Fujifilm X-T2

Betyg


(5/5)

Summmering

X-Trans™* CMOS III & X-Processor Pro
Improved AF Performance
New AF-C Custom Setting
New EVF (Magnification ratio 0.77x, Shutter time lag 0.005 sec, 100fps)
New Optional Vertical Power Booster Grip
New 4K Video Recording
Weather resistant structure2019-04-11 Peter Eskilsson


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Skön känsla för folk med baskunskaper kring foto
MINUS: Konstigt menysystem där det inte är flyt på samma sätt som själva fotandet. Har fortfarande inte full koll på "min meny" och snabbvalen. Fick göra om en del då jag inte fattade hur inställningarna sparas, är som sagt inte hundra på detta ännu. Några knappar är för otydliga som AE-lock AF-lock. Borde vara enklare att träffa med ögat i sökaren. Vredet för ljusmätningsmetod är också lite pillrig. Minns att jag sett det, men nu hittar jag inte inställningarna för Hi och Low Iso

Efter lång betänketid bytte jag till Fuji. Första intrycken: Känns riktigt bra med rattarför viktiga saker, extra bra att man kan ändra med kameran avstängd.
trevliga finesser som låsknappar på rattar också. När man suttit en timme med en osedvanligt krånglig, och delvis tveksamt översatt meny-setup, så är det lätt att förstå själva fotograferingsläget för mig som haft en del erfarenhet av gamla analoga kameror. Verkar dra en del ström, halva batteriet gick liksom åt för setup....

Liknande produkter: Andra dyrare Fuji
2017-08-07 Brix


Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Byggd som en stridsvagn, låg vikt, snygg, rattarna, ergonomin, anpassningsbarheten, EVF:en, focus peaking, mycket snabb och precis AF, bra brusprestanda, stort dynamiskt omfång, både mekanisk och elektronisk slutare, kan laddas via USB
MINUS: Saknar touch screen(sällan nåt jag personligen saknar dock). Ganska dålig batterikapacitet(vilket tyvärr generellt sett är ett problem med spegellösa kameror).

Som tidigare Nikon-fotograf så började jag bli trött på att bära omkring på tunga objektiv och ville byta till nåt lättare. Fujifilm var det som tilltalade mig mest med sin "old school"-design och fantastiska objektiv.

Att ha rattar för att ställa in allt är så intuitivt och smidigt. Det får mig att fundera på varför man egentligen gick ifrån denna utformning.
Jag är även positivt överraskad över greppet som jag finner förvånansvärt skönt att hålla i, något jag var rädd inte skulle vara fallet. Det hade dock inte gjort nåt om det var lite större/djupare.

Autofokusen är helt otroligt snabb och precis, sålänge man också använder ett objektiv med snabb autofokus då. Jag upplever även att den funkar väldigt bra i sämre ljusförhållanden. Även den kontinuerliga autofokusen är fantastisk bra, men kräver dock att man ställer in den rätt för respektive situation för att fungera optimalt.

Att ha både mekanisk och elektronisk slutare att välja mellan är underbart!
Elektronisk slutare är väldigt bra att ha vid t.ex långa exponeringar för att eliminera alla vibrationer/skakningar. Med elektronisk slutare kan man även gå ner till hela 1/32000s(!) samt fota i hela 14fps(!). Primärt fotar jag dock med mekanisk slutare då jag föredrar att få den där auktoritära bekräftelsen på att jag tagit en bild. X-T2:ans mekaniska slutare låter dessutom ljuvligt :)

Focus peaking är en helt fantastisk och mycket användbar funktion, speciellt för mig som mest fotar landskap och macro. Med min tidigare utrustning körde jag nästan helt uteslutande med AF, men nu när jag har focus peaking finner jag mig själv köra manuellt betydligt oftare. Att tydligt kunna se precis vart fokus ligger underlättar enormt.

Det finns några småsaker att klaga på, men ett par av dessa fixas förhoppningsvis med framtida firmware-uppdateringar.
X-T2 är nästintill en perfekt kamera :)
2017-05-07 mahsar


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra skärpa, Gedigen byggd, Logiska rater och knappar
MINUS: Batteriet kunde vara bättre. Ingen inbyggd blixt. Det följer med dock en liten externt blixt

Jag hade Canon 6D innan jag köpte denna kamera. 6D är en bra kamera men färgåtergivningen är bättre med Fuji X-T2. Snabb och säker autofokus.

Liknande produkter: Fuji X-pro 1

Kundtjänst: Mycket bra

Pris: 18900
2016-09-20 ajoe


Att använda: 5
PLUS: Välbyggd, intuitivt självklara manöverorgan, suverän sökarbild och kompakt.
MINUS: Törstig. Eftersom man ändå vill ha ett större grepp hade man kunnat få dit större batterikapacitet redan från början.

Underbart, en kamera som har fullständigt begripliga och intuitiva manöverorgan och en EVF-sökare som slår allt jag tidigare tittat i, alltså även optiska analoga.

Möjligheterna med fokus peaking, online-histogram etc tycker jag är ett lyft. Även med "bara" inbyggt batteri kan jag inte inse att fördröjningen i sökarbilden skulle vara något hinder.

Jag ser inte att jag skulle vilja släpa omkring på det stora batterigreppet så som jag använder kameran, men man måste se till att ha med sig batterier nog. Ska man använda följande autofokus och serietagning ofta så är strömförbrukningen något att fundera över.

Bra att kunna ladda via USB, en "Power Bank" i väskan är praktiskt.

Liknande produkter: M4/3 (Panasonic GX80 och Olympus M5 II) och Sony A6300. Men bara en titt på T2:ans ovansida fällde avgörandet. Men hur kan man som Olympus sätta on/off-knappen att manövreras på vänster sida och inte vid avtrycket?

Jag attraheras likväl starkt av en "plattformsorberoende" som M4/3, det hade nog också kunnat fungera bra. Inte så himla stor skillnad mellan APS-C och M4/3, men likväl går gränsen någonstans.

Lastolite HaloCompact