Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Klotterplanket


Bli medlem i gruppen för att skriva
Föregående 1 2 3 ... 135 Nästa 
Marcus Johansson
för 2 år sedan sedan


Några här från poolen som skall till Street-foto festivalen i Göteborg i helgen?
niiiik
för 2 år sedan sedan

Jag också, som jag sa på fejan.
tezmon
för 2 år sedan sedan

Japp! Jag ska dit. Tänkte inte åka först men kunde inte hålla mig. :) Ser fram emot det.
Marcus Johansson
för 2 år sedan sedan


Tog bort bilden "Gatufotograf" enligt dina tankar Fredrik. Bildens uppkomst hade dock inget med dina tolkningar att göra. Mvh //Marcus
Frekeman
för 2 år sedan sedan

Jag såg det. Tack, Marcus.
för 2 år sedan sedan


Det här verkar kul :-))
Tack för insläppet.

Martin
Thomas Åkerberg
för 2 år sedan sedan


Under en längre tid har jag, av personliga skäl, inte varit kapabel att vara delaktig/aktiv i detta forum!
Jag önskar alla gott!
/Thomas
tezmon
för 2 år sedan sedan

Din frånvaro har märkts! Du är mycket välkommen tillbaka när du så småningom kan. Allt gott till dig med!
/Anders
Marcus Johansson
för 3 år sedan sedan


En tanke kring publicerade bilder.
Gatufotografi är berättelsen du vill dela med dig av till andra. Det är inte vad du sett eller att du sett som fotograf som gör din bild intressant. Det är inte heller din upplevelse eller den för dig ovanliga plats du befinner dig på som intresserar. Jämför med att du glider omkring i stadens fräckaste bil och tänker att andra ser upp till dig medan invånarna som inte känner dig bara ser en väldigt frän bil med en helt obetydlig chaufför som knappt syns genom rutorna.
Det är först och främst hur du väljer att fotografera som avgör hur berättelsen kommer att tolkas på den färdiga bilden.
Fotografens egna tankar med associationer, känslor och kanske minnen som upplevs då bilden görs syns eller förstås inte av en utomstående betraktare. //Marcus - icepic
Göran Blomqvist
för 3 år sedan sedan

Jag ser gärna att gatufotografi är något mer än dokumentärfoto som bara avbildar en situation utan särskild avsikt eller tanke, annars skulle ju Googlemapsbilen som kör runt och fotograferar omgivningar också vara en gatufotograf. En riktigt produktiv dessutom. Så jag håller med Marcus här, ett gatufoto bör i min värld vara något mer, till exempel bära en berättelse, bygga på kontraster, likheter, mönster eller vara taget i ett avgörande ögonblick och på så vis ge betraktaren något mer än bara ett dokumentärt ”snapshot”. Lätt att säga, inte alltid så lätt att åstadkomma. Men väl värt att jobba mot.
Marcus Johansson
för 3 år sedan sedan

Poäng Michael!
Min tanke är att jobba mer med bilden i fotograferingsögonblicket och tänk igenom vad du vill visa och förmedla samt om din bild slutligen förmedlar ditt ursprungliga syfte när du analyserar den rent objektivt. Vilket jag inte ser särskilt ofta eller hittar tecken på här. Mer som att bilder överlåts åt betraktaren finna ut något av godo. Det pratas ofta om att man vill ha konstruktiv kritik på sin bild för att lära mer och bli en bättre fotograf. Så det här är ett lite bidrag till den som önskar utvecklas. //M
Kant
för 3 år sedan sedan

Hej,

Intressanta rader du skriver, men jag delar inte din slutsats.

Visst är det så att i många bilder(foto som målningar) så ser man vad fotografen är ute efter, man ser känslan som han/hon vill förmedla. Kan se fotografens associationer i bilden och vilken väg han/hon vill leda in betraktaren på.
Har dessutom bilden en rubrik så vill ofta fotografen ge dig en liten knuff i den riktning som han/hon vill att du skall se.

Nåväl, det är långt i från alla bilder som avslöjar fotografens tankar och känslor


Mvh

Michael
tezmon
för 3 år sedan sedan


Hej alla!

Det är kärva tider runt om vår planet. Alla påverkas av pandemin. I stort och i smått. Gatufoto är en av många relativt sett oviktiga saker som är svårare nu. Det är ganska lite människor som rör sig i städerna, få kommer iväg på resor och nu kommer vintern dessutom. Lågsäsongen.
Trots detta så har vi ett stabilt inflöde av bilder i gruppen. Visst, det är inte jättemånga bilder och det är inte så jättemånga som tittar och kommenterar. Men gruppen lever i varje fall och den är värd att fightas för! Jag vill rikta ett tack till alla som bidrar. Till alla som får gruppen att övervintra den här tuffa tiden. Det kommer bli bättre! Kanske redan till sommaren? Förutsättningarna för gatufoto kommer bli bättre, fler kommer vilja vara med.
Under tiden får man väl passa på att posta bilder från skrivbordslådan. Ibland är ju de bilderna väl så bra som de nytagna. Men en och annan nytagen hoppas jag personligen lyckas få till under kommande vinter/vår. Vi får se hur det går.
Ta hand om er!

Mvh Anders J/ delad poolvärd.
Marcus Johansson
för 3 år sedan sedan


Tänker att det är fine att höra samma historia om och om igen så länge berättaren förmedlar något!
VargenW
för 3 år sedan sedan


Det har blivit ganska många reaktioner på det jag skrev igår och det är ju jättebra, jag ville ha en diskussion och det blev det.
Det som har diskuterats mest är huruvida all bildkritik är personliga åsikter eller om det finns några sorts allmängiltiga grundläggande kvalitetsbegrepp. Det är en viktig och svår diskussion.
Jag tycker att det finns det. Jag tycker till exempel att det finns bilder som inte är färdigjobbade, eller där man inte har sett att sånt som är viktigt för bilden skurits bort i sökaren. Det finns bilder där det inte finns något som kittlar, som man fastnar för eller som t ex är vackert eller roligt eller jättefult. Det är några exempel, jag skulle kunnat komma med fler.
Och sen finns det, som en del påpekat, bilder som i sig är bra, men inte platsar inom gruppens ram. Det är dock ett mindre problem här, de allra flesta bilder följer reglerna.

Varför är man här? Som jag ser det av huvudsakligen två orsaker: Man vill se bra bilder och få inspiration. Man vill att andra ser ens egna bilder och ger (förhoppningsvis positiv) feedback.
Båda delar borde ju leda till kvalitetshöjning. Man vill se bra bilder, alltså ger man positiv feedback till det som är bra, dels vill man ha bra feedback på sina bilder, alltså har man en viss självkritik.
Detta tycker jag inte alltid funkar här. Jag tycker att vissa flödar gruppen med bilder, av vilka kanske drygt hälften är bra, och en del är jättebra. Som jag skrev tidigare, varför inte nöja sig med de bilderna?

