Panasonic DCM-LX3

Betyg


(4/5)
(0.75/5)

Summmering

Digital kompaktkamera med relativt stor sensor, 24-60 mm Leica optik med maximal bländare 2.0.2010-03-07 sgfk


Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Stor sensor, Ljusstrark optik (f2.0), alla tänkbara manuella inställningar
MINUS: Värdelöst medföljande prog för RAW-behandling

Har köpt denna som komplement till min systemkamera i två avseenden. Dels att alltid ha med, dvs i situationer när man inte vill släpa på systemkameran, dels när man har tele monterat på systemkameran men ändå vill kunna fånga händelser som dyker upp på nära håll.

Är nöjd med bildkvaliteten. Givetvis brusigare än en systemkamera på höga ISO men stor sensor jämfört med andra kompakter gör att den klarar sig relativt bra. Detta tillsammans med den extremt ljustarka optiken från Leica gör att den tar lika bra bilder i dunkla förhållanden som en system med standard (f3,5) optik.

Jag använder nästan bara RAW och efterbehandlar i datorn. Programmet "SilkyPix" som följer med är oanvändbart skräp. RAW-Therapee är dock gratis och finns att ladda till både Linux och Windows och är helt suveränt, bättre än de flesta köpeprogram. Kör man JPG i kameran med standard inställningar får bilderna onaturliga färger, kontrast och överdriven skärpa. Går dock att ställa om. Konstigt dock att standardinställningarna är helt uppåt väggarna.

Man får inte vara total novis på digitalfotografering om man skall få ut det mesta av den här kameran. Men kan man det som krävs är det en underbar kamera. Otroliga möjligheter till inställningar. Mer än på en systemkamera som ex. Canon 500D. Vad sägs om valfri tillåten ISO t.ex 80-800, fyra förprogrammerbara customlägen, bracketing av exponering skärpa färg kontrast ställbar Aspect ratio det är bara att fortsätta inställningsmöjligheterna är nästan oändliga.

Vem skall inte köpa kameran? Den som har tänkt att ha den som enda (allround) kamera. Som enda kamera för den kräsne duger den inte bildkvalitetsmässigt jämfört med en systemk. (och det kan man givetvis heller inte förvänta sig) Som enda kamera är också zoom omfånget för begränsat (24-60 mm). För mitt syfte verkar den emellertid närmast skräddarsydd.

Liknande produkter: Canon G10, Canon S90, Leica D-LUX4 (samma kamera)

Kundtjänst: Nej

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4590
2009-07-10 J-ett

Produkten ligger här med fel beteckning.
Ska vara: Panasonic Lumix DMC-LX3

Finns alltså på två ställen för er som vill läsa fler recensioner.
2009-04-23 Makten


Bildkvalitet: 3 Hållbarhet: 3
PLUS: Tillräckligt liten för att ha med sig överallt. Skapliga prestanda i förhållande till den pissiga sensorstorleken.
MINUS: Dålig byggkvalitet hos knappar och rattar (men i övrigt bra). Långsam motorzoom, och att startbrännvidden inte går att ändra från fullt utzoomat.

Den här kameran köpte jag enkom som komplement till min systemkamera. Jag brukade ganska ofta släpa med mig två kilo kamera och ändå komma hem utan en enda bild. Så jag ville ha något som alltid kan ligga i väskan eller jackfickan, och som ändå ger duglig bildkvalitet och ganska mycket vidvinkel. Det bidde en LX3.


Byggkvalitet och handhavande

Som hos nästan alla dagens kompaktkameror är själva huset av metall, antagligen aluminium. Det känns robust, och vikten är ganska hög i förhållande till kamerans storlek.
Objektivet står ut ungefär 1,5 centimeter även när det är infällt, vilket gör att kameran inte går ner i en byxficka om man inte är hiphop:are. I jackfickan, handväskan eller ryggan tar den däremot inte särskilt stor plats.

Knappar och reglage känns tyvärr ganska mycket rackligare än huset. Programlägesratten ändrar sig oundvikligen när du har kameran nedstoppad i väskan, så det gäller att kolla inställningarna innan man börjar fota.
Objektivet fälls på sedvanligt manér ut med en fånig liten motor, och zoomning sker med samma motor. Jag hatar detta innerligt. Jag vill ha en mekanisk zoomring! Men det finns ännu inte på en enda kompaktkamera vad jag vet, så detta minus gäller alla alternativa kameror också.

