Fujifilm X-T3

Artiklar om produkten

Betyg


(5/5)
(3.5/5)
(3.5/5)
(baserat på 2 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering2021-06-14 glotta


Att använda: 4 Hållbarhet: 3
PLUS: Suverän birdlife kamera- om du hittar objektiv i samma kategori!
MINUS: knappast 100 % pålitlig

Detta är kamera med paradoxala inslag i brukandet med tanke på wildlife- särskilt fåglar. Har precis de egenskaper jag sökt och mer än så- som jag inte trodde kunde vara möjligt! Upp till ISO 1000 bildkvalitet nästan helt lika med 5d IV. Men istället för 7 exp/sek. 20 eller 30 med den elektroniska slutaren som är fenomenal, helt utan blackout och sällsynt synlig rolling shutter. Ett mycket svagt knaster men tillräckligt för att höra slutarens arbete. Lägg därtill räckvidden med apsc-format och 26mpx att beskära massor ifrån om så skulle behövas.

Det paradoxala är att Fujifilm inte har ett prime supertele som matchar detta utan endast en god men i sammanhanget mycket ordinär 100-400 zoom. Blir alltså att använda ex. Canon eller Sigma med lins adapter I mitt fall Sigma 500/4 Sport (Canon EF fäste) för att hamna på en rimlig totalbudget. Bildresultaten är enastående med denna kombination medan AF funktionen med Fringer PROII adapter är så blygsam att manuell fokus med focus peak highligt är snabbare.

Personligen kommer jag från 1900-talets manuella supertelen och analogt fototade och är van vid manuell fokus. Om inte så är fallet kan det nog kännas svårt? Märkligt att Fujifilm inte har satsat på en 500/4 eller 600/4 som naturlig partner, istället ett högklassigt men verkligen något udda 200/2.0 objektiv? Ett typiskt smalt och specialiserat verksamhetsfält.... Återstår om man begriper att utnyttja X-T3-ans enorma potential med nya välanpassade objektiv?
X-T4 är ju bildmässigt likvärdig med X-T3 men för nästa år ryktas det om en Pro 2 med Sonys nya 43 mpx apsc sensor och då krävs förstås bästa tänkbara optik.

Mer om användande: Den enormt stora och skarpa elektroniska sökaren hör till de stora för tjänsterna med X-T3. Större än 1DX även om "avbildningen" ser naturligare ut i den senare. Med en så stor och ljus sökare underlättas förstås manuell fokus liksom 20 eller 30 exp.sek. Några bilder blir ofta skarpa även vid mycket svåra förhållanden.

30 exp.sek fås vid 1.25 x cropläge och då 16.6 mpx.
Cropläget minskar faktiskt skärpedjupet tydligt en stor fördel vid risig bakgrund. Kameran har så många grundläggande fördelar att jag gärna avstår AF för att behålla dessa. Sensorn håller sig också väldigt ren i förhållande till de Nikon och Canon jag haft.

Fujifilm är kända för utmärkta JPEG och denna är inget undantag. Det är dock lätt att blåsa ut högdagrar och kameran har i mitt tycke rätt otillräcklig beredskap att kunna sänka kontrast/högdagrar vilket tvingas till underexponering med risk för ökad brusnivå.

Både X-T3 och föregångaren X-T2 lider tyvärr av risk för korta, periodiska felfunktioner. När en bild skall tas visas istället funktionen: sensor rengöring, eller bekräftelse på boost performance läge! Kan gå dagar eller veckor mellan dessa tillfälliga hjärnsläpp dessbättre. Helt pålitlig till 100% är inte enligt min uppfattning inte någon av bägge kamerorna.

Får mig är valet ändå enkelt: jag tar den lilla risken att någon gång fördröjas en sekund eller två istället för en 5 till 8 gånger dyrare kamera som är bättre i några avseenden men sämre i andra.

Mer: Bufferten hade kunnat vara större. Inställningarnas reglerområden i vissa fall begränsade eller något fel anpassade. Batteri kapacitet svag. För intensivt fotande i vinterkyla beräkna minst ett batteri i timman!

Som alltid en del obehövliga funktioner men allting väl placerat. Meny system logiskt och bra. Inget som gömmer sig eller kräver tankeverksamhet som tar bort koncentration från motivet. Tog endast någon timme att första gången komma igång med spegellöst Fuji.

Sammanfattningsvis: I sammanhanget en udda kamera för birdlife men har svårt att tänka mig något mer spännande redskap! Ständigt brukarbegär!

Liknande produkter: Canon 5D IV, 1DX.

Pris: 8000
2018-11-20 Nilzpaul


Att använda: 3 Hållbarhet: 4
PLUS: Grym video och fantastisk autofokus
MINUS: Lite klent grepp för högerhanden om man som jag har problem med fingrar och reumatisk värk. Gissar att XH-1 är bättre där.

Hade en X-T20 som också presterade bra men var lite liten för mina hände.
Högertummen var hela tiden och störde på funktionsknapparna när man
greppade kameran. Visst, kunde koppla bort dem, men behövde man ha igång dem
så var redan motivet borta. Bytte mot en X-T3 istället och har inte ångrat det en sekund.

Liknande produkter: X-H1
ANNONS
Samyang 24-70 - Scandinavian Photo