Även om jag har fotat aktivt i 44 år och även haft en stor utställning, så är det uppenbart många här som är duktigare än vad jag är som fotograf. Betydligt mer har jag sysslat med musik, både som bandledare, som korist och som körledare. Det går faktiskt att göra en analogi där.
Jag skulle aldrig medverka till att vi skulle framföra en låt som inte var färdigrepad eller som inte skulle låta bra eftersom den var på en svårighetsnivå som vi inte klarar. Jag skulle heller aldrig medverka till att vi skulle framföra musik som publiken inte skulle vilja höra (även om man inte alltid ska stryka publiken medhårs). Båda delarna skulle minska vår popularitet och båda delar skulle faktiskt innebära ett sorts förakt för publiken. De har tagits sig dit för att lyssna, och de har troligen dessutom betalat för det. Och, vi betalar faktiskt för Fotosidan.
Jag tycker att det finns grundläggande kvalitetsbegrepp. Allt är inte subjektivt.
/Lars
mikarom
för 3 år sedan sedan

Tack för att du förklarade din ståndpunkt, då missuppfattade jag Dig inte och vidhåller min tidigare kommentar till fullo. Nog sagt från mig, i den här samtalssträngen. Ha det gött! Mikael
bassa
för 3 år sedan sedan


Ok. .Anders det framgick inte skillnaden vad, och jag vet det inte . Meningen som du skrev var inte lika tydlig på skillnader...
Ha det bra, jag har verkligen ingenting emot dig,. det vassa som du upplever kan vi nästan dagligen uppleva, i ganska hård kritik på gf poolen.. Det vill jag ha bort!
/ Bengt H
tezmon
för 3 år sedan sedan


Det är jättebra att det diskuteras lite om hur vi vill ha det i gruppen. Därför att det är vi tillsammans som är gruppen. Ingen annan. Utan oss som hänger här (orimligt stor del av vår lediga tid när vi egentligen borde vara ute och fota;) ) finns ingen grupp. Och jag tycker att kommentarer, bildkritik och bilddiskussioner är fullständigt vitalt för en levande grupp. I varje fall om personlig utveckling som fotograf är på agendan.

Att ge feedback på en bild är ganska svårt. Men som jag ser det så är det självklart man skriver sin egen åsikt, sin läsning av bilden. Det finns ingen som har facit. Det finns inget facit. Men i och med att det är gatufoto vi håller på med så bör bilderna ses utifrån det perspektivet. Jag menar: en bild kan ju vara jättebra utan att den för den sakens skull vara speciellt bra som gatufoto.

Den största tjänst man kan ge en annan fotograf är att ge sin ärliga åsikt. Jag tycker rent av att det är något vackert.

Mvh
Anders J
mikarom
för 3 år sedan sedan

Hej Anders, det var skönt att höra att du precis som jag ser att en bedömning av en bild är personlig och subjektiv. Vi kan givetvis ge vår återkoppling med mer eller mindre erfarenhet och kunskap om foto både som teknik och konstform. Vilket i sin tur gör att återkopplingens kvalitet kan vara bättre om den ges på ett konstruktivt sätt. Jag tror att alla som lägger in bilder i gruppen står för sina alster, och är villiga att få positiva och negativ kritik, det är ju en grupp för entusiaster,. Därför reagerade jag Lars ursprungsinlägg och än mer på hans förtydligande där han ger uttryck för tron på en sorts allmänrådande kvalitetsmåttstock inom gatufoto och efterlyser att folk som inte uppfyller dessa kriterier censurerar sig själva. Hmmmm /Mikael
tezmon
för 3 år sedan sedan

Hej Mikael.
Jag vet inte vad som ÄR bra gatufoto. Jag vet bara vad jag själv tycker och det är vad jag skriver. Det förutsätter jag gäller alla. Man behöver inte skriva "jag tycker" innan varje mening för att det ska framgå att det är skribentens åsikt som framförs. Så om du skriver en kommentar till en av mina bilder så vet jag hur du ser bilden och det tycker jag är värdefullt. I synnerhet om du tycker mindre bra om bilden. Men jag skulle inte dra slutsatsen att du menar att din bildtolkning är den som gäller.
Det jag menar när jag använder ordet "vackert" är att det kan vara obekvämt att skriva att en viss bild inte fungerar för en. Men om man ändå gör det så är den en fin tjänst till den andra fotografen som då får en chans att se sin bild utifrån. Det tycker jag är vackert och i högsta grad kamratligt. En god stämning vill vi alla ha och vi bör nog kunna kombinera det med ärlig feedback.
Vad grundar jag då mitt eget tyckande på? Jo dels på min egen smak såklart och dels på den kunskap jag i skrivande stund har om gatufoto. Jag är lååångt ifrån fullärd men förstår i varje fall genren lite bättre nu än jag gjorde för 7-8 år sedan.
Sedan vill jag säga att du har helt rätt i att gatufoto är svårdefinierat. Det är en del av charmen! Vi har ju vissa regler i den här gruppen till exempel men de är ju ingen definition för genren i stort utan bara riktlinjer för just vår grupp. Nu ligger nog dessa regler rätt väl i mittfåran av förekommande försök att definiera genren.
Nu ska jag dra igång lite kaffe och sätta mig och redigera bilder. Det roligaste som finns förutom att bläddra skivor. Jag har ett accelererande behov av jazz i mitt liv, något som säkert glädjer den gamle jazz-räven Bengt H. :)
Mvh Anders J
Frekeman
för 3 år sedan sedan

@Mikael: Jag vet inte vad Anders tycker om sin förmåga att bedöma gatufoto (jag tror han är lite blyg faktiskt för jag anser att han har riktig bra pejl på vad som är bra gatufoto) men jag hävdar bestämt att jag själv är rätt bra på att bedöma vad som är ett bra gatufoto upp till den gräns där personliga preferenser tar vid. Och varför vågar jag sticka ut hakan på detta sätt? Jo, jag har konsumerat gatufoto i hyfsat stora mängder under flera år, seriöst utövat gatufoto själv rätt intensivt i 10 år plus, gått workshops för några av de främsta nu levande gatufotografer (Alex Webb och Matt Stuart) samt besökt många gatufotofestivaler där man snappat upp en massa matnyttigt. Har också haft turen att kunna gå på ett otal olika föreläsningar med välkända gatufotografer och andra fotografer. Det vore väl konstigt om jag inte har skaffat mig en grundläggande förmåga att identifiera styrkor och svagheter i gatufoton som jag ser? Sen kan man olika preferenser som att vissa föredrar grafiskt starka gatufoton medan andra vill ha ansiktsuttryck och komma nära subjekten. Där är det ingen idé att försöka vara objektiv men precis som med andra fotogenrer så tror jag definitivt att det går att komma överens om vissa saker som bidrar till om ett foto är bra eller mindre bra.

Nog om detta! Nu är det sängdags så att jag är utvilad inför morgondagens heldagssession med just gatufoto. Om jag har flyt och tur så kanske det blir nåt ok gatufoto!

