Canon EF 200mm f/2L IS USM


Summmering

Canon EF 200mm f//2L IS USM2017-10-09 Tommy Åström

PLUS: Helt enkelt fantastiskt på alla sätt!
MINUS:

Föregångaren med ljusstyrka 1.8 fick på sin tid epitetet "världens bästa objektiv". Huruvida det stämmer eller ej vet jag inte, men efterföljaren med ljusstyrka 2.0 är OERHÖRT bra och välkorrigerad på alla sätt. Vinjettering, kromatisk aberration eller något annat fel syns ej. Skärpan är monstruöst bra. Ett extremt bra motljusskydd som väl fyller sin funktion. Så som jag ser det finns det bara två nackdelar;. Priset och vikten 2520 gram. Om du har 61.000 över att spendera på ett Canon-objektiv, köp detta, du kommer inte att ångra dig. Jag lovar!

Kundtjänst: Ingen.

Pris: 60990
2011-11-14 Peter Holgersson

PLUS: Möjligheten att använda f/2 och f/2.2 för att trolla bort störande bakgrund. Vikten upplever jag som helt OK. Mycket bra bildstabilisering + bländare f/2 ger enorma möjligheter att ta snygga och knivskarpa mingelbilder i svagt ljus.
MINUS: Priset

Ett av mina viktigaste objektiv för sportfoto inomhus och i orienteringsskogen då ofta ljuset är svagt och man vill frilägga en idrottare från störande bakgrund. Inställd på f/2.2 blir den dubbel så snabb som EF 70-200 på bländare f/3.2 och har ännu finare oskärpa i bakgrunden.
Autofokusen funkar mycket bra till sportfoto. Jag varvar detta objektiv med Canon EF 200 mm f/1.8 USM.

Liknande produkter: Canon EF 200 mm f/1.8 USM som är en tredjedels tid snabbare, lika skarp, men lite tyngre o mer framtung (saknar IS)
2010-07-26 eek

PLUS: skarp, ljusstark, snabb af, stabil
MINUS: stativfäste

ett fantastisk objektiv, mycket bra skärpa redan på bländare 2, ligger i samma klass som 135/2, slår tex nya 70-200 2.8 (vid 200) på största bländare osv..

gillar verkligen det korta skärpedjupet detta objektiv ger och med den trevliga oskärpan (bokeh) så blir skärpa kontra oskärpa riktigt snyggt.
färger & kontrast mycket bra.
mycket snabb autofokus.
is funkar klockrent & för mig som gillar handhålla & lite skakig på hand. tycker tyngden funkar riktigt bra att handhålla i några timmar också.

finns inte så mycket att säga det är verkligen ett helt unikt objektiv i sin klass, det enda jag kommer på som jag tycker är lite störande, är stativfästet som är alldeles för litet för handhållning eller bara gående bärandes, det här lilla problemet löste sig ju ganska snabbt med hjälp av en 100mm stativplatta, vilket jag gör att jag kan bära med hela handen, alla fingrar istället för kramp aktigt bära den med 2 fingrar som förut.(och känslan att jag skulle tappa det i marken hela tiden)
ett ganksa litet problem som går att lösa.
som sagt ett underbart objektiv!
2010-06-10 Rolf Nyström

PLUS: Knivskarp, snabb, fantastisk IS, tyst
MINUS: Priset

Det är bland de skarpaste objektiv jag haft. Klart jämförbart med min 135/2L jag hade tidigare. Även vid full glugg är den mycket skarp och briljant i färger och kontrast. Min 500/4L IS USM kan inte mäta sig med denna i fråga om skärpa och kontrast och den tyckte jag var fantastisk förut. 200:an står i en klass för sig.

Bl. 2,0 ger en kort och koncentrerad skärpa på motivet som man inte kan få med något annat 200 mm objektiv, det ger nya kreativa bilder även i fullt dagljus.

Det finns ingen brännvidd som är så svår att handhålla som ett 200 mm på grund obalans. Men med IS på 5 steg är detta objektiv rena drömmen.

Tänkte länge köpa den nya 70-200/2,8 men detta köp har jag aldrig ångrat för min erfarenhet är att zoomar använder man nästan bara i ändlägena 70 eller 200. Därför är denna mer användbar då jag får ett utmärkt 280/2,8 med 1,4 konverter också.

Tyngden stör inte mig då jag alltid har kameran på ett enbentstativ när jag är ute och går. Sen har jag ett bälte kring midjan med en hållare att sätta stativet i som gör att jag kan rikta kameran mot motivet hur länge som helst både med 200:an eller 500:an utan att jag blir trött. Jag kan också avancera framåt på så sätt. Tyngden kan i stället bli till en fördel vid långa slutartider.

Köpt hos: Begagnad

Pris: 42000
2008-08-21 Apple.Xpan

PLUS: Optiskt & tekniskt mästerverk
MINUS: relativt sett: tyngden/storleken, men så blir det med ƒ2.0

Ett otroligt objektiv, som till dato är det enda i världen med 5-stegs IS som i kombination med den extrema ljusstyrkan på ƒ2 och knivskarp prestanda, innebär att du kan handhålla EF 200/2 ned till tider mellan 1/6 och 1/15 sec - beroende på hur stadig du är på handen (samt vilken typ av kamera du använder; fullformat, 1.3x eller 1.6x). Det är på gränsen till absurd fantastiskt om du tänker efter :-)
Det innebär också att objektivet verkligen kan användas i skymningsljus , t.ex. i en stad med sådär upplysta gränder.

Att fotografera i fullt dagsljus med 200/2 - ger inte några fördelar gentemot EF 200/2.8 L egentligen, ty det senare är också ett mycket skarpt objektiv, samt att man inte behöver IS då. Det är väsentligt lättare, mindre och framförallt har ett utmärkt pris i förhållande till vad det presterar; nämligen mycket skarpt.

Däremot under vinterhalvåret, när ljuset inte når upp till strålande nivåer (bara som ett exempel)- det är då EF 200/2 är fantastiskt. Givetvis finns andra användningsområden som inomhussport, candid portraits, catwalk stuff, etc.

Å jo. Tungt, stor, extrem dyrt. Ligger ändå bra i handen på en D1. Men återigen; det är ett optiskt & mekaniskt mästerverk, och kan användas på alla bländare med ypperlig skärpa (det är trots allt ett av världens skarpaste objektiv; tänk EF 300/2.8 - så förstår du vad jag menar)

Vinjetteringen syns bara på ƒ2 - men ramar in motivet på ett väldigt behagligt sätt tack vare det. Givetvis är då skärpedjupet minimalt.

Autofokusen är mycket snabb och tyst.

Även om man kommer ned till handhållna exponeringstider kring 1/2-1/4 sekund, så håller sig skakningsoskärpan inom gränser (m.a.o. det ser inte ut som en bild tagen på fri hand på 1/2-1/4 sekunder). Det är en fantastiskt prestation om man tänker att objektivet blir 260mm på en EOS D1 Mark II.

Givetvis händer det ibland, att det smyger in sig en gnutta skakningsoskärpa även vid 1/40 sek. exempelvis - om man varit ngt. ostadigt på handen. Men det går att få 100% skarpa bilder på sådana tider - ganska unik, tycker jag.

De flesta lär inte behöva ett sådant objektiv. Jag menar... inte på riktigt. Lillebror EF 200/2.8 L är det bästa valet när tillgång på ljus är god, IS inte nödvändig (använd monopod om du vill ha "2 stegs IS", och har ett excellent pris/kvalité förhållande.

Normalt "gatupris" i Sverige ligger mellan 52 och 57000 SEK, medan i Tyskland betalar man mellan 45 - 48000 SEK. I det senare fallet (köpt utanför Sverige) är garantitiden bara 1 år, köpt i Sverige 3 år.

Det skall poängteras att EF 200/2 med sin tyngt gör sig bättre på en EOS D1 III och D1s III, eftersom föregående modellerna I och II, kräver alltid 2 händer om du vill bläddra/kolla dina bilder i LCDn, men då "hänger" objektivets hela tyngd på objektivfattningen, vilket inte är att rekommendera !! Det är lite bökigt med andra ord, och i regel brukar jag sätta ned kameran med objektivet.


24 Feb 2009:

Ordinariepriset ligger nu på 65-70.000 Kr - och då undrar jag, om det är värt priset ? Det är trots allt "bara" en 200 mm med 1 stegs högre ljusstyrka... I fullt dagsljus kan 200mm/2.8 eller 135mm/2.0 göra lika bra ifrån sig... Och Nikons 200/2 VR kostar inte heller lika mycket...

Liknande produkter: Nikon 200/2 VR

Kundtjänst: -

Köpt hos: Essential-Systems, Tyskland

Pris: 45500
2008-06-21 Jerry Gladh

Svarar upp till mina högt ställda förväntningar. Snabb och otroligt skarp. Man har äntligen fixat till utformningen på knapparna jämfört med andra L IS gluggar. Bra lyssnat Canon.
För mig glider den in perfekt mellan 135 och 300 när det gäller foto från luften och stora utskrifter.

F2, skärpan, mycket behaglig bokeh och IS på 200mm ger ett brett användningsområde.

Stor, tung och dyr är priset man får betala för vad den levererar.

Testad
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1174/cat/10

Elinchrom ELB 500 TTL