Canon EF 300mm f/2,8L IS II USM


Summmering

Fast teleobjektiv 300 mm.



2015-01-05 canonanders

PLUS: Skärpa bortom allt annat, vikten, smidigheten, AF
MINUS: Väcker uppmärksamhet.

Efter att ha använt många olika teleobjektiv av lika många tillverkare före jag köpte den här så kan jag bara säga att det ÄR skillnad. Det är som att polera glasögonen eller att öppna fönstret. Något händer med bilden. Så dyr att man inte vill prata om det men för mig har den varit värd det. Använder den mycket med 1.4 konvertern och är mycket nöjd med resultatet. Funderade mycket över om jag skulle köpa ett längre objektiv och skippa konvertera men är nöjd med mitt val. Har inte provat 2.0 konvertera men är rejält sugen att prova. Hade 120-300/2.8 och 400/5.6L före. Går man i köptankar kring ett supertele så behöver man inte fundera över om det är bra utan är prisskillnaden värd det. För mig var den det. En bra grej är att denna går att flyga/resa med utan att slita ihjäl sig med för stora väskor i handbagaget. Kommer dö med mina knutna fingrar kring denna lins.

Liknande produkter: EF 400/2.8 IS ii L

Kundtjänst: ej använt
2014-03-18 hamsi

PLUS: AF,Skärpa,Snabbheten,Tyst,pricksäker
MINUS: Priset

Efter många år med Nikon bakom mig så har jag gått över till Canon. Har testat 300mm lite i butiken och det räckte för att beställa hem en sådan pärla i kameraväskan som dyker upp nästa vecka :-))

Den är lik Nikon, men känns en aningen vassare i skärpan men man får de man betalar också helt enkelt.

Tack och lov betalade jag inget för den då jag byte ut min utrustning mot denna godis bit som väntar allsvenska premiären

Liknande produkter: Nikon 300mm 2.8 VR II
2011-11-04 Henry Fredrikson

PLUS: Suverän skärpa. Utmärkt IS. Möjlighet till förval av fokusavstånd med snabbåtergång. Snabbt autofokus. Bra ljusstyrka.
MINUS: Har inte hittat några ännu utöver det självklara, vikten. Inget objektiv för längre fotosessioner på fri hand.

Objektivets skärpa är långt bättre än jag vågade hoppas. Håller på och köper ihop en ny, komplett, utrustning och har nu kommit till de långa objektiven. Därför har jag mest ägnat mig åt att testa objektivet tillsammans med mina tre extendrar, x1,4 Mark II, x2,0 Mark II och x2,0 Mark III.
Det är tillsammans med extendrarna som objektivets verkliga skärpa ställs på prov. Jag är mycket imponerad. Med en extender åt gången kan jag inte identifiera någon skärpeförlust med blotta ögat utom möjligen längst ute i hörnen och autofokus fungerar perfekt.
Med två extendrar blir det lite annorlunda.
Med extenderkombinationen x2,0 + x1,4 blir autofokus långsamt och vid dåligt ljus mycket långsamt och i värsta fall upphör autofokus. Men även detta är över förväntan, två extendrar är inte en utlovad funktion och autofokus borde inte fungerat alls. Däremot är skärpan fortfarande mycket bra, dock inte perfekt, man kan se en liten nedgång.
Med extenderkombinationen x2,0 + x2,0 upphör autofokus i alla ljusförhållanden. Däremot är skärpan fortfarande mycket bra. Har tagit flera nattbilder med enbart gatubelysning och slutartider på 6 - 8 sekunder. Det blir mer en test på stativets stabilitet än på objektivets skärpa. Har fått flera mycket skarpa bilder under dessa förhållanden.

Kort och gott, detta är ett extremt skarpt objektiv med en utmärkt bildstabilisering.

Tillägg 2012-09-30:
I praktiken avänder jag objektivet såhär:
300 mm. Nästan aldrig.
300 + x1,4. Någon enstaka gång för att fotografera insekter.
300 + x2,0. Nästan alltid. Både skärpa och bildstabilisering är helt suverän.

Liknande produkter: 300 mm fast brännvidd är en självklarhet till en FF-kamera för mig sedan många år. Har bestämt mig för att bara köpa originalobjektiv denna gång. Har brottats med mängder av pirater under den analoga tiden.

Kundtjänst: Har inte haft anledning att kontakta kundtjänst efter köp men före köp är Dustin utmärkta att ha att göra med. Är trogen kund sedan 20 år med mitt företag.

Köpt hos: Dustin

Pris: 61418

Lastolite HaloCompact