Mvh
Fredrik
mikarom
för 3 år sedan sedan

Intressant att du säger att det inte finns något facit och att det är subjektivt och ändå vet du vad som är ett bra eller rättare sagt vad som inte är ett bra gatufoto...har du facit då eller, eller skall jag förstå Bra eller dåligt enligt dig? En ärlig åsikt är fortfarande en subjektiv åsikt! Den kan vara vacker eller ful beroende av hur väl den är formulerad och hur konstruktiv den är. Jag ser en hel del Okonstruktiva åsikter och jag ser andra som är konstruktiva .... kvaliten på återkopplingen avgör , jag ser även en del oförskämda sådana. Jag kan nog aldrig se dem som vackra. Jag bryr mig inte mycket om vilket då jag ser återkoppling viktigare är tystnad. Min reaktion och mitt långa inlägg tidigare var en reaktion mot normativa generella uttalanden och uppmaningar att medlemmar skall ha självinsikt och inte lägga in ”dåliga” Bilder i gruppen. Ordval som får medlemmar att kanske välja att inte posta bilder i gruppen. Jag efterlyser en mer kollegial mentalitet snarare än en Där medlemmar som anser sig ”veta!”. Gatufoto är ett för stort fotoområde med för många skolor för att ha plats för normativa beteenden från andra medlemmar med starka åsikter baserade på sin begränsade bild av gatufotoelefanten. Ju mer man förstår komplexiteten ju mer ödmjuk blir man, Jag ser viss avsaknad av sådan insikt. Andra fotoområden må ha snävare estetik och kan definieras bättre t.ex porträtt fotografering, kanske landskapfotografering. Men lycka till and ge en objektiv bild av ett bra gatufoto..eller ens att Definiera ett gatufoto (utom det mest uppenbara tex. Foton på fiskar under vattnet... etc).. däremot att dela med sig av sin upplevelse av bilden bra eller dåligt eller tekniska misstag och tips för hur bilden skulle kunna bli bättre baserat på ens egna perspektiv, erfarenhet och kunskap kan vara vackert. Jag tyckte därför att exemplet med musikgruppen i Fredriks meddelande haltade rejält. Det är min ärliga åsikt och ni får avgöra om den är vacker! / Mikael
tezmon
för 3 år sedan sedan

Hej Bengt!
Jag tror du missförstår vad jag skriver. Jag har inget recept på hur en speciellt bra gatufoto ska se ut. Det är heller inte vad jag skriver. Jag menar att en bild, exempelvis ett porträtt med mycket bokeh fotat i gatumiljö, kan vara jättebra. Fast om man ser den med sina gatufotoglasögon kanske man önskar se mer av omgivningarna, kanske en interaktion av något slag, en berättelse. Man kanske alltså bedömer bilden som starkare som porträtt än som gatufoto. Inget konstigt.
Sedan vet jag inte riktigt vad du menar med din mening om ryggdunk och nära dunkare. Det känns som att du vill vara vass på något sätt. Det tycker jag är tråkigt i så fall. Tycker vi måste försöka hålla upp nivån på samtalen och du och jag har väl ingenting otalt?
Mvh Anders
bassa
för 3 år sedan sedan

Hej Anders. Du skriver Cit:.En bild kan ju vara jättebra utan att den för den sakens skull vara speciellt bra som gatufoto.
Intressant. Berätta för oss på fotosidan. gärna i din blogg som går ut till alla medlemmar på fotosidan hur ett speciellt bra gatufoto bör se ut.utan ryggdunk från någon nära dunkare.
Jag ser fram emot det, intressant. Man lär så länge man lever.
/ Bengt H
bassa
för 3 år sedan sedan


Hej Fredrik. En sak som jag tycker mig ha märkt är att det är svårt att bemöta någons kritik,. Fotografen som tagit bilden måste också kunna försvara sig och tala om så här vill jag ha det.( Eller går vi alla i en fotoskola) där du och Anders och i viss mån Lars som har undervisat i foto är våra lärare?
Om exempelvis en ganska medioker fotograf på sidan skriver nedlåtande om en bild Typ:,det här är verkligen ingenting som tilltalar mig eller inte så särskilt uppseendeväckande! Så måste väl den som kritiserats så hårt,. även kunna svara exempelvis.Tyvärr,... jag kan inte ta din kritik på allvar eftersom jag anser att du inte har åstadkommit en bild på din sida som överhuvutaget intresserar mig ,och tydligen inte andra heller. Tänk bara på fotbollsläktaren, när alla som INTE blev fotbollsspelare ständigt ropar sopa!, Hur faan spelar du! Och spelaren, som är skyhögt bättre en han som ropar inte kan försvara sig.
Den rätten måste alla ha,även här utan att betraktas som sura som inte kan ta kritik..
jag ser fram emot mer kompistag. En vänligare attityd. Byt ordet kritik mot min åsikt, eller jag tycker.
Jag var själv hemsk i mitt bedömande för tio år sedan. Det berodde mest på att jag begrep bäst och var fullärd. Trodde Jag.. Hjälp!
/ Bengt H
Frekeman
för 3 år sedan sedan

Jag skrev inte att filmkritiker och musikrecensenter inte alltid vet bäst. Jag menar att de har pejl på läget och borde kunna underbygga sina omdömen om musik och film på ett gediget sätt. Men, visst kan de vara ute å cykla. De behöver dock inte kunna göra film eller musik själva för att ha nåt vettigt att komma med.

Angående kommentarer så är det viktigast för mig att de är uppriktiga. Så lär jag mig och jag hoppas att det funkar så för andra också. Ingen tjänar på att få kommentarer berömmer bilden mer än den är värd som jag ser det. Självklart skall man inte vara ovänlig.

Tack för att du tycker att jag blivit riktigt bra, Bengt. Det kanske har blivit så tack vare dina "kritiska i bland elaka kommentarer"? :-D

Fin helg på dig med!

Mvh
Fredrik
bassa
för 3 år sedan sedan

Hej Fredrik. I bland kan det vara svårt att inse vad som är ryggdunkande,exempelvis försvara de närmaste när de får kritik.
Men detta om detta..
Jag håller absolut med om att filmkritiker musikrecensenter inte alltid vet bäst.
Just därför ska man också ta deras åsikter med en nypa salt.Många av dom har aldrig stått eller nått scenen.
Jag tror ändå att lite vänligare kommmetarer skulle utveckla de nya som kanske inte är så vana med utpräglade sågningar, skulle utvecklas bättre.. .
Du har blivit riktigt bra, tycker jag, trots mina kritiska i bland elaka komentarer, så visst kan du ha rätt, det beror om man har förmågan att ta till sig kritik..
Ha det bra Fredrik. Ha en fin helg.
/ Bengt
Frekeman
för 3 år sedan sedan

Hej Bengt! Ja, alla som är medlemmar i poolen går i Anders, Lars och min gatufotoskola! Jag ser att du inte betalt höstterminens avgift ännu, Bengt! Jag skickar en faktura genast! ;-)

Nä, jag ser det nog mer som att man själv väljer vilken skola man går i, det vill säga hur man väljer att lära sig och förbättra sig. Och det inte bara inom gatufoto. Personligen så känner jag att jag uppskattar de negativa och kritiserande kommentarerna bäst, förutsett att jag känner att de är ärliga och uppriktiga. Möjligtvis så håller jag inte med men då känner i alla jag inte att jag måste försvara något och gå i polemik med individen som ger ett omdöme. Det är nog oftast så att jag kanske väljer att förtydliga hur jag tänkte.

