Annons

Canon T70


Summering

En av de första "datoriserade" kamerorna som dessautom även kan användas manuellt.Den känns modern än idag.Kan köpas till mycket små priser och en uppsjö av objektiv, en hel del förstklassiga, finns ...

Läs mer


Betyg


(4/5)
(3.75/5)
(4.75/5)
(baserat på 8 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



2008-03-15 Mr_H

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Bra exponeringsmätare, väldigt stryktålig, låg vikt
MINUS: Ingen nerbländningsknapp

Detta var den första systemkameran jag köpte (begagnad). Den ser väldigt plastig ut, men har visat sig vara oväntat stryktålig. Jag har tömt den på kondensvatten, den har skakat runt på en cykel på asitatiska gropiga vägar och den har följt med på nästan alla resor jag gjort sedan 1990. Vid ett tillfälle lyckades jag köra fingret genom slutaren vid ett stressat filmbyte, men jag lyckades pussla ihop den igen och få den ljustät. Ljusmätaren mäter i en 12% cirkel i mitten. Man kan låsa exponeringsvärdet och därefter rikta om för att komponera bilden. Den har vanlig centrumvägd ljusmätning också (men utan låsning av mätvärdet).
En annan fördel är att den går på vanliga R6-batterier som man kan köpa i närmsta kiosk. Jag tycker också att dess låga vikt är en fördel, den väger under 600g med batterier. Den inbyggda windern klarar att mata fram 0.7 bilder/s vilket är fullt tillräckligt för mig.

Jag använder den mest halvautomatiskt vilket innebär att man får knappa slutartiden upp och ner tills man når önskat bländarvärde. Det går väldigt snabbt och när man är klar så låser man exponeringsvärdet genom att hålla avtryckaren halvägs nere. Men den har både programautomatik och manuella möjligheter också.

Det enda jag egentligen saknar är en nerbländningsknapp. Manuell spegeluppfällning saknas också. Filmkänsligheten måste man ställa manuellt, vilket jag glömmer ibland.

Den använder de gamla FD-objektiven med manuell fokusering vilka i de flesta fall har hög prestanda och är billiga i inköp begagnade.
2007-11-17 dentan

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Stryktålig Enkel att använda i automatläge
MINUS: Lite omständlig att att använda i manuellt läge, då man "måste passera" automatlägena

En av de första moderna "datoriserade" kamerorna. Kan även användas manuellt. En uppsjö av objektiv, många förstklassiga, finns till små priser. Jag använder
FD 35 mm 1:2 SSC, FD 55 mm 1:1,2 SSC Aspherical, FD 100 mm1:2,8 SSC,Ibland även Extender FD 2x-B, Panagor Auto Macro Converter, Väldigt sällan FD 70-210 mm 1:4, Aldrig FD 28-55 mm 1:3,5-4,5 #44893 med Macro.
Tillsammans med T90 förebild till EOS-kamerorna. T90 är suveränt konstruerad, går sönder, och är minst sagt komplicerad att reparera. T70 håller.

Kundtjänst: Har använt kameran till och från sedan mittten av 1980-talet utan att behöva reparera den

Köpt hos: Köpt någonstans i Hong Kong till 2/3 av svenskt pris
Olavi Ahokas
2006-06-19 The Painkiller

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkel att använda, få program som räcker för mig. Eftersom jag brukar inte lägga ned alltför mycket tid för förplanering.
MINUS:

Mitt andra kamerahus som ersatte mitt första Ae1 program. En fin kamera med tillgång då till stort utval av optik. Dock idag pensionerad efter inköp av EOS 300D.

Köpt hos: Köpt 1985, kommer ej ihåg var...

Pris: 2500
2005-01-23 Politikern

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Enkel, robust
MINUS: Ljusmätaren signalerar rörelseoskärpa väl ofta

Mycket bra kamera som är enkel men har några bra funktioner. Robust, tål mycket stryk. Billig optik
Milan Desnica
2003-10-15 mdesnica

Hållbarhet: 4
PLUS: Ganska robust, slukar inte batterier, Billiga begagnade objektiv.
MINUS: Ingen bländarautomatik, dålig exp information, högljudd. Exponeringslåsning synnerligen svåranvänd.

Varning för över/underexponering visas i form av kombinationer av blinkande bländar och slutarvärden. Dessutom ser man bländarvärdet i sökaren, medan slutartiden visas i en LCD display. Man måste växla mellan dem för att kolla. Man kan iofs använda programautomatik, men då får man inte lika bra bilder.
En lösning jag fundera på är att köpa en exponeringsmätare och köra helt manuellt.
2003-04-02 linaphoto

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Slutartidsförval.
MINUS: Högt ljud. Tung.

Min kamera är köpt i Singapore 1985, med ett Tefnon-objektiv (35-80 mm). Mycket slagtålig kamera.

Kundtjänst: I affären i Singapore bjöds hela familjen på Coca Cola under tiden vi prutade ner kamerapriserna! :)

Köpt hos: Singapore, nånstans i city
Rosie Strömberg
2002-04-26 Nilea

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Smidig, tålig, lättanvänd, slutartidsförval, billig optik finns i mängder på 2:a handsmarknaden
MINUS: inget bländarförval, lite väl högt kameraljud

Har haft den här kameran i familjen sen i mitten på 80-talet. Den har brakat i golvet rejält utan en skråma (objektivet var bara att slänga). Relativt liten och smidig men känns rejäl tack vare sin tyngd och sitt metallskal.
Går windern i den sönder finns dock inga nya att få tag i.
Jacob von Post
2001-10-03 Jacob vP

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Robust / pålitlig / liten / tillgång till fina, lite billigare, FD objektiv / använder vanliga LR6 batterier / inbyggd winder
MINUS: Inget för den som måste ha autofokus / aningen högt kameraljud / inget bländarförval

Jag har använt denna kamera modell sedan länge (nu utbytt mot en EOS5). T70:n är enligt mitt tycke en robust och pålitlig kamera som trots sin inbyggda winder drar extremt lite ström från batterierna. Och dom är 2 st vanliga LR6 batterier. Den är relativt liten och lätt. Den har 3 st program lägen, slutartidsförval och manuell insällning av tid och bländare. Ljusmätningen är antingen genomsnitts- eller partiell med AE Lock. En fin liten kamera!
ANNONS