Annons

Hasselblad 500 C/M


Summmering

Helmekanisk mellanformatskamera. Efträdde 500C och är föregångare till 501.



2012-03-28 stinaekelund

PLUS: Praktisk, det finns inte en onödig funktion.
MINUS: Tung, inget att bara lägga i handväskan.

Haft min i ca 6 månader nu och har fortfarande mycket att lära. Bilderna blir ju dock magiska har testat allt från mode till reportage. Jag vill nu köpa ett nytt objektiv då jag i nuläget använt 80mm som jag köpte separat då köpet av kameran även var privat.

Liknande produkter: Rolliflex

Kundtjänst: Är på service nu för byte av "sido gummi" och rengöring av glas.

Pris: 2000
2011-01-17 Robin Kuusela

PLUS: Karismatisk, pålitlig, enkel och skön!
MINUS: Lite dyrare delar än andra system.

Jag köpte min 500C/M i Februari 2010 på Schönherrs foto i Stockholm. Man betalar kanske lite mer än privat men de är experter på Hasselblad, går igenom sina saker de säljer och är både kunniga och trevliga!

Jag och min kamera har haft ett kanonår tillsammans! Första blicken och känslan av att hålla i den var fantastisk! Min är en jubileumsmodell 50år 1991 men har inga extra fördelar för det förutom en liten skylt strax ovanför 500 C/M-märket. Den höll B+ och ett Zeiss Planar T* CF 100mm f3,5 objektiv följde med i köpet + motljusskydd och lite film.

Jag har testat lite olika filmtyper i den och lär mig hela tiden nya saker, som amatör har jag inte bråttom och bilderna är ju bara för mig själv. Jag tror att den solida känslan och ljudet av kameran är det bästa av allt och att den är helmekanisk. Man får verkliigen lära sig fotografi på riktigt med en sån här! Jag har gått i tankar om att sälja den ett pargånger för att köpa någon annan mellanformatare med vidvinkelobjektiv men det slutar bara med att ingen annan kamera känns lika bra eller kvalitativ som Hasselblad, får nog helt enkelt spara ihop till en 40mm eller 50mm glugg istället.

Jag har köpt till ett prisma (PME-3) med ljusmätare och tycker det känns ännu bättre än innan men vissa föredrar ju den vanliga standardsökaren. Med prisma kan man mäta ljuset även om man har filter på objektivet och slippa ha det i tankarna med lös ljusmätare.

Objektiv, filter och magasin är lite dyra jämfört med andra mellanformatare men det är kvalitet rakt igenom så pengarna är antagligen välinvesterade och en Hasselblad som får jobba och prestera bra sjunker inte mycket mer i värde än vad du köpte den begagnad för från början.

En sak till; Skönt att ha en svensk helmekanisk kamera. Det gör mig stolt! Tack Victor!

Liknande produkter: Hasselblad 500C, 501, 503

Kundtjänst: Har inte behövt ännu, den fungerar som ny! Perfekt!

Köpt hos: Schönherrs Foto Online

Pris: 10000
2010-09-10 cbcgbg

PLUS: Helmekanisk, genial och enkel, mycket hållbar konstruktion. Den tyska Carl Zeiss-optiken är enastående och producerar professionella 80-Megapixel råfiler från välinskannade dior och negativ. Relativt liten jämfört med 6x7-formatskameror som Pentax 67. Den Lego-lika modulkonstruktionen möjliggör användande och snabbt växlande mellan ett stort antal olika filmbakstycken, sökare, mellanringar, objektiv mm.
MINUS: Sena 500 C/M Classic (1989 och framåt) har ofta fina sprickor i Palpasmaterialet som klär insidan av huset och den bakre slutaren. Är i regel ett kosmetiskt problem, men kan skapa ströljusreflektioner som fastnar på negativet om sprickorna blivit stora. Problemet kan fixas med någon matt svart färg.

Helmekanisk maskin för all sorts kreativ fotografering. Prisvärd.

Köpt hos: Ffordes Inverness Skottland (inkl. ljusschakt och mattskiva)

Pris: 1700
2009-09-29 Christer_Svanberg

PLUS: Moduluppbyggd arbetshäst
MINUS: Inga

Köpte min 500c/m 1974, en jubileumsmodell med Victors namnteckning på en silverplakett.
Den har gått jorden runt i 35 år. Aldrig varit trasig, ALLTID fungerat. Från flygfoto till operationssalar. Jag har ingen aning om hur många bilder jag tagit men det är åtskilliga.
Fantastisk maskin

Liknande produkter: Inga

Kundtjänst: Tyvärr. Har aldrig behövt anlita detta

Köpt hos: Hasselblads Foto, Helsingborg

Pris: 5000
2008-10-20 statik

PLUS: Byggkvalité och handhavande
MINUS: Tung och stor

Byggkvalitén är fantastisk och allt fungerar helt felfritt. Ett tekniskt under att alla delar samspelar, vilket får en att funderar på digitalkamerornas hållbarhet och framtid. :-)

Liknande produkter: Mamiya RZ67, 645

Pris: 6000
2007-12-23 Goldwingen

PLUS: evighetsmaskin
MINUS: har ingen ting funnet

100 prosent manuel som jeg har mere for at jeg bare MÅTTE ha et Hasselblad.
Skal mann jobba med et sånt skal man ha god tid.
2006-07-12 J. S-g.