Vad gäller en som skriver kommentarer och huruvida han eller hon själv är bra på fota gatufoto bryr jag mig inte om. Dessa personer kan ha en utsökt smak vad gäller gatufoto oavsett egen färdighet inom området. Precis som med filmkritiker eller musikrecensenter – eller sportkommentatorer! De behöver väl inte ha skapat film, skrivit musik eller ha varit fotbollsproffs för att ha en gedigen kunskap och välunderbyggda åsikter om ämnena?

Så länge man inte är direkt otrevlig i sitt kommenterande så är det okej för mig. Men alla är förstås fria att vara vänligare men jag måste ändå säga att jag gärna slipper se det ryggdunkande mellan kompisar som förekom så ofta tidigare i vår pool.

Mvh
Fredrik
mikarom
för 3 år sedan sedan


Tack för din insats Lars, det har varit ett uppskattat och gediget arbete du lagt ner på att kommentera alla bilderna under den här perioden! Det är bra om fler kunde ta sig mer tid att dela med sig sina återkopplingar både positiva och negativa. Och som jag själv efterlyst, fler som lägger upp sina bildalster. Precis som alla andra så kollar jag in de bilder som läggs in i gruppen och reflekterar över dem gatufotografi är ett stort område och det finns mycket tycke och smak och ganska starka idéer om vad som skall vara och inte vara både på motiv och hur de är tagna. Allt från rena konstfotografierna som spelar med motiv, skuggor och kontraster till rena vardagsfoton som på något vis "bara fångar folk i stadsmiljö" och allt däremellan.

Mycket av återkopplingarna handlar om tycke och smak. Vad som är bra för någon är skräp för någon annan, jag saknar en ödmjukhet för detta faktum i dina reflektioner, det är som om du sätter på dig en roll där just din smak är normen. Problemet är att många andra också har domarkappan på sig men har sina subjektiva utgångspunkter för sin ståndpunkt. Vi är alla betraktare och har våra preferenser. Men att oja sig över andras bristande självinsikt eller att vilja debattera om sidan är för någon speciell sorts gatufotografering som just du tycker är bra anser jag är att sätta sig på både höga hästar och att försöka få en grupp katter att dansa tillsammans. Lycka till med det!.

Det inslag som satte igång det hela var ju en totalsåging av det mesta på den här sidan, om man inte berättade historier på en nivå som en klassisk amerikansk nyhetsfotograf.... en reaktion på foton på folk som var ute och "gick" eller att vänta på något ställe för att få en fin färgkombination etc.. Det var hans i mitt tycke snäva referensram. Nu har du gett din referensram som handlar mycket om din personliga smak eller om man skall skära någon eller som det finns områden av utfrätthet (som kan bero på din skärm - by the way). Min poäng är att det inte är en fråga om en objektiv god smak.

Även om jag gillar skjutjärns kommentarer med mycket attityd (som verkar vara en del av gatufotogafernas signum) så tycker jag att dina generella slutsatser helt saknar den självinsikten. Du verkar tycka att du är en förmedlare av god smak och kvalitet på en generell nivå. Det är där du enligt min mening går fel.

Med alla åsikter och smaker och skolor som finns inom det här området, så tycker nog alla att det är mycket bilder som inte faller dem på läppen, problemet är att i ganska många fall är det olika bilder, därför att vi har olika perspektiv och synsätt. Visst finns det kompositionsteorier och idéer om hur man jobbar med linjer och perspektiv etc etc... Jag försöker ha ett öppet sinne och sätter mig som betraktare i en roll där jag försöker finna en sort mening eller historia i bilden. När jag hittar en sådan tycker jag bilden är bra, även om den fotografiskt kan ha vissa brister. Sedan finns det bilder som jag tycker estetiskt är väldigt tilltalande och då gillar jag dem också. En del har både historia och estetik och de är de bästa i mitt tycke. En tråkig bild som är perfekt i alla avseenden är fortfarande tråkig, men det är min subjektiva smak . Och det är min smak och mina erfarenheter och råd som jag förmedlar i mina kommentarer.

Men att försöka pådyvla er alla min uppfattning på en generell nivå eller att försöka höja er allas "kvalitet" genom att uppmana er inte lägga in alster som JAG anser inte (med någon sorts ide om att det är en objektiv sanning) är bra med referens till att du och några till också tycker att det är för låg kvalitet, vore inte bara fel, det vore missvisande också. Jag har läst all din feedback till mig och andra och jag vet att vi inte har samma smak. Jag respekterar din smak och jag lär mig lite av att se hur andra ser på bilder. Vi ser ganska ofta olika på bilderna, saker som du tycker är bra kanske inte jag tycker och vice versa. Och det är ok! Men är ditt tyckande det dom gäller? Eller är allas tyckande rätt? I så fall kanske inga bilder skall läggas in kan 400 personer enas helt och hållet? Jag tvivlar på det!

Det kommer säkert att vara andra som kommer att hålla med dig precis som tidigare kverulerande inlagor och som säger: kvalitén är för låg, vi kan bättre!!!!

Problemet är att vi alla tittar på elefanten från olika perspektiv därför kommer en grupp som den här aldrig att kunna vara en sida för där endast "god"gatufotografering. Det skulle krävas en ensam redaktör för gruppen som väljer ut bilder efter "sin" goda smak.

Jag efterlyser istället mer högt till tak, uppmuntra fler bilder, ge återkoppling på de som ni anser är bra och de som är mindre bra, fortsätt gärna med er tuffa skjutjärns "tell it like it is" kommentering, men jag tycker ni är helt fel ute när ni basunerar ut dessa som generella slutsatser! Inget av oss har det generella tolkningsföreträdet eller den nivån på våra egna alster att vi kan sätta oss på de höga hästarna. Ha den självinsikten!
Frekeman
för 3 år sedan sedan

Mikael, jag menar att det låter som du påstår att Lars hävdar att hans åsikter och tyckande skall vara de som gäller i allmänhet? Jag ser bara att han vädrar sina egna åsikter som sådana och sånt måste man ju få göra, inte sant? Om det är nån som "basunerar ut" generella åsikter om vad som anses bra inom gatufoto så är det väl jag! :-)
mikarom
för 3 år sedan sedan

Hej Fredrik,

Jag tycker jag var ganska balanserad, och jag Vet inte om jag utgår från att det är något annat än hans åsikter och de förslag han ger hals för. Jag har också tackat för all återkoppling och det jobb Lars lagt ned på de olika bilderna och att jag har respekt för hans bildåterkopplingar.

Det jag reagerar på är det jag uppfattar som huvudbudskapet i hans analys och råd.. Precis som jag också Kommenterade när Janne lade in sitt meddelande tidigare. De kanske båda är professorer i fotografi - vad vet jag? Det ändrar inte min respons på det de saker själva valt att ta upp.

Med vänlig hälsning,

Mikael
Frekeman
för 3 år sedan sedan

Mikael, jag kan inte se nånstans i Lars inlägg att han hävdar något annat än att det är hans egna åsikter som han torgför i sina kommentarer och i inlägget. Så, jag tycker att du kritiserar Lars för nåt han inte har gjort.

Sen att jag förstår att han har i sitt yrkesverksamma liv ha undervisat i foto gör att jag personligen värderar hans åsikter lite mer än jag annars skulle ha gjort. Men samtidigt så innebär det inte per automatik att han har rätt i allt om gatufoto. Tycke och smak spelar förstås en roll. Dock, jag kan nog se att det finns en del "halvobjektiva" kvaliteter inom gatufoto som erkänns bland de som har flitigt utövat genren och tagit del av andras tyckande och tänkande densamma. Detta innan smak och tycke tar vid.

Tänk om gatufotopoolen vore en pool för musik. För gitarrmusik specifikt. Öppen för noviser såväl som för proffs. Jag tror att nybörjarfel skulle vara tydliga. Medlemmarna skulle nog också rätt lätt avgöra hur väl en gitarrist kan hantera sitt instrument. Samtidigt, vissa nybörjares alster skulle påvisa nån typ av talang och potential. Å vissa duktiga spelaras alster torde vara förutsägbara och tråkiga. Vet inte hur relevant denna liknelse är men jag tycker mig kunna se liknande mönster i gatufotopoolens bilder och fotografer.

Till sist – gruppen blir vad vi gör den till. Jag tycker att vi fortsätter att lägga in bilder som vi tycker är tillräckligt bra samt att ge och ta emot ärlig kritik (positiv som negativ).

Mvh
Fredrik
KjelleB
för 3 år sedan sedan

Bra skrivet, som att det är mina tankar.
VargenW
för 3 år sedan sedan


För tre månader sen gjorde Janne Kvarnström ett inlägg här där han skrev om hur låg kvalité det var på bilderna generellt inom gatufotogruppen och hur många tråkiga bilder som läggs upp.
Då skrev jag själv ett svar där jag propagerade för att vi borde vara mer aktiva med vår bildkritik, positiv och negativ, och på det sättet dels höja kvalitén och också få en mer levande grupp.
Så det har jag gjort nu, i exakt tre månader har jag kommenterat varenda bild på Gatufoto. Det har blivit betydligt fler positiva kommentarer än negativa, och jag har hela tiden försökt klargöra att mina omdömen kommer ur min personliga smak. Det har verkligen inte varit något nöje jämt, det är ungefär lika kul att skriva negativt om en bild som att ge ett lågt betyg i skolan, dvs inte kul alls. Det tar emot. Men jag ville fullfölja min plan.

Utifrån de här tre månaderna har jag några reflektioner:

1) Gatufoto är svårt. Jag har fått ännu större respekt för de som har hög lägstanivå. Ibland kommer det i gruppen bilder från de riktiga ”mästarna”, som jag uppfattar dem. Då blir man både inspirerad och ser vad långt man själv har till den klassen.

2) I mitt tycke är det en del av de som lägger in bilder som har för lite självkritik. Det är både bilder som inte har något att tillföra och bilder som inte är färdigjobbade. Men samma fotografer lägger ibland in kanonbilder. Sovra bland bilderna, lägg in hälften mot nu så blir det mycket bättre, det är min åsikt.

3) Man kan med tanke på detta diskutera vad gruppen ska vara till för. Är det att visa bra gatufoto eller är det att visa all gatufoto? Ska man överflöda gruppen med bilder, högt och lågt, eller inte?

4) Det vore roligt om det kom fler olika fotografer med bilder till gruppen. Som det varit de här månaderna har det varit rena inaveln, i stort sett samma folk hela tiden. På sista veckorna har det funnits en tendens att det kommit fler nya eller kanske nygamla. Roligt i så fall.

Från och med i dag kommer jag att sluta att kommentera varje bild. Jag kommer bara att kommentera de bilder som jag verkligen känner något inför, det kommer antagligen mest bli positiva synpunkter, men kanske negativa också.
Det är svårt för mig att säga om det jag gjort har haft någon effekt. Andra får gärna ta upp stafettpinnen.
Frekeman
för 3 år sedan sedan

Tack för din insats, Lars! Jag uppskattar din flitighet. Några kommentarer angående ditt inlägg:
1) Meningen med gruppen. Tja, min uppfattning är till att börja med att det måste finnas en grupp för gatufoto på Fotosidan.se. Jag har varit med sen jag var nybörjare och har uppskattat att få kritik på mina bilder (jag föredrar hård och tuff kritik) samt kommentera/diskustera andras bilder och genren i stort. Har skaffat en del bekantskaper inom gruppen som jag träffat i verkliga livet, vilket jag känner är värdefullt. Tror att gruppen blir lite vad man själv vill att den blir, bara man verkar i den riktning man vill att gruppen skall röra sig.
2) Hur ofta lägga upp en bild? Precis som du säger så är gatufoto svårt. Om man bara lägger upp bilder som man är riktigt nöjd med så lär det inte bli många bilder upplagda och då sinar aktiviteten i gruppen och jag kan tänka mig att den riskerar att dö. Därför tycker jag att det är helt ok att lägga upp en bild per dag men det skadar förstås inte att ha en viss självkritik. Samtidigt så måste man vara beredd på att ens bilder blir bedömda på ett ärligt sätt. Det är viktigt och här kan jag skönja att det finns vissa individer som kanske är litet för förtjusta i sina egna bilder och reagerar därefter på negativa kommentarer. Jag tror att negativ kritik är enklare att ta emot om man inser att en firad gatufotograf som Alex Webb på allvar menar att 99,9% av bilderna han tar är misslyckanden.

Jag ser fram emot dina framtida, icke lika frekventa, kommentarer!

Mvh
Fredrik
tezmon
för 3 år sedan sedan


Hej!

Hoppas det känns lite nytt och fräscht att titta in här idag. För nu har vi en ny bakgrundsbild i gruppen! Det är den eminente och uppskattade Andreas Jörgensen som är upphovsman. Vi planerar att byta bild lite oftare än vad som varit fallet på senare tid. Vi har ju haft samma bild ganska länge och jag skulle gärna vilja tacka fotografen för den bakgrundsbildens långa och trogna tjänst. Men jag vet inte vem fotografen är! Men ändå - tack för din fina bild som varit en utmärkt ingång till gruppen.

Allt gott! Lycka till där ute på gatorna.
/ Anders J
tezmon
för 3 år sedan sedan


Tack Fredrik och hej alla!

Jag tänkte skriva några rader och presentera mig och mitt fotointresse.
I ärlighetens namn får jag säga att jag inte medvetet har gatufotat så hemskt länge. Det var runt 2012 ungefär som jag fick upp ögonen för att det här med att fota folk på gatan faktiskt är en gammal fin genre inom fotografin. En genre som jag blivit helt fast i. Och jag älskar det!

Sedan dess har jag försökt utvecklas, lära mig mer om genren i stort och lära mig nya tekniker och tillvägagångssätt. Människor är fascinerande och jag tror att det roliga med gatufoto är att det är enkelt och svårt på samma gång. Det är lätt att ta en bild som på definition är gatufoto men jag finner det väldigt svårt att hitta de riktiga fullträffarna. Desto roligare när man faktiskt lyckas.

Som Fredrik skriver så värnar jag om Fotosidans grupp för oss gatufotografer. Jag har under åren fått så mycket givande feedback på bilder här. Jag tror det är gruppens absoluta styrka. Ärlig feedback. Att få se sin bild med någon annans ögon. Sedan är jag som flesta; jag tycker det är mycket lättare (och roligare) att skriva en positiv kommentar än att skriva att en bild inte fungerar för mig. Men jag menar att det är den största tjänsten man kan göra. Att ge ärlig kritik även när det tar emot. Grupper fulla av likes och "awesome shot" finns det mängder av.

Jag hoppas kunna bidra till att gruppen fortsätter vara ett positivt, inkluderande, utvecklande ställe där vi kan snacka bilder med varandra även i framtiden. En oas i likes-öknen.

Mvh Anders J - ny delad poolvärd.
Frekeman
för 3 år sedan sedan


Hej alla medlemmar!

Tänkte bara meddela att vi precis har haft en förändring i värdskapet i denna grupp. Jag vill härmed avtacka den avgående gruppvärden Anders F. Eriksson för hans fleråriga insats för Gatufotopoolen och vi hoppas att han tittar in då och då även i framtiden.

Nu vill jag då välkomna vår nye gruppvärd, Anders Johansson (användarnamn "tezmon"), en skicklig och entusiastisk gatufotograf med ett genuint intresse för gruppens framtid. Och han torde ej vara helt obekant för gruppens medlemmar eftersom han är flitig med att kommentera andras bilder samt lägga upp egna alster. Jag ser verkligen fram emot att dela värdskapet med honom och vi kommer att tillsammans verka för att poolen ska vara en värdefull mötesplats för de som tycker om gatufoto här på Fotosidan.

Med vänlig hälsning,
Fredrik - poolvärd
jkm
jkm
för 3 år sedan sedan


Ursäkta men jag måste få ur mig detta. Kan vi inte försöka höja nivån lite på denna sida? Dessa eviga snapshots av nån förbipasserande person whatever whoever som man lyckats få med i rutan. Fattar ni hur tråkigt det är att titta?? Jag har säkert lagt upp liknande bilder så jag är fan inte oskyldig... Eller tramsbildet där någon sk gatufotograf står vid någon affisch eller rulltrappa och lyckas klämma till avtrycket i rättan tid... BORING! Beställ hem en enda bok och bli inspirerad; R Frank The Americans Kom igen gubbar vi kan bättre än detta! Ha det gött!!
VargenW
för 3 år sedan sedan

Jag har också slagits av att kvaliteten på bilderna i poolen är ojämn. Det finns en hel del bilder som är riktigt bra och det finns de där man kan undra hur upphovspersonen tänkte.
Tycke och smak är svårt. Jag har läst era inlägg i den här debatten, och ger väl poolvärden Fredrik Eriksson rätt i det mesta han skriver.

Men jag tror på en annan ingång som jag inte har sett någon formulera riktigt så: Jag tror att vi ska vara mycket mer öppna i vår kritik, inte elaka, inte sårande, inte sarkstiska, men ärliga. När du ser en, som du tycker, halvkass eller helkass, bild, skriv kritik, inte otrevligt men ärligt: "Hur tänkte du med den här bilden?" och beskriv vad i bilden som du inte tycker håller måttet. Var också mer aktiv med positiv kritik.
Jag tror att det är en bra lösning. Det skulle också ge ett mer levande utbyte i gruppen. Jag ska själv testa detta med början nu, så får vi se vad som händer. Testa ni också!

/Lars

P.S. Det finns en annan grej som stör mig lite, det är inte viktigt men lite löjligt. När en bild av vilken kvalitet det vara må innehåller en person av kvinnokön som kan uppfattas som attraktiv får denna bild genast ungefär 60% (mycket vetenskapligt) fler visningar än om den enbart innehållit hankön. Antalet visningar är naturligtvis inte kvalitetsbedömning, men jag tror att vi är många som tycker att det är roligare om många tittar på våra bilder. Men detta förhållande visar väl bara att vi är mest män här, tråkigt, och att vår libido är intakt, det är la bra. Men, som sagt, lite störande är det.
tezmon
för 3 år sedan sedan

@Jörn Christiansson: Ett mycket bra inlägg. Tack för det!

Du har mycket bra funderingar kring det viktigaste vi har i gruppen: Kommentarerna. Bildkritik.

Visst, vi visar bilder för varandra och det är ju trevligt i sig men jag tror precis som du att de flesta av oss vill utvecklas i sitt gatufotande. Och om man vill det är det ju bra med feedback och då inte bara hyllningar. Eller ryggdunkar som du säger. Det utvecklas ingen av. Man kan ge rak kritik och ändå hålla en trevlig ton.

Sedan är det så klart kul att hylla en bild när det är motiverat. Och mycket lättare!

Jag tror faktiskt att det ena ger det andra. Bättre kommentarer ger bättre bilder ger bättre kommentarer ger bättre bilder...

Tips på fotoböcker, utställningar osv på klotterplanket är en jättebra puff i rätt riktning för en levande grupp. Jag ska definitivt kolla på länktipset. Jag har redan småkollat lite och får lägga till att Matt Stuart inte är så tokig han heller! Han har några riktiga pärlor.

/Anders
MattiasL
för 3 år sedan sedan

Fredrik: såklart. Jag uttryckte mig kanske onödigt starkt. Men jag menar att vi skulle må bra av att inte vara så styrda av regler och konventioner, och vara friare.
jnm
jnm
för 3 år sedan sedan

Jag håller med om att det skulle vara bra att höja ribban lite på bilderna, men också på kritiken.

Jag är väl fortfarande 'rookie' i den här gruppen, men jag uppskattar att den finns, och lägger upp bilder mest för kritiken, som ibland är konstruktiv. Gatufotografi är ju en praktik vi försöker utveckla tillsammans i gruppen; alla kommenterar alla, men en del är gamla erfarna rävar som ofta är bra på att ge kritik, andra är mer oerfarna och vill ofta ha kritik. För att utvecklas måste man reflektera över vad man åstadkommer, och en stor hjälp i det är att få andras kommentarer, men vad är en bra kommentar?

När jag startade i gruppen hade jag hoppats på att det fanns konstruktiva diskussioner kring bilder, där man kommenterade på varandras kommentarer också, eller kanske refererade till andra bilder i gruppen som exempel man kan lära av. Den typen av kritik ser jag mer sällan. Beror det på att få av oss har tid att fördjupa oss i diskussion av en bild, och då blir det mer ryggdunk? Eller är det för få bilder som är intressanta nog att diskutera på det sättet?

Det finns också olika sätt att ge kritik, och även om en bild är bra, kunde den alltid varit bättre. Jag tycker det vore intressant med fler kommentarer som inte bara bedömer, utan lägger upp till mer diskussion, och jämför med bilder i gruppen, t ex bilder man märkt som favoriter, när det är relevant. Det skulle också vara kul att se kommentarer som relaterar til ens egen "praktik"; typ "när jag försöker ta den här typen av bilder, brukar jag...", eller "jag brukar tänka på att...".

Det skulle också vara kul med mer diskussion på klotterplanket om utställningar, fotoböcker, fotografer etc. Jag har många favoritfotografer i genren, men en av dem står ut, men inte (bara) som fotograf, utan ännu mer som pedagog: Joel Meyerowitz. Jag tycker det är enormt inspirerande att höra hur han talar om bilder. T ex har han ett knep i sin gatufotopraktik som handlar om att det alltid skall finnas interagerande element i bilden, och han talar aldrig om att ta bilder, utan säger alltid "I made this photograph in...". Ett längre smakprov finns här, och där finns många fler på nätet: https://www.youtube.com/watch?v=usp4CKkuKJ4

Så för att avsluta, det skulle vara kul att försöka höja ribban på bilderna, men det skulle också vara kul att försöka utveckla vårt sätt att ge kritik, och få igång mer dialog; både på planket och i bildkommentarerna.

Ha det gott!
Cygni
för 3 år sedan sedan

@Mikael Romu: Vivian Maier är lite av min favorit också.
Men är det inte så för alla, så i alla fall för mig, när jag skrollar igenom bilder i gruppens bilder att plötsligt är det en bild i bruset som fångar ens öga och man stannar upp. Oj, det här var en bra bild, säger man för sig själv. Tyvärr händer det lite väl sällan, men det har nog att göra med det där 99,9%'n. Man letar ju inte guld med skyffel utan det är ett vaskande efter de små klimparna.

Allt är ju tycke och smak, men det är inte dumt att läsa en och annan bok om streetphotography. Det finns en massa bra webbsidor som man kan lära en massa ifrån.
Frekeman
för 3 år sedan sedan

@Janne: ja, The Americans är en fantastisk bok och kan vara riktigt bra som inspiration för en gatufotograf även om den inte är en renodlad gatufotobok. Det är inget fel i att efterlysa bättre bilder men ha i åtanke att smaken skiljer sig förstås mellan de som betraktar bilderna i poolen. Firade och erkända gatufotografer tar bilder med affischer för att hitta nån intressant "juxtaposition"/kontrast med kanske nåt humoristiskt resultat. Alla är inte förtjusta i denna typ av bild men att kalla det för tramsbilder är väl lite orättvist? Vi får inse att alla inte kommer att vara överens om just för att man har olika smak.
@Mattias: du vet mycket väl att gatufoto inte behöver vara taget med 35mm och jag tycket det är synd att du sprider det som något slags myt. Sen tycker jag att kalla det för "vansinne" att man inte får agera med folk är onödigt starkt ord. Jag är väl medveten om att det finns en viss debatt inom gatufotografiet just kring detta men tycker mig ändå se en viss konsensus där gatufoto kan beskrivas som ett opåverkat (candid) foto taget i det publika rummet eller där allmänheten har tillträde. Jag tillhör de som tycker att om gatufoto riskerar att tappa i värde om det definieras alltför brett till att exempelvis omfatta poserade och uppställda bilder, poserade gatuporträtt eller renodlade dokumentär- och reportagebilder. Alla de typer av bilder jag räknande upp har ju sina egna genrer – varför ska gatufoto behöva omfatta dessa genrer då?
@Mikael: du skriver långt och om mycket. Jag vill bara hävda att det nog går att nå en vissa gemensam överenskommelse bland gatufotoentusiaster om vad som är ett hyggligt gatufoto och vad som inte är det. Gatufoto är en konstform och som sådan så har den väl en del gemensamt med musik kan jag tycka? Man kanske inte är överens om vilken musikstil som är ens favorit (hårdrock, indie, pop, klassiskt m m. – jfr med humoristiska, estetiska, färglada, svartvita, geometriska gatufototyper) men för det mesta så brukar man vara överens om att när musikerna inte kan spela sina instrument ordentligt, inte hålla takten eller hålla tonen så brukar det sällan bli bra. Så kan det vara med gatufoto också - "låtarna", dvs. fotona, blir endimensionella, låter falskt, tar slut mitt i, saknar takt, saknar struktur med mera – och därmed fungerar de ej. De blir inga hittar liksom.

Jag tycker det är upp till den enskilde poolmedlemmen att välja hur ofta hon eller han vill lägga upp bilder. Poolen måste leva, dvs bilder måste läggas upp för att kommenteras. Mattias nämnde Alex Webb, en erkänt duktig gatufotograf och han brukar säga nåt i stil med att gatufoto är till 99.9% misslyckanden. För oss vanliga dödliga så kanske det är 99.99%? :-) Om vi bara lade upp de lyckade bilderna så skulle det inte finnas så värst många bilder i poolen, va?

Mvh
Fredrik - poolvärd
MattiasL
för 3 år sedan sedan

Jag tror att man ofta förväntar sig att gatufoto är lätt, för att tröskeln är låg, rent praktiskt och tekniskt. Och så fastnar vi gärna i regler som Mikael är inne på. Typ det här vansinnet att man inte får interagera med folk på något vis och att allt måste vara taget med 35mm brännvidd. Det är inte minst bra att se bilder som man kanske inte precis gillar hela tiden, för att utmana sin smak och sina vanor. För egen del har jag kollat en hel del på Alex Webb på sista tiden. Även om jag inte faller pladask för bilderna, så är det enastående hur han lyckas få harmoni i så komplexa bilder, utan tydligt blickfång.
mikarom
för 3 år sedan sedan

Jag fick boken Street photographer med bilder av Vivian Maier av min dotter för några år sedan. Den innehåller bilder som inspirerat mig mycket och jag kan varmt rekommendera den. Jag kom också till insikt en att gatufotgrafering är ett väldigt brett område av fotografi och det finns många skolor. För en del är sättet man tagit bilden (lins, brännvidd, kamera etc) nästan är viktigare än vad man vill säga med bilden. En del vill skildra samtiden - en sorts social realism, en del vill hitta mönster och färger som går igen på ett intressant vis, en del vill hitta det udda som sticker ut både i folks utseenden och situationer, en del fokuserar på färg och gråskalor, en del vill att bilden skall berätta något, en del vill ha rena bilder som inte förvirrar, en del vill visa rörighet och gytter, en del vill hitta roliga och ibland subtila kopplingar mellan objektet och något i sin omgivning. En del fastnar för en blick eller ett minspel, en del såsar in på kompositionsteorier en del tål inte färgfoton andra tycker svartvitt är booring, en del är låsta i smala idéer om vad street foto betyder för dem och om det inte är inom deras ram så funkar det inte för dem, en del hatar titlar på bilderna...etc etc etc.... Vad någon tycker är skräp och tråkigt får andra att jubla. Ibland inser vi nog alla att det vi såg i bilden som vi själva lade upp, blicken, rörelsen, situationen etc. stannade i vårt sinne och kom inte fram hos andra betraktare, ibland ser de dock helt andra saker i bilderna som förhöjer bildens värde. Ibland får vi återkoppling och tips som gör oss skarpare, ibland ser vi att vi har olika perspektiv och sätt att se på bilder - men kan respektera återkopplingen. Vad fångar vårt intresse och vad är kvalitet? Många street foton mår bra av att läggas i en tidskapsel och tas fram 30 år senare då blir de "tråkiga korten" på vardagshändelser plötsligt exotiska och intressanta igen. Frisyer . kläder, bilar, arkitektur. företeelser ändras. Så det gör hela den här diskussionen mycket svår.

Jag lever i tron att alla som går med i en sådan här sida har ett speciellt intresse för fotografering, en del är avancerade andra är nybörjare, en del är konstnärliga andra kanske tekniskt inriktade - men det som knyter oss samman är ett fotointresse. Så även om jag kan tycka att det finns utrymme för kvalitetshöjningar hos vissa inlägg, så är det från mitt subjektiva perspektiv. Ingen av oss sitter med facit och den allenarådande tolkningsföreträde, den upphöjda sanningen av vad som är bra, dåligt, skräp eller kvalitet. Eller?

