken än ingenting alls, så ser jag på det, det är inte alltid man orkar skriva något, men ett gilla tecken kan man ju alltid ge när man gillar en bild, så jag ser gärna att det blir kvar.
Rapportera
VargenW
för ett år sedan sedan

Jag är kluven till detta. Jag tror att det är många som avstår från att skriva en kommentar eftersom de inte tycker att de har något att säga, eller också att andra redan har skrivit det som de tänkt skriva, men som ändå vill visa att de gillar en bild.
Många kanske hellre vill ha ett gilla än ingen kommentar.
Rapportera
ingthi
för ett år sedan sedan

Instämmer helt! Otroligt dumt och meningslöst, hoppas dom tar bort den!
Mvh Ingrid
Rapportera
Mikael Stenmark
för ett år sedan sedan

Håller med om att gilla-knappen inte är bra. Även om jag själv har börjat använda den av ren bekvämlighet. Fotosidan kan aldrig bli som Facebook eller annat större socialt media. Fotosidan borde inrikta sig på de som verkligen gillar att få kritik för att lära sig mer. De hör hemma på Fotosidan. Gillande kan man få på andra ställen.

Känns lite som en panikåtgärd för att antalet medlemmar inte utvecklas så som man vill.
Rapportera
lru
lru
för ett år sedan sedan

Kan bara hålla med. Tycker att gilla-knappen ska tas bort. Fyller ingen funktion på fotosidan.
Rapportera
lill42
för ett år sedan sedan

Håller med dig, inte bra, tråkigt och meningslöst. Vänligen Lillemor G
Rapportera
för 3 år sedan sedan


Bra tips
Rapportera
för 3 år sedan sedan


Vill tipsa om en bok som jag läser nu och som de har här på Fotosidan till försäljning, den heter "Kreativ fotografi" av George Barr.
Innehåller inte bara en massa teknisk information utan mer hur man skapar en bild så den blir intressant även för betraktaren.
Hur motgångar kan hanteras,osv. Mycket läsvärd bok.
ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo