OBS: denna grupp är markerad som inaktiv. Gruppvärden kan aktivera den igen genom att redigera inställningarna.

Klotterplanket


Bli medlem i gruppen för att skriva
1 2 3 ... 8 Nästa 
Rapportera
Olidion
för 3 år sedan sedan


Jag funderar på att införskaffa en blixt och det lutar åt att köpa en
Sony HVL-F43M till min Sony A7. Men jag blir inte klok på hur
fungerar Wireless systemet på Sony HVL-F43M tillsammans med en A7.
Eftersom A7 inte har inbyggd blixt så behöver jag en blixt på kameran med Masterfunktion (kan styra tex en HVL-F43M trådlöst) för att det skall funka, t.ex F20AM. Antar det går bra med en utlösare?

Någon som har erfarenhet av HVL-43M och hur man enkelt sätter upp så man kan fota med blixten bredvid på sitt lilla stativ. Utan att extrakostnader för extra blixt / utlösare sticker iväg i pris.
Rapportera
Olidion
för 3 år sedan sedan

En sak till gällande utlösare så finns ju FA-WRR1 i kombination med den trådlösa radiofjärrkontrollen FA-WRC1M, men där antar jag man behöver båda? ...Vilket blir dyrare än själva blixten.
Rapportera
askelias_
för 3 år sedan sedan


Någon som sitter på ett Batis 85mm som vill byta mot FE 16-35/4,0 ZA OSS Vario Tessar T*? Eventuellt köpa mitt Tessar? :)
Rapportera
martinot
för 3 år sedan sedan


Rapportera
martinot
för 3 år sedan sedan


Sony A6300 för under 10 KSEK i helgen hos Scandinavian (riktigt bra pris för detta grymma kamerahus om man har optiken som man behöver):
https://www.scandinavianphoto.se/produkt/1012584248/sony/a6300-kamerahus
Rapportera
Olidion
för 3 år sedan sedan


Canon har ju sitt magiska 135L (Lord of the red rings). Finns det någon bra motsvarighet till Sony?
Rapportera
Olidion
för 3 år sedan sedan

Tack! Ska kolla upp STF lite mer. Angående 135L så har det varit med länge och kallats "Lord of the red rings" för det är i en klass för sig för Canons Red rings objektiv. Och det är helt magiskt bra, så jag kan förstå. har en vän som fotar mycket med det och testat det ibland. Nästan omöjligt att inte få bra bilder. Elena och hennes söndertjatade "djur-barn-bilder" är ju nästan uteslutande tagna med 135L https://500px.com/elenashumilova
Rapportera
Michael Johansson
för 3 år sedan sedan

Vad är detta Lord-objektiv? 135mm men vad är det mera som gör det så magiskt? Sony har ju 135mm STF för den som eftersträvar supervacker bohke samt 135/1,8 för korta skärpedjup. Båda dessa är till A-mount och småbildsformat.
Rapportera
Daniel Claesson
för 3 år sedan sedan


Hej Alphafanatiker!
Jag införskaffade ett Sony DT 1.8/50 SAM, men känner att det inte är rätt objektiv för mig. Jag har därför bestämt mig för att sälja det. Om någon vill köpa det för en femhundring så kan ni höra av er!

Jag är för övrigt sugen på ett Sony DT 1.8/35 SAM i stället, så har ni ett sådant över är det bara att kontakta mig.
Rapportera
för 4 år sedan sedan


Hej alla !

Vet någon här om Sony A 7 7 ii har någon kalibreringsfunktion och vad den heter i så fall ? Jag har manualen , men lyckas inte .

Mvh // Birgitta
Rapportera
för 3 år sedan sedan

Tack så mycket Dennis ,då har jag fått koll på detta.
Rapportera
Dennis_foto
för 4 år sedan sedan

Misstänker att det är AF micro adjust som du letar efter.
http://download.sony-europe.com/pub/manuals/html/ILCA-77M2/en/contents/TP0000226561.html
Rapportera
xerent
för 4 år sedan sedan


Någon mer som varit med om glappande mode-dial på NEX-6? Kameran får för sig att byta lägen av sig själv ibland, vilket är oerhört störande. Vart kan man vända sig för att försöka åtgärda, är det billigare att köpa ett nytt kamerahus, eller är det något man kan göra själv om man är lite händig?
Rapportera
martinot
för 4 år sedan sedan


Test av A6300 hos DPR: http://www.dpreview.com/reviews/sony-a6300 - Guld!
Rapportera
linaagnas
för 4 år sedan sedan


Jag är i stort behov av att köpa en ny blixt, har ni några tips på en riktigt bra och hållbar extern blixt som ska användas till framför allt konsert, event och vimmelbilder? Jag antar att det inte är samma fäste på a7|| som det är på a700?
Rapportera
martinot
för 4 år sedan sedan

Jag har som sagt inget rekommendation om vilken Sony-blixt du skall köpa, men tänkte bara tipsa att om du redan har en blixt för den gamla Minolta/Sony-blixtskon med "slot", eller om du hittar en beg. till bra pris, så är det inte kört.

Du kan enkelt använda den på nya kameror ifrån Sony (med "vanlig" blixtsko) med hjälp av en sådan här relativt billig adapter:
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=adp-maa
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=370206
Rapportera
apusapus
för 4 år sedan sedan


Jag har adapter till min A7 fungerar bra fotade med en A77 förut hade objektiv till den det blir ju så dyrt om man ska köpa nya objektiv när man byter kamera N u har jag prövat Tamron 2,8 till min A7 då fungerade inte adaptern i bland försvann bländar talet så nu har jag lämnat till baka objektivet ett mycket bra objektiv när det fungerade
Rapportera
martinot
för 4 år sedan sedan

Jo, även om det är kanon med adaptrar (väntar själv och hoppas på en bra adapter ifrån Nikon F-mount till E-mount), och det ger många kul möjligheter, så är det alltid upplagt för att riskera strul eller något problem i vissa fall och kombinationer. Inte bara mekaniskt, men främst rent elektroniskt och mjukvarumässigt.

Speciellt om man vill ha helt problemfrit fungerande exponeringsstyrning och autofokus, så bör man nog undvika adpatrar i normalfallen, och satsa främst på "native"-objektiv (den främsta orsaken till att jag inte kan använda E-mount-kamera som A7 i dagsläget är bristen på detta).

Förhoppningsvis så blir adaptrarna bättre med tiden, och lite mer tillförlitliga.
Rapportera
linaagnas
för 4 år sedan sedan


Jag behöver höra lite åsikter och feedback kring mitt nästa köp av kamera. Jag använder för tillfället en Sony a700 som jag är otroligt nöjd med, men det är dags för mig nu att uppdatera min utrustning och funderar då på en a7 ||. Jag fotar för det mesta event, mat, vimmel etc. Vill gå över till fullformat så någon form av en sådan är jag inriktad på iallafall. Vad bör jag ta hänsyn till när jag ska bestämma mig och finns det fler modeller som jag bör kolla upp innan?
Rapportera
martinot
för 4 år sedan sedan

Tillägg; om objektiven är köpta för en filmbaserad Minolta är inte det avgörande om de passar eller inte. Det avgörande är om de är av äldre SR-mount standard, dvs endast manuellt fokuserade objektiv, eller om de är modernare objektiv för A-mount (numera omdöpt till Alpha-mount av Sony). Dessa kom runt 1995, och var ibland de första systemkameraobjektiven som hade AF (Minolta var lite av pionjär här).

Om du använder de idag utan adapter på din A700 så kan du köra dom, med intelligent AF-adapter, även på en E-mount-kamera - oavsett om det står "Minolta" eller "Sony" på dom.

Är du osäker så kan du skriva ut hela exakta namnen på objektiven här, eller ta en bild på dom.
Rapportera
martinot
för 4 år sedan sedan

Ok, jag förstår att du känner för fullformat, men för att kunna dra fördel av det så måste du som sagt se kameran som ett helt system (det är ju inte för inte som det kallas systemkamera).

Därför, innan du byter till och investerar i ett helt nytt format och system, så råder jag dig att redan nu titta på vilka objektiv du vill ha till, och vilka du har råd med. Det är bättre än att det kommer som en eventuell otrevlig överraskning senare.

Sedan så kikar du på objektivens prestanda, och framför allt ljussyrka, om det är mindre brus och bättre möjlighet till ett kort skärpedjup du vill ha. Tex så om du går för ett zoomobjektiv med blädare f4, så blir det nästan ett likvärdigt resultat som om du skulle haft en zoom med motsvarande bildvinkel (1,5 är cropfaktorn till APS-C ifrån FF) och med bländare f2,8 (nåja, 2,67 om man skall vara petig).

Har du endast ett enda objektiv som du vill återanvända, och det inte är kanondyrt, så kanske det inte är lönt att skaffa en adapter för bara det. Så räkna på kostnaden där. Kanske det är bättre att du säljer det och köper helt nytt (eller begangnat) objektiv. Då är det dig också fritt att gå för vilket system du vill, och är inte bara begränsad till Sony (men det kanske är på gränsen till OT för denna gruppen, även om jag vill nämna det).

Har inget tips om bra blixar till Sony, så det får du ta med andra. Vet att utbudet är ganska begränsat, och blixtsystemet inte alls lika väl utbyggt som hos de två stora systemkameratillverkarna. Ett alternativ kan ju vara att kika på en "pirat-blixt", dvs mer korrekt en blixt ifrån en tredjepartsleverantör (ej Sony original alltså).

Men som sag; stressa inte är mitt verkliga tips!

Ta dig gott om tid, och räkna på *helheten* av hela systemet - kamerahus, objektivuppsättning, blixtsystem, etc - *innan* du invetserar i ett nytt kamerasystem genom att köpa kamerahuset.

Speciellt gäller detta om du investerar i ett system som inte är lika komplett i dagsläget. Då är det viktigt att veta vilka begränsningar som gäller, men är man med på dom så är det helt OK och bara köra! Då har man iaf tagit ett aktivt val som man vet att man kommer att bli hyfsat nöjd med även en bit fram i tiden när man vill bygga ut systemet.
Rapportera
linaagnas
för 4 år sedan sedan

Tack för feedbacken Martin, kommentarer som dessa som jag vill ha mer av. Dock har jag funderat mycket på det där med objektiven, och faktum är att jag endast har ett som är gjort för Sony a700, resten är gamla minolta-objektiv som gjordes för analog kamera. Jag är inte heller rädd för att lägga en extra summa för att få ett bra objektiv då jag ser det som en investering som tar mitt företag framåt.
Jag känner att det faktiskt är dags för mig att övergå till fullformat efter många års fundering kring detta.

Jag måste dessutom köpa en ny blixt, har du några förslag på en riktigt bra blixt till a7:an? Vad är det man ska kolla efter när man ska bestämma sig för en blixt?
Rapportera
martinot
för 4 år sedan sedan

Nu vet jag inte om du hunnit att köpa en nya kamera reda, men om inte så tycker jag att du skall fundera lite på ditt val här. A7-serien har flera fantastiska kameror, och har själv varitväldigt lockad och nära att skaffa en. De har dock lite nackdelar som man kanske inte helt tänker på i början, och som gör att de kanske inte heller passar alla. Ett som nämnts här är just det lite begränsande utbudet av objektiv för E-mount. Det gör att adaptrar kanske blir viktigt en bra tid framåt (det blir långsamt bättre hela tiden, även om det tar tid).

Ser att du idagsläget har en A700 som är en APS-C-kamera, och antar därför att du har mest objektiv till det som är just i APS-C-format. Sony har några bra adaptrar ifrån A-mount till E-mount, och det kan vara vettigt om du kan använda din nuvarande objektiv på den nya kameran. Nackdelen om du går för en FF/småbildskamera är att dina APS-C-objektiv inte kommmer fullt att teckna ut sensorn på den. Då får du i princip en APS-C-kamera, men har betalat för en större FF/småbild som du inte praktiskt använder nyttan av.

Missuppfatta mig inte, jag själv har två FF/småbildshus (DSLR:er) och älskar både möjligheten till lågt brus och möjligheten till kort skärpedjup (som jag kan tänka mig du är lite ute efter när det gäller matbilder). Däremot, om du går till ett system med begärnsat utbud av objektiv, eller där de objektiv som finns att köpa är antingen för dyra så kanske du tvingas gå på ljussvagare varianter. Går man på ljussvaga FE-objektiv så tappar man ju helt fördelarna av att gå upp till det större sensorformatet.