PLUS: Mycket bra byggkvalitet som tål oöm behandling; enkel och funktionell = fotografen får göra allt jobb själv; sökaren är helt underbar med de nyare mattskivorna, särskilt om man bara använder ljusschaktet; går och går och går utan att behöva någon service; enkelt att byta mellan olika magasin med olika filmtyper och format (6x6 & 6x4.5) när fotograferingen så kräver; ganska snygg med 80:an på, ser mindre välbalanserad ut med 180:an - i handen är det dock ingen skillnad; priserna har gått ned i takt med digitalkamerornas framtåg!
MINUS: Sökaren vinjetterar lite med längre brännvidder, mattskivan är känslig för ögats position med längre brännvidder (rakt uppifrån är det inga problem, men om du inte är helt rakt uppifrån mörknar mattskivan en aning); något tung; inte den mest ergonomiska kameran för frihandsplåtning, men det är något man relativt lätt vänjer sig vid; högljudd (både en stor spegel och en bakre ridå som smäller vid exponering); kamerasystemet saknar TS-optik.

En komplett kamera.

Stort tillbehörssortiment.

Mycket bra optik.

Lyder under mottot: Keep it simple, stupid!

Kundtjänst: Hasselblad är hjälpsamma och svarar gärna på frågor, även om gamla kameror som inte finns i sortimentet längre.

När jag behövde täta en ljusläcka i ett magasin gjorde de detta ganska fort och inte alltför dyrt.
2005-03-26 Agrynnis

PLUS: Pålitlig, stabil och flexibel
MINUS: Tung

Objektiv och andra komponenter är "tidlösa" och har KVALITÉ.
Blir det dåliga bilder, så är det inte kamerasystemets fel....

Köpt hos: Privatköp begagnad
2004-04-23 L-J Bengtsson

PLUS: Fina objektiv speciellt 120:an som man knappast kan undvara
MINUS: Slutarna blir gärna låångsamma

Har haft hbl sen 88 och vet inte vad jag skulle byta till

Kundtjänst: Pro-Camera i gbg mycket bra snabb
2003-10-31 chbe

PLUS: Stabil och pålitlig kamera med hög kvalité. Mycket skarptecknande objektiv.
MINUS: Händer ibland att magasinet hakar upp sig så att bilderna går i varann.

En väl genomtänkt systemkamera. Mycket bra begagnadmarknad.
Köp gärna en 500 c/m som är nyservad. Då håller den i många år.En ljusstarkare mattskiva än orginalet är att föredra.
Jag rekommenderar starkt Pro Camera service i Landvetter som har stort kunnande och vettiga priser för service. Ett självklart val för den som vill ha en mellanformatskamera. Jag har köpt en spegelreflexsökare med 45 graders vinkel och är supernöjd med denna.

Kundtjänst: Rekommenderar Pro Camera service i Landvetter.

Köpt hos: Foto&Elektronik
2002-09-20 Lara

PLUS: En mycket bra mellanformats kamera med ett skarpt objektiv, blev mycket bättre efter att jag bytte mattskiva till en ljusare.
MINUS:



Kundtjänst: Bra service både i STHLM och Göteborg!

Köpt hos: Pantbanken

Pris: 9500
2001-10-04 Sumpen

PLUS: Stabil, helmekanisk, pålitlig, billig, bra tillbehörssortimente
MINUS: Något tung, spegeln visar inte allt med längre objektiv, äldre mattskivor är ljussvaga

500 C/M, mer klassiskt kan det inte bli. C/M efterträdde 500C och är föregångare till 501 som säljs idag. Kameran är helmekanisk och kommer i sitt standardutförande med ett A-12 magasin, Planar 80/2,8 samt ett ljusschakt.

Jag köpte min kamera begagnad och det är en 500 C/M Classic, dvs de sista som tillverkades. Den som jag köpte, kom med en ljusstarkare mattskiva samt prismat PME-3 som vänder bilden rätt i sökaren, förstorar samt även har en centrumvägd ljusmätare. Dock föredrar jag att använda en lös mätare till kameran.

Kameran är pålitlig, något tung att ha runt nacken, stadig och stabil. Det är en enorm kvalitetskänsla i kameran. Objektiven har en fin passform och begreppet svensk/tysk kvalitet gör sig riktigt påmind.

Kamerahuset lämnar slutarfunktionen till objektiven, dvs varje objektiv har sin centralslutare som medger tider upp till 1/500. Något lågt i förhållande till dagens systemkameror, men jag har funnit det tillräckligt för mina behov. Kamerahuset har även en bakre slutare, och den är till för att sluta tätt till filmmagasinet vid objektivbyten.

Hasselblad är mellanformatets motsvarighet till Nikon och till om med ännu lite bättre. Det finns ett mycket stort tillbehörssortiment att välja på. Och liksom Nikon passar gamla och nya tillbehör vilka kameror som helst då de har hållit till sin tillverksningsstandard. En oerhörd bra fördel med Hasselblad är att de fortfarande servar ALLT som de har tillverkat. Vilket kameramärke gör det idag? Dessutom finns de överallt på jorden.

Om ni är intresserade av att börja fotografera med Hasselblad rekommenderar jag 500 C/M. Ni får en kamera som lämnar mycket till fotografens kunnande. Lägger ni på någon tusenlapp eller två/tre får ni en 503 som även har blixt TTL. Sök efter ett hus som har servats nyligen.

Liknande produkter: 503, 500C, Bronica, Rollei

Kundtjänst: Har hört att Pro-Camera Service i Landvetter har ett stort kunnande och reservdelslager.

Elinchrom Rotalux Softboxes