Canon Eos R

Artiklar om produkten

Betyg


(4.67/5)

Summmering2020-12-13 Upy


Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Snygg. Tydlig sökare och bra vinklingsbar touchscreen. Bra autofokus. Upplever batteritiden bra för att vara spegellös.
MINUS: Har inte scroll-hjul som t.ex. min gamla eos 70D. Skärmen slocknar när fingret kommer nära sökaren... Dyr (men börjar komma ner i pris nu)

Jag har nu haft kameran i snart ett år. Nej, jag använder inte touch-baren till något. Däremot har jag väldigt stor nytta av kontrollringen på objektivet (24-105/4) vilken jag satt att sköta exponeringskompensation.
Saker som jag uppskattar och som inte finns på min EOS 70D
- Manuell fokusguide med rödmarkering där fokus ligger
- Större och bättre sensor (så klart)
- Mer info i sökaren och fördelarna med att bättre kunna se resultatet som kommer med en spegellös kamera
- Bättre grepp och mer "premiumkänsla"
- Mkt förbättrad autofokus med bl.a ansiktsigenkänning och ögon-dito
- Tyst läge
2018-11-01 Siljefjord


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Fokus, Ljudlös
MINUS: Jag hade gärna haft IS i huset

Mycket nöjd.
Skärpan sitter där man vill, behöver inte tänka på bak eller frontfokus. Speciellt med objektiv med bländare 1,2 och 1,4 blir det mycket mer lättjobbat på bröllop och porträttfoto jämfört med 5d mark iv och 1dx som jag haft tidigare.
Man kan fota ljudlöst, bra i kyrkan och i skogen.
Man kan växla till filmläge ljudlöst, utan någon spegel som skramlar upp. Mycket bra i naturen bland skygga djur och fåglar.

Nackdel: svårare att fota sport

Pris: 23000
2018-10-16 Malm


Att använda: 5 Hållbarhet: 4
PLUS: EOS-känslan finns kvar, EVF, allmän kvalitetskänsla, behagligt brus på högre iso.
MINUS: touch-kontrollen på baksidan

Jag har sedan releasen försökt bli klok på den spridda skuren med omdömen online som spänner från katastrof till bra köp och gav upp i väntan på mitt eget exemplar. Mitt första intryck var positivt, huset ligger bra i mina relativt stora händer och jag upplever gruppen som väldigt behagligt och jag är personligen tacksam att man behållt så mycket DSLR-känsla i ergonomin, man känner igen sig.

Allting känns välbyggt, för att vara en "konsument"-kamera så känns alla reglage rejäla och distinkta samtidigt som man känner att allting fått en lätt modernare finish jämfört med mina tidigare Canon-kameror. Mycket känns positivt, EVF:en är den bästa jag personligen testat, den känns klar och tillräckligt skarp för att enkelt ställa fokus manuellt och relativt renodlad. Behagligt ljud som såklart kan stängas av för att få den helt tyst. Jag uppskattar enormt att nästan alla knappar kan ställas in "custom" så att det passar mitt sätt att fotografera. Ett exempel är att jag kunde ställa in så att AF-ON-knappen växlar mellan One-shot fokus och Servo med en knapptryckning vilket gör att jag kan få den att agera exakt som min 1DX2 som är mitt primära hus.

Jag är inget fan att touch-bar-kontrollen på baksidan, hade hellre sett en extra knapp eller två istället, uppleverar den som märkligt oresponsiv och svår att jobba med. Däremot var upplevelsen av att använda den bakre displayen som touch-kontroll-yta för att flytta fokuspunkten väldigt positiv. Snabbt och enkelt att kunna göra stora förflyttningar av fokuspunkten med förvånansvärt god precision utan att behöva släppa ögat från EVF-sökaren.

Bildkvalitet upplever jag som bra, fortfarande tidigt att uttala sig med 100% säkerhet men intrycket är att den levererar bildfiler som är det bästa jag fått ut av Canon hittills. Tagit ett par bilder på upp till ISO 8000 och bruset ser hanterbart ut och skulle fortfarande göra sig bra på en större print. Finns relativt gott om information i skuggpartier som kunde lyftas i alla fall 1 - 1,5 steg utan att bilden helt faller sönder även på relativt höga ISO. Har inte någon RF-optik utan använt EF-adatptern och det har fungerat ypperligt som väntat.

Väldigt få negativa upplevelser hittills, men touch-bar-kontrollen är en sådan och kanske till viss del avsaknad av joystick på baksidan även om jag är ganska säker på att jag kommer vänja mig och inte sakna det om ett par veckor. Men den hade inte skadat. Hade även gärna sett att knapparna på baksidans högersida suttit mera mot mitten så man enklare når exempelvis AF-ON enklare med tummen.

Tycker att det är en väldigt bra grund som första spegellösa fullformatskamera som lovar väldigt gott för framtiden. Det blir också väldigt tydligt att det är svårt att använda Youtube och kommentarsfält som beslutsunderlag då det ständigt tycks urarta i ett märkeskrig eller "tyckande för tyckandets skull", oavsett hur o-relevant det kan vara. Tröttsamt värre.

Uppdatering 2018-12-13:
Har fotat tusentals bilder på framför allt event sedan jag fick kameran och jag måste börja med att hylla autofocus-funktionen som har fungerat absolut felfritt både på oneshot och följande AF i princip avsett ljusförhållanden. Upplever att andelen "keepers" är högre än förväntat och det glädjer mig enormt.

Jag upplever fortfarande att justeringen av AF-punkten däremot är onödigt krånglig och upplever gång på gång att när jag växlar från skärmen till sökaren så trycker nästippen oavsiktligt till i nedre hörnet på skärmen och flyttar fokuspúnkten. Något som gör att det tar onödigt mycket tid att få den tillbaka där den skulle varit.

Önskar fortfarande en joystick för att justera AF-punkten även om hjulet också gör tricket, men eftersom stegen är såpass små så skulle jag önska mig möjligheten att kunna anpassa stegens storlek så att man snabbare kan navigera runt.

Pris: 26990
ANNONS