Var jag dig så skulle jag allvarligt ta en titt på Sonys nya A6300 som är en spegellös APS-C-kamera. Den ser ut att bli en riktigt fin uppgradering av den nuvarande A6000, som är ett av de bästa spegellösa husen på marknaden (kanske det allra bästa), och som varit väldigt framgångsrikt.m Fördelen här är att förtuom att du får ett format som passar en spegellös kamera väldigt väl, så kommer även dina nuvarande objektiv för din A700 att ha samma bildvinkel och teckna ut sensorn fullt.

Läste en bra artikel (som AFE postades nyss i en tråd på forumet) om problemet med den spegellösa E-mount-fattningen i kombination med fullformatssensor (Sony utvecklade högst troligen E-mount initalt för att främst passa och vara optimerat för APS-C). Kanske inte håller med 100% om den, men den speglar mina egna tankar väldigt väl och är absolut relevant för någon i din situation som funderar att går ifrån DSLR till spegellöst, och samtidigt även ifrån APS-C till FF/småbild:

http://petapixel.com/2016/04/04/sonys-full-frame-pro-mirrorless-fatal-mistake/

I korthet; ta en ordentlig kik på nya A6300 - tror att den kameran skulle kunna vara ett intressant och tom kanske ett klart bättre alternativ för just dig.

Enda nackdelen som jag kan se är, att även om utbudet är begränsat för E-mount, så verkar Sony just nu främst satsa på FE vid nya objektivsläpp, men det kan ju ändra på sig framåt.
Rapportera
Joakim88
för 4 år sedan sedan

Jag har inte märkt av någon försämring med MD adaptern.
Du har ju sony fe 28-70 funkar fint för 4000 kr
Rapportera
linaagnas
för 4 år sedan sedan

Ja en adapter är isåfall något jag måste införskaffa då jag har en del objektiv till min a700. Kan det bli några problem av att ha en adapter mellan, blir det några försämringar? Med en adapter har jag egentligen inte så stort behov av nya objektiv, bortsett från en riktigt bra normalzoom, jag tänker 18-50 eller liknande. Några tips på ett sådant?
Rapportera
Olidion
för 4 år sedan sedan

Som Joakim skrev, se över vilka objektiv du vill ha och möjligheter till adaptrar etc. Det kan komma som en liten försenad chock annars när man inser hur lite FE objektiv det finns.
Rapportera
Joakim88
för 4 år sedan sedan

Gick själv över från a65 till a7ii och är supernöjd.
Det som jag fick lära mig var att objektivutbudet till a7 serien inte är så himmla bra just nu. Fe objektiv är också väldigt dyra.
Men iaf köpte adapter så använder mina minolta objektiv samt tokina. Sen har samyang en hel del bra manuella objektiv för grymt pris. Kolla först vilka slags objektiv du behöver för dina behov och se vart du hamnar i pris
Rapportera
Olidion
för 4 år sedan sedan


Jag har kört Lightroom i många år och är väldigt inkörd på hela Adobesviten (undervisat i den). Men senaste tiden har jag börjat snegla lite på Capture One. LR är rätt taskigt byggt i grunden och jämför man hastigheten mellan LR och CP1 så sticker CP1 ifrån en hel del. Sen såg jag att CP1 har sin Capture One Pro (for Sony). Dvs fullversionen men endast kompatibel med Sony men för ett riktigt bra pris.
Nu har ju forskarna på CERN det lättare till vardags än oss fotografer när vi ska flytta våra fotobibliotek. Så det är noga överägande.
Så min fråga, någon här som kört CP1 ett tag och har lite feedback?
Rapportera
Olidion
för 4 år sedan sedan

Nu har jag kört lite C1 och det jag kan säga är att jag är väldigt nöjd. Kommer nog inte gå tillbaka till LR utan ha LR som komplement.
Känslan jag fick när jag öppnade LR efter ett tag i C1 var att LR kändes mer "barnsligt" eller vet inte hur jag ska beskriva. Som att jämför lego med duplo.
Visst saknar jag vissa saker från LR men samtidigt som har C1 så jag saknat från LR.
Rapportera
Olidion
för 4 år sedan sedan

Michael vad jag förstått så plockar inte C1 med några adjustment från LR vilket är en stor miss. Sen ska C1 inte vara riktigt lika bra på att katalogisera som. Men det är just nu bara de två sakerna som håller mig på vågskålen just nu.
Rapportera
Michael Johansson
för 4 år sedan sedan

Jag har inget svar på din fråga eftersom jag är lite i samma situation som du. Jag har använt LR sedan tvåan kom men räknar med att sexan kommer att bli den sista eftersom jag inte tänker abonnera på någon CC-version och jag tror inte det kommer någon fristående sjua.

Jag tänker då satsa på C1 men övervägar att ha kvar LR för bilder tagna fram till övergången och sedan köra alla nya bilder i C1. Är detta ett bra alternativ eller skall man ladda alla tidigare bilder i C1 också, förutom nytagna? Jag gissar att det blir färre och färre gånger som jag kommer att laborera med de äldre bilderna och då kan jag ju använda LR. Eller tänker jag helt fel här kanske?
Rapportera
Benbjo
för 4 år sedan sedan


Tack Joakim och Robert för synpunkter. Innan jag skrev inlägget så fanns det en begagnad a77 för 3.990:- på Cyberphotos hemsida. När jag sedan gick tillbaka och kollade så var den borta. Antingen såldes väldigt snabbt eller så hade man lagt ut den av misstag. Men Robert, du som har haft NEX blir det så mycket lättare och behändigare än t.ex. min a700?
Rapportera
Olidion
för 4 år sedan sedan

Jag har inte hållt i en a700 så kan tyvärr inte jämföra. Men man blir förvånad över hur smidiga NEX är när man väl håller i dem. Om du har möjlighet sväng in på någon mediabutik (Elgiganten eller liknande) och känn & kläm.
Rapportera
Benbjo
för 4 år sedan sedan


Hej!
I valet och kvalet.
Har en a700 som jag har haft i fyra år och är mycket nöjd med. Nu går jag i funderingar på att byta till en a77 alternativt NEX6. En a6000 vore toppen men ligger lite för högt för min budget f.t. Med a77:an och Nex får jag video vilket kan var lite kul ibland. De har bra pris som begagnad. Om man ser på alternativet med Nex så får jag en lättare kamera men blir det så stor skillnad om jag t.ex. sätter på ett objektiv, Beercan 70-210? Tacksam för synpunkter.
Rapportera
Dennis_foto
för 4 år sedan sedan

Med Beercan och andra skruvdrivna objektiv behöver du använda LAEA2 eller 4 som har SLT-teknik och fokusmotor. Det är en rätt rejäl klump. Dessutom är fokusmodulen rätt gammal, samma som i a55/a57/a65 om jag kommer ihåg rätt.
Jag har nyligen gått från a57 till a77ii och är väldigt nöjd. Särskilt autofokusen är ett rejält lyft. Men även hanteringen är väldigt smidig och bra. EVF:en är märkbart bättre än både a57 och a77. Har inte hunnit utnyttja den flexibla skärmen, fokusbegränsningen och en massa annat ännu. Känns verkligen som att det här blir en kamera som kommer att hänga med länge.
Rapportera
Olidion
för 4 år sedan sedan

Som Joakim sa, är inte A77 dyrare. Så vet jag vet hittar jag bara a77 ii vilket ligger över A6000. Någon a77 (i) kan jag inte se till försäljning.
Jag körde NEX i många år, då NEX 5R. Den stora uppsvingen blev när jag lämnade kotobjektiven och köpte t.ex Sony E 35/1,8 OSS. Men det är samtidigt svårt att komma ifrån att NEX inte är fullformat och det kände jag blev en begränsning i längden. Film är NEX kanon, och det är en otroligt behändig kamera som levererar. Mellan A77 och NEX hade jag nog valt NEX.
Rapportera
Joakim88
för 4 år sedan sedan

Är inte A77 snäppet dyrare än A6000?
A6000 ny ligger på 4990kr :)
Rapportera
Cai_Denny
för 4 år sedan sedan


hej! :)

Ny till fotosidan.se och gruppen, har själv kört Sony från den dagen jag gick över till DSLR. Jag började med en a200 och har därefter använt a500, a77, a77ii och har nu landat med en a7ii som jag är super nöjd med.

