Sony A7R IV

Artiklar om produkten

Betyg


(5/5)

Summmering

Spegelfri fullformatskamera med 61 megapixel och 15 stegs dynamiskt omfång.

Sensor: 61 megapixel (9 504 x 6 336 px) 35,7 x 23,8 mm, CMOS
Autofokus: Kontrast- och fasavkännande, 567 valbara punkter
ISO-omfång: 100 – 32 000 (50 - 102 400)
Sekvenstagning: 5 bilder/sekund
Skärm: 3 tum, vinklingsbar, 1 440 000 bildpunkter, pekfunktion
Sökare: 5 760 000 bildpunkter, 100 % täckning, 0,78x förstoring
Bildstabilisering: Ja, 5,5 stegVideo: 4K UHD 3 840x2 160 px i 30/25/24p, FHD 1 920x1 080 px i 120/60/50/30/25/24p, MPEG-4, XAVC S, H.264
Mikrofoningång: Ja
Hörlursutgång: Ja
GPS: Nej
Wifi: Ja
Blåtand: Ja
Minneskort: 2 st SD-kort UHS-II
Batterikapacitet: 670 bilder enligt Cipa
Storlek: 129 x 96 x 78 millimeter
Vikt: 665 gram med dubbla batterier
Pris: Cirka 44 000 kronor inklusive moms2020-07-05 unoengborg


Att använda: 1 Hållbarhet: 3
PLUS: Bildkvaliteten De många pixlarna är perfekt för fågel och wildlife då man kan behöva beskära mycket. Goda möjligheter att programmera knappar vilket gör att man sällan behöver bläddra i menyerna Låg vikt Bra sökare - fungerar bra med glasögon Bra batteritid Möjlighet att fotografera helt ljudlöst med elektronisk slutare så länge motivet är stilla, dock problem med rullande slutare om motivet rör sig. Möjlighet att registrera två olika fokusområden som man kan växla mellan med någon programmerad knapp. Växlingen är dock tyvärr aningen seg.
MINUS: Att få GPS-koordinater från iPhone app fungerar när det vill. Användargränssnittet känns som om det var designat förra århundradet Lite väl litet kamerahus och grepp för normalstora händer Usel manual och hjälptexter i kameran

Köpte kameran främst för fågel och djurfoto. Bildkvaliteten är underbart bra. De många pixlarna gör att man kan beskära om så behövs. Detta gör att man kan klara sig med kortare telen som är mera hanterbara och lättare att ta med på resor. T.ex 400/2.8 i stället för 600/4 som nog varit mitt val om jag kört med A9 ii. Bildkvaliteten är minst sagt utmärkt, åtminstone så länge man håller sig till låga iso. Fotograferar ogärna över iso 8000

Många programmerbara knappar gör att man sällan behöver besöka meny systemet vilket gör kameran rimligt snabbarbetad när man väl listat ut vilken funktion som ska sitta på vilken knapp, vilket kan ta sin tid med tanke på hur många olika funktioner som Sony stoppat in i den här kameran.
Kameran är helt enkelt extremt konfigurerbar. Faktiskt så konfigurerbar att jag i princip inte kan använda min frus A7r iv och vice versa. När du väl. konfigurerat den är den din och ingen annans. Lyckligtvis kan man spara inställningar på SD kortet

Många klagar på att Sony menyer är jobbiga, men det är nog inte huvudproblemet med Sonys användargränssnitt, även om man kanske kunde haft lite mera fantasi när man valt ikoner för meny flikarna. Som det är nu finns två flikar med en kamera ikon vilket känns lite onödigt. Ett större problem är att det verkar som om Sony försökt maximera antalet knapptryck för att slå av och på olika funktioner. Man pilar sig fram till funktionen i menyn klickar på "OK" knappen och får upp val om man ska ha funktionen av eller på, pilar sig till av eller på och trycker "OK" igen. Varför inte helt enkelt ha ett val som växlade läge med ett tryck. Detta hade dessutom fungerat bättre att tillordna till fysiska knappar.

Även fysiska rattar och vred kunde varit mera logiska och konsekventa upplägg. Varför kan t.ex inte låsmekanismen för "mode ratten" fungera på samma sätt som för exponerings kompensationsratten och varför beter sig inte alla val på moderatten lika när man ställer in dem. Somliga tar effekt direkt andra (minnes lägena) fordrar att man trycker på ytterligare en knapp för att aktiveras, Varför finns video läget över huvud taget på mode ratten? Video funktionen är ju ortogonal mot P, S, A, M som i video läge nu måste ställas in genom menyval. Dvs video-mode av/på borde haft ett separat reglage. Ett separat reglage för att växla stillbild/video läge med hade även kunnat förenkla menyn genom att dölja sådant som inte var aktuelllt i respektive läge.

Ett annat problem många är dolda begränsningar. Det borde t.ex inte vara omöjligt att ställa in vid vilken slutartid auto iso ska börja öka iso om man kör bländarförval på ett manuellt adapterat objektiv, eller att tracking och animal eye AF inte fungerar tillsamans. Det senare har kanske inte så stor betydelse då Animal eye nog behöver lite produktuveckling till för att bli lika tillförlitlig som mänsklig eye AF. En annan sådan begränsning är att bufferten måste vara helt tom för att man ska kunna växla mellan APS-C och Fullformaat läge.

När man springer in i någon dold begränsning är felhanteringen ganska dålig. Felmeddelandena som kommer upp är något i stil med "A kan inte avändas när B är aktivt" Dvs användaren lämnas att själv hitta kontroller för funktion A eller B och med den mängd menyval som finns kan det utan vidare ta en halvtimma. Felmeddelanden i ett väldesignat modernt system borde naturligtvis lyda "A kan inte avändas när B är aktivt, Vill du slå av: " och knappar för A eller B. Andra anachronismer är att textinmatning sker på samma sätt som för mobiltelefoner av 1995 års modell. Kanske inget stort problem det är inte ofta man behöver skriva text, men det hör inte hemma i det här århundradet.

På det hela taget känns det som om kamerans funktioner bestämts av marknadsavdelningen och implementerats till lägsta möjliga kostnad av programmerare som aldrig hållit i en kamera.

Lyckligtvis är vi människor anpassningsbara och vi vänjer oss vid nästan vilka vansinniga gränsnitt som helst om vi har motivation och lite tålamod.
För min del bestod motivationen i att jag kunde få ett lätt, handhållbart 400/2.8 som gjorde att kameran kunde följa med ut oftare vilket gör att den kändes som ett bra köp för mig.

Jag skulle dock tro att Sony hade synts betydligt oftare runt våra sport arenor om de satsat mera på enkla rediga gränssnitt.

Liknande produkter: Sony A9 ii, men gick bort p.g.a. för få pixlar att beskära från.