Det är inte hundratals inlägg per dag, vad kan det vara - ett tiotal max. So what om det är några missar? Vad jag saknar är fler som lägger in foton och fler som ger kommentarer. Istället för att som här utbrista, indignerat, i generella brett svepande kommentarer över sakernas misär, så var mer specifik, ge återkopplingar, dela med er av vad ni ser är bra och vad ni ser är mindre bra. På så vis kanske Ni kan uppmuntra några som försöker att förbättra sig och ge viktig insikt till andra. Vi går alla helt fel om vi sätter oss på höga hästar och ser ner på dem som försöker, eller utgår från att de inte är uppriktiga och basunerar ut ord som "tramsbilder" och trycker ner folk genom att säga "sk gatufotografer". Vem på denna sida har någon moralisk rätt ett vräka ur sig något sådan om andra fotografer. Kanske ord skrivna i någon sort frustration eller? Det är ju en sida för entusiaster inte ett galleri för det "perfektas" publicering, eller har jag fel. Till Adriano skulle jag vilja säga att du ser ut att ha många mycket bra bilder på dina sidor och jag tycker att det är synd att du inte tar dig mod och publicerar några. Mikael
tezmon
för 3 år sedan sedan

Ett ord i rättan tid. En kvalitativ uppryckning vore välkommen. Själv har jag under lång tid postat en hel del breddbilder för att med hjälp av kommentarer få hjälp att hitta eventuella guldkorn. Vilket har funkat! Tack för all hjälp, alla. Men nu när kommenterandet har gått ned så fungerar det tyvärr inget vidare längre. Det kanske är dags att ställa om siktet? Att inte bara slentrianposta bilder som kan kvala in som gatufoto utan att istället fokusera på dela BRA gatufoto. Men vad är då det? Smaken är ju olika osv. Du pekar på ett bra svar. Att förkovra sig. Lära av de stora i genren. Inte för att härmas utan för att förstå. The Americans är en legendarisk bok. Jag känner givetvis till många av bilderna men nu har jag även beställt boken. Bra spark i röven, Janne!
Shabiano
för 3 år sedan sedan

😂😂, förstår dig, har själv såååå måååånga tråkiga bilder av folk som bara går och går. Tro nog att alla som håller på med att fota folk på gatan (gatufotografi) har hundra tals av dessa och håller helt med dig. Har man inget bra att ladda upp bättre att inte ladda något alls. Själv tycker jag inte har tagit en bra gatubild och därför inte heller laddat upp något.
Marcus Johansson
för 4 år sedan sedan


Gatufoto är fortfarande fotografering och jag tycker att man kan förvänta sig att bilderna håller samma kvalitet med tänk och uppbyggnad i komposition som om de vore gjorda när du fotograferar dina nära och kära. Att vi alla möter större utmaningar och ibland tvingas agera snabbare i en del situationer betyder att man vill mycket och att det är roligt att pusha sig själv och gränser. Dessa halvlyckade bilder som utgör det flesta för var och en i denna genre bevisar bara hur svårt det är. Låt dessa bli kvar i arkivet och publicera de som du står för själv. Inte bilder som du önskar att någon annan kanske kan ta till sig då du själv inte vet eller bara känner dig duktig över att du vågade göra bilden, -som så ofta är påtagligt. Med andra ord se till att du vet vad du publicerar och varför så kommer också dina bilder bli mer kvalitativa och till slut nå ditt egna bildspråk. Vänligen //icepic som brinner för utveckling..
dbmcp
för 3 år sedan sedan

10/10 =)
Cygni
för 4 år sedan sedan

Håller helt med.
När det gäller streetphoto så måste man verkligen utmana sig själv för att få en bild som sticker ut.
Marcus Johansson
för 4 år sedan sedan


Föreläsning ikväll 21/11 i Enskede skola 18-21. Arrangör SVEFO Tema: Street Photography med frågor som Var, Varför och kanske hur? Pris 50 kr. Anmäl dig till svefo2019@gmail.com
#icepicphotography med en del alldeles färska bilder från bland annat Hong Kong! Välkommen //Marcus
JeannaQ
för 4 år sedan sedan


Hej!
Ingen grupp tycks ha så många synpunkter som Street-foto. Och det handlar ofta om människor som avbildas.
Får inte fram någon aktiv porträtt-grupp att klottra i, därför valde jag detta Klotterplank.
Vad säger ni om att en modell jag brukat fota plötsligt meddelar att hon ändrat kontrasten i några bilder med samma motiv? Istället för att prata med mig alltså, så jag kunde ha ändrat själv.
Har sagt att om bilderna visas någonstans ska mitt namn vara med.
Vems namn har då upphovsrätt liksom?
Var går gränsen mellan att ändra "bara litet, det syns knappt" och att göra väsentliga ändringar i andra upphovsrättsliga bilder?
Finns någon lagparagraf att visa så det inte handlar om "tycke och smak"?
Då jag numera faktiskt haft några bilder med på utställningar, är jag ju nu mer medveten om detta.
Har ställt frågan även i en annan grupp.
JeannaQ
för 4 år sedan sedan

Tack Roger!
Något sådant är bra att få veta, tänkte jag.
Det är bra att visa en paragraf för den okunniga som tycker att "det var så litet jag ändrade".
Så behöver man inte orda om hur litet eller mycket som ändrades och värdera därefter -
samt inväga allt på vilken bas man känner varandra (hur nära vän etc).
Förstår ju att det är upphovsrättsligt kränkande, men bra alltså, med en lag att visa
som gäller för alla som grund.

Trevlig kväll önskar Jeanna!
Grechetto
för 4 år sedan sedan

Hej Jeanna. Vad gäller ändringar i ett fotografi, som i det här fallet, så är detta inte tillåtet utan fotografens godkännande. Det kallas för intrång i den ideella rätten där fotografen har rätt att bestämma hur bilden ska se ut. Att justera en bild kan anses att kränka fotografens anseende.
Lagrummet hittar du i Upphovsrättslagen (URL). Främst då kanske i Kap.1

Hälsningar, Roger
JeannaQ
för 4 år sedan sedan

Ingenstans i Forum har jag hittat just denna fråga!
Bara frågor om kopiering och andra slags avtal har jag hittat.
Inte säkert så många har erfarenhet av detta, så tänkte jag, och ville därför
expandera frågan.

Egentligen hör väl frågan till vilken grupp som helst?
Jag ville höra några olika synpunkter eller infallsvinklar.
Vad skulle hända om någon person som på begäran får en bild av fotografen där personen är avbildad,
ändrar i bilden och visar den någonstans?
Som jag tror skulle en medveten GF -fotograf bli ganska störd.
Kanske någon mer varit med om detta.
Är trots allt medlem i denna grupp. Men kan förstås låta bli att driva frågan vidare här.
joakim d
för 4 år sedan sedan

Detta har ju inget med gatufoto att göra som du säger, varför inte pröva att skapa en tråd i forumet istället?
Föregående 1 2 3 ... 135 Nästa 
ANNONS