Panasonic Lumix DMC-LX100

Artiklar om produkten

Betyg


(5/5)
(4/5)

Summmering

kompakt med 4/3-sensor2021-03-18 Kekekeno


Batterilivslängd: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Hela kameran är ett underverk.
MINUS: Ingen vikbar skärm eller sökare.

Lumix LX 100 är en utomodenligt bra kamera

Pris: 5600
2015-10-29 birneman


Batterilivslängd: 4 Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Mycket bra bilder direkt ur kameran Bra grepp och kontroller på rätt ställen Suverän sökare Riktigt snabb fokus
MINUS: För stor för att gå ner i byxfickor Ej inbyggd blixt Inget automatiskt linsskydd Ingen vinklingsbar skärm

LX100 ligger väldigt bra i handen, och den har en suverän sökare som alltid är redo. Kontrollerna ligger verkligen bra till på kameran och passar mig hur jag fotograferar och tänker, väljer oftast bländare manuellt på objektivet och låter kameran sköta resten. Kameran är väldigt snabb på fokusering och den exponerar mycket bra, bildkvaliteten är grym. Den kan också få till ett kortare skärpedjup och har vad jag förstår en snyggare bokeh än konkurrenten Sony RX100 III (om man nu tycker det är viktigt) och passar också bättre för makrobilder. Att skärmen inte är vinklingsbar spelar mindre roll för mig.

LX100 är absolut inte fickvänlig (om man inte har extremt stora byx- eller jackfickor) för att vara en kompaktkamera. Men det blev alltså LX100 för min del, trots att den inte var fickvänlig vilket var en av mina kriterier, men jag kan ändå alltid ha den med mig då jag allt som oftast (alltid på resa) har en liten axelremsväska på mig där jag har pannan (som ligger i ett eget fodral, ett gammalt Lowepro). Efter en månads flitigt användande är jag väldigt nöjd, av många anledningar. Det är rent av riktigt roligt att fotografera med pannan och min systemare kommer att få ligga kvar och samla damm på hyllan. Jag är oerhört nöjd med bilderna som kameran levererar. Skärpa, dynamik mm är jättebra. Svagt ljus hanterar den finfint. Den är väldigt snabb och smidig att använda. Trots att den är betydligt större än Sonyn tycker jag att den fortfarande är liten, den göms nästan i handen och är diskret att fotografera med.

Nackdelar i mina ögon är att den inte har något automatiskt linsskydd utan det är löst, kan iofs hängas i ett litet snöre i remmen, men jag är van från min systemare att hela tiden plocka av och sätta på linsskydd. Den har ju heller ingen inbyggd blixt men det följer med en liten rackare som kan sättas i blixtskon. Dock använder jag sällan blixt och när jag gjort det funkar det ändå rätt snabbt och smidigt med att sätta på den lösa blixten. Blixtbilderna blir bra och rätt exponerade och jag har inte sett till några röda ögon, kanske för att blixten sitter så långt upp från objektivet. Att zooma in och ut med objektivet är inte vrålsnabbt, Sonyn är snabbare, men jag tycker det är ok ändå fast det kunde gärna speedats upp lite mer. En vinklingsbar skärm hade varit fint att ha för en del fotosituationer men då hade nog också kameran blivit tjockare och mindre kompakt. Ratten för exponeringskompensation sitter väldigt bra till uppe till höger, för tummen, men jag har upptäckt att ratten, trots att det krävs en del kraft att rubba den, ändå ibland hamnar i ett annat läge när jag stoppar ner den eller tar upp den från väskan - men det är mer ett problem med fodralet som egentligen är lite för tajt för denna kamera.

Liknande produkter: Sony RX100 III

Pris: 6990
2015-03-12 Jonas Nimmersjö


Bildkvalitet: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: Mycket bra bildkvalitet. Smidiga manuella inställningsmöjligheter. Snabb AF. 4K filmning.
MINUS: Saknar ljud in? (Hur tänkte de här?)

Egentligen är detta ingen utförlig recension, men ett första intryck.

Jag ångrar inte mitt val av kompakt. Kameran känns mycket välbyggd. Bildkvalitén är mycket bra och detta är en kamera jag mycket väl kan tänka mig ha med som enda kamera vid mindre reportage, eller på solsemestern. Det senare var faktiskt en anledning till att jag sökte en liten och bra kamera.

Kameran har en del "features" som i början gjorde mig lite osäker:
Den saknar inbyggd blixt. (Det följer med en liten batterilös blixt)
Den saknar ingång för extern mikrofon.
Den saknar vridbar skärm.
Den saknar ljudutgång/hörlur.

Av dessa är det mikrofoningången jag saknar mest ...

---

Jag kan starkt rekommendera denna kamera, men ska jag på renodlade fotouppdrag, så tar jag nog fortfarande med mig mina DSLR-kameror.

Liknande produkter: Canon PowerShot G1X mark II
Sony RX100 III
ANNONS
Elinchrom ELB 500 TTL