Är riktigt nöjd med a7ii som sagt, även om den är inte lika snabb på att fokusera som a77ii, så fungerar den riktigt bra för vad jag använder den till vilket är street- och modefotografering, används tillsammans med en 35mm objektiv.

Lite bilder som jag tagit med kameran och objektivet kan hittas här: www.caidenny.com.

Har någon erfarenhet att använda a7ii med 70-400mm och har bilder som kan få se?

mvh/ Cai Denny!
Rapportera
lajpo89
för 4 år sedan sedan


Hej!

Jag vill dels utfärda en liten varning och samtidigt ställa en fråga till er med erfarenhet av sensorrengöring.

Jag köpte Green Clean sensor swipes på Scandinavian Photo som jag använde för att göra rent min Sony A7, vilket fungerade extremt bra. Penseln gled över sensorn och det blev rent och snyggt.

Jag har nu bytt till en A7r. Eftersom den blev smutsig gjorde jag samma sak med en likadan pensel. Denna gången fastnade dock rengöringsvätskan och det blev kletigt. Jag fick trycka ordentligt för att få bort det sista. Som tur var skadades inte sensorn men det var en enorm skillnad. Jag misstänker att detta beror på att A7R saknar lågpassfilter?

Så jag utfärdar därför en varning, för er med kameror utan lågpassfilter, använd INTE denna rengöringsmetod.

Så till min fråga, för er som har kameror utan lågpassfilter, hur gör ni rent? Det kommer komma en dag då sensorn blir dammig och blåsbälgen inte hjälper.. Måste man skicka in kameran då?

//Filip
Rapportera
ThePOM
för 4 år sedan sedan

Jag har kört med denna flera år och den har fungerat bra. Har en a99 och har haft D7D, a700, a77 innan.

http://www.visibledust.com/products3.php?pid=3

/Petri
Rapportera
för 4 år sedan sedan


Gott Nytt År till er alla här !!

Jag har en Sony a 77II och tänker mig ett telezoom till den , men vad ska jag välja . Jag har sen tidigare ett 18-200 så lite bättre upp ska det vara . Är det nån som har förslag?

Birgitta
Rapportera
för 4 år sedan sedan

Tackar så mycket Lennart och Maud , nu vet jag vad jag ska titta lite efter,kolla lite priser osv.

Ha ett fortsatt bra foto år 2016.

Mvh // Birgitta
Rapportera
apusapus
för 4 år sedan sedan

Jag har ett sigma 150-500 till min A77 fungerar jätte bra ,men Tamron har ju ett fint objektiv 150-600
Rapportera
maucl
för 4 år sedan sedan

Gott nytt till Dej! Jag har ett 70--300 Tamron Gillas skarpt! Mycket prisvärt!!
Mvh Maud
Rapportera
Patrik Klasén
för 4 år sedan sedan


Hej allesammans, o god jul. Många vet redan, men fler borde få veta, om några billiga o grymma FF-minus- gluggar, nämligen Sigma DN / även de nyare ART för e-mount.

Ex: jag kör Sony a7 ii. Har en Sigma 19mm f2,8 (kostade ca 700kr,beg, gamla svarta modellen) som alltså anses vara en apsc glugg. Det trevliga med denna, samt de två andra i serien är att man kan skruva av "the rear lens baffle" locket som skyddar elektroniken nära innersta glaset. Dessa gluggar är mycket bra alternativ om man inte har så fet plånbok nu efter jul. Med det bakre plastlocket av, så får min annars 24mpixsensor nöja sig med ca 20-21, samt en bildvinkel på ca 22mm, skarpt ut i hörnen! Mao täcks nästan hela sensorn.


Jag beskär direkt i kameran (med dessa objektiv) innan jag plåtar när jag kör jpeg. Annars gör jag det sen. Dessa gluggar är de man finner på foveon-DP-Merill kamerorna, och vips har man en snabb a7-Merill med FF (nästan iaf). Rekommenderar dessa utan modifiering till a6000 o nexarna. Förresten. Körde nikons 35mm f1,8 dx på adapter med bländarstyrning på a7ii'n häromdan, o gissa vad? Inte helt raktecknande, men cool aning vignettering, och mycket old school-känsla på filerna.

Mvh Patrik
1 2 3 ... 8 Nästa 

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar