Olympus E-M5 Mark III

Betyg


(5/5)

Summmering2020-09-05 Daniel Cederberg


Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: + Sensor är väldigt bra, bra DR, PDAF. + Remote port standard 2.5mm (samma som Canon/Pentax). + Live Composite en av alla nya bra finesser. + HiRes är bra, 50 Mpix! (stativ ett krav dock) + Greppet är ett lyft, mer uttalad kant, säkrare att hålla. + Ergonomi i övrigt med nya knapplayoten är bra. + Bildstabilisering ihop med Panasonic-gluggar som har det inbyggt funkar bra. Inte tillsammans, men de motverkar inte varandra som har varit ett problem tidigare (smartare Auto-IS i huset).
MINUS: - Portarna vänstersida tar i display om man fäller ut och ska rotera. - Batteritid är sådär, rekommenderas extra batteri. Går dock att ladda via USB (micro). - Ingen touch på menyer, känns lite konstigt då man är van vid det från Panasonic. Å andra sidan gillar jag Olympus menyer bättre. - Micro-USB känns inte riktigt ok, borde vara USB-C. - Fokusera med manuella objektiv (utan kommunikationskontakt) är inge vidare på Olympus jämfört med Panasonic där peaking/zoom kommer automatiskt. Här måste man tilldela de funktionerna på knappar och slå på själv varje gång. - Öglor för rem är tighta för att få dit Peak Design-ankare. Det är dock standard. Men man kan ju tycka att branchen borde sett att många användera dessa och gjort öglorna en gnutta större.

Började m43-resan med E-M5 (Mk I), för att sedan testa Panasonic-hus, kom fram till att jag nog gillade Olympus bättre ändå. Så nu köpte jag denna Mk III. Måste börja med att säga att Mk I står sig bra än idag. Det var i princip bara focus peaking jag saknat. Det samt den nya 20 Mpix sensor från E-M1 kändes lite lockande. Har använt den nu några veckor och känner mig väldigt nöjd med mitt köp. Det är mycket kamera i ett litet kompakt hus. Den har ärvt många funktioner från E-M1, samt även meny/knapplayout.

Denna passar ju bra till mindre och mellanstora objektiv. Med lite större objektiv känns balansen fel. Det finns ett grepp att köpa till, som dessvärre saknar batteriplats, men gör att det känns lite bättre med stora objektiv. Batteritiden är inte den bästa, de har valt att sätta i deras nya något mindre batteri och det räcker inte jättelångt. Dock är vikten på huset ett uns mindre nu och det är en bra sak. Det beror delvis också på att de valt att göra huset i plast (Polykarbonat) istället för magnesium som innan. Det för att hålla ner både vikt och pris. Personligen tycker jag dock det är mestadels en bra sak.

Sensorn kräver ett särskilt omnämnande. Det är den bästa som finns i systemet i dagsläget, samma sensor som på E-M1X. 20 Mpix med fasdetekterande autofokus. Anmärkningsvärt är att det är rätt bra dynamiskt omfång tycker jag, fotar man i råformat och plockar in misslyckat exponerad bild i Lightroom och drar i reglagen så går det att få fram mycket detaljer ur högdagrar och skuggor. Det är något jag stört mig lite på tidigare.

Den kostar en del, jämfört med den billigare E-M10, men för det får man bättre sensor, mer funktioner (t ex små fokuspunkter, finns dessvärre inte på E-M10). En sviveldisplay istället för bara tilt. Remote-port och lite annat. Vill man ha det bästa systemet har att erbjuda i ett litet format är denna en vinnare. Panasonic ligger i mitt tycker ett steg bakom (i dagsläget, det kan ju förändras).

Liknande produkter: E-M10

Kundtjänst: Hjälpsamma och tar sig tid

Pris: 11990

Miops Capsule360