Knappar och reglage sitter dock på bra placerade ställen, och funktionaliteten är mycket god. Man kommer åt det mesta med några få knapptryckningar.
Det märks att kameran faktiskt formgivits av folk som har en aning om hur man fotograferar, ty exponeringskompensation, bländarvärde, bildstabilisering och allt sådant är mycket lättåtkomligt oavsett om man använder menyer eller knapptryckningar. En fröjd för oss som inte vill låta kameran bestämma massa usla inställningar på egen hand.

Skärmen är väldigt bra, men inte tillräckligt ljusstark vid hårt ljus. Jag ogillar det där med att inte ha en optisk sökare, men jag måste erkänna att LX3:ans skärm fungerar bra om man utarbetar någon slags "proffsig stans" när man fotar, med kameran ganska nära ansiktet. Inte det där turist/idiot-sättet med raka armar.


Bildkvalitet och prestanda

Kamerans objektiv är förhållandevis ljusstarkt och spänner mellan f/2,0 i vidvinkelläge och f/2,8 i det mycket korta teleläget (motsv. 60 mm i småbildsformat). I kombination med den lite större sensorstorleken jämfört med de flesta andra kompaktkameror, så har man skapliga möjligheter att ta användbara bilder även i visst dunkel.
Bildstabiliseringen är också en viktig faktor här, och utan att ha någon större erfarenhet av konkurrenternas lösning så tycker jag att LX3:ans bildstabilisering verkar mycket effektiv. Detta även i vidvinkelläge.

Men, sensorn är ju ändå pyttefjutteliten. Den är i sammanhanget "lågupplöst" med bara 10 miljoner pixlar. Men även detta är i mitt tycke för mycket. Det går inte att utnyttja, eftersom både brus och diffraktion äter upp detaljskärpan i de flesta situationer.
Vill man ha bästa möjliga bildkvalitet så ska man märkligt nog plåta med vidöppen bländare, eller möjligen ett steg nedbländat. Mer än så kommer bara att bidra till sämre skärpa på grund av diffraktion, och objektivet är faktiskt såpass bra att det funkar fint vid full glugg.

Brusprestanda beskrivs ofta som bra, men jag håller inte riktigt med eftersom jag är van vid helt andra doningar. Upp till ISO 400 är kvaliteten bra, men sen börjar brusreduceringen bryta sönder bilderna. I råformat blir det bättre, men det är ändå svårt att hitta ett vettigt sätt att göra sig av med bruset.

Min lösning är att fota i svartvitt och stänga av brusreduceringen. JPG-filerna från kameran i svartvitt blir jättetrevliga, om än med ganska låg detaljskärpa. Emellertid är bilduppräkningen i de svartvita lägena utmärkt på alla andra plan, och man får fina bilder med hög lokal kontrast även i JPG direkt ur kameran. Det brus som finns är ganska grovt och snyggt, och jag tar hellre det än brusreducering.


Slutomdöme och rekommendationer

Panasonic LX3 är en mycket kompetent kamera, för att vara kompaktkamera. Vid gott ljus så är bildkvaliteten motsvarande kanske en 6-megapixels APS-C-systemkamera, upplösningsmässigt, men med lägre lokal kontrast på grund av diffraktion. De 10 megapixlarna är färre än hos konkurrenterna, men ändå onödigt många.

Den här kameran rekommenderar jag som komplement till systemkameran, för den som kan sina saker någorlunda. Den kräver en del av fotografen, men har ett intuitivt gränssnitt och bra användarvänlighet.
Att köpa den som en bra allroundkamera är väldigt dumt om storlek och vikt inte är ett problem. De billigaste systemkamerorna på marknaden ger enormt mycket bättre bildkvalitet, och kostar ungefär lika mycket.
2009-02-17 dig


Bildkvalitet: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Liten, ljusstark, 24mm
MINUS: Små knepiga knappar som åker hit och dit.

En liten trevlig kamera. Jag har kört iväg min övriga kamerautrustning till förmån för denna enkla lilla manick. Den funkar perfekt och är enkel att bestämma över. Den går såklart inte att jämföra med slr och det vore väl dumt. Brusiga bilder på 800 asa men det funkar i bw läget. Jag fotograferar till 95% i läget bw dynamic så jag kan nog inte bedöma färgbalans osv.

Köpt hos: Cyberphoto
2009-01-28 esbtse


Batterilivslängd: 3 Bildkvalitet: 3 Hållbarhet: 3
PLUS: Större sensor, fickkamera Bra vidvinkel kamera. Även med adapter
MINUS: Dyra tiillbehör, Saknar viktiga vred på kameran som G10 har ex ISO.

Bortslaravat koncept. Med ett större sensor och mera manuella vred tillgängliga på kameran hadde dennna kamera varit fantastisk.

Liknande produkter: G10

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar