Annons

Helios 44-2 2/58

Betyg


(4.29/5)
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension


Summmering

Ryskt Objektiv med skruvinfattning.
Väntar med spänning på att framkalla bilder så jag kan inte lämmna nått omdöme än :)Michael Johansson
2020-06-27 Michael Johansson

PLUS: Billigt och enkelt att modifiera för bubbelefekt.
MINUS: Krånglig bländare med förvalsring och bländarring.

Jag gör med detta exemplar ett nytt försök med Helios 44, version 2. Som ett vanligt normalobjektiv är det mediokert men jag har försökt pigga upp det lite genom att vända frontlinsen. Det har resulterat i att jag ibland kan få fina bilder med den där bubbel- och spiralbokehn som man antingen älskar eller hatar tror jag. Åtminstone råder det ganska delade meningar om effekten.

Tyvärr är mitt exemplar inte det bästa så det är sällan som jag får användbara bilder. När det väl händer så är det kul och med en stor portion kontrast och färgmättnad mm i efterbehandlingen så kan resultatet bli riktigt bra.

Liknande produkter: Andra versioner av Helios 44.

Köpt hos: ebay.de
William Pernula
2018-10-10 MVPernula

PLUS: Robust, karaktäristisk bokeh, stopplös bländarring och vikt!
MINUS: Inga!

Fantastisk glugg med mycket karaktär och skön användarvänlighet.

Liknande produkter: Chinon 55mm 1.7
Anders Karlstam
2017-07-09 Anders Karlstam

PLUS: Bokeh, bokeh, bokeh! Lågt pris.
MINUS: Det kan (?) vara radioaktivt, dock i väldigt små mängder i så fall. Jag har sett objektivet nämnas som lätt radioaktivt i någon lista men det har saknats i en annan lista över radioaktivt glas. Inte den skarpaste optiken i lådan.

En rysk kopia på ett Carl Zeiss objektiv. Fördelen detta objektiv har är bokehn. Det som hamnar i oskärpa får runda former i mitten av bilden vilka blir mer och mer kattögon ju längre ut i periferin man kommer. Skärpan är inte den bästa, men fullt ok, speciellt om man bländar ned några steg...

Pris: 315
Richard Nagy
2015-10-28 cotnari

PLUS: Skärpa, bokeh, mekaniska egenskaper. Manuellt. Billigt.
MINUS: Manuellt objektiv. Känsligt för motljus.

En sovjetisk slitvarg med ordentlig skärpa och med intressant och spännande oskärpa ("swirly bokeh" eller Petzval fenomen). Gluggen ger ingen trendig mjölkig eller mjuk bokeh utan snarare en nervös eller spänningsfyllt bokeh vilket uppskattas i Lomografibranschen. Man kan stöta på utslitna/uttjänade exemplarer och även "måndagsexemplar". Den enkla och robusta mekaniska konstruktionen gör att det är lätt att laga/justera gluggen hemma. Det går alldeles utmärkt att köpa två trasiga gluggar och skruva ihop en perfekt av dem. Så gjorde jag.

Liknande produkter: En rad gammal M42.

Pris: 200
2012-04-18 Billy Hyttsten

PLUS: Skarpt och oförskämt billigt.
MINUS: Mitt har M39 och det gör att jag måste ha en extra adapter.

Skarpt och med fina färger.
Medelbra bakgrundsoskärpa.
Perfekt porträttobjektiv om du hittar ett med M42.

Pris: 100
Bengt Rehnström
2011-02-25 bengt-re

PLUS: Skarpt, bländarswitchen, smidigt, bra focusmekanik, rejält
MINUS: Lite väl mycket vinjetering fullt öppet på ff (det tycker jag iofs om nästan alla objektiv dock). Dyrare än de billigare varianterna.

Jag skriver om att jag har nyligen skaffat ett till Helios 44 58mm f/2 fast detta med revitionen -7 vilket innebär att den har en snabbswitch för nerbländat/fullt öppet samt uppdaterad antireflexbehandling.

Liknande produkter: Mänga

Pris: 330
Bengt Rehnström
2009-09-29 bengt-re

PLUS: Fånigt billigt, mycket skarpt (bra exemplar iaf), robust, manuell bländare, skön lagom trög focusring. Bästa M42 normalen jag har testat skärpemässigt på f/2.
MINUS: Lite vinjetering fullt öppen, sämre motljusegenskaper än de bästa objektiven, "bara" f/2, dålig status, aningen ojämn kvallité

För 39 USD (nytt - billigare på e-bay) är detta objektiv inget annat än ett fynd. Många som tror att kit-objektivet inte är så dåligt borde lägga någon hundralapp(som mest) på att testa ett Helios 44. Det är rubbat skarpt - jag har haft ett äldre, men utvärderade nu mitt nyaste (-6) och det är banne mig ännu bättre. Idiotskarpt även vid F/2 - jag har testat för att övertyga mig själv och faktist är detta objektiv skarpare vid f/2 till f/2.8 än EF 50 f/1.4USM. Vid f/4 är Canonen ikapp (iaf mitt exemplar). Det är f-n inte illa för ett så billigt objektiv och de senare utgåvorna har dessutom godtagbar AR-behandling - nu har jag inte testat detta strukturerat, men det är iaf klart godtagbara motljusegenskaper - tyävrr har jag inget passande motljusskydd till Heliosen, men är väl läge att skaffa ett då detta objektiv är så bra att det faktist är lönt att använda även om det finns andra jämnförbara objektiv i väskan - detta är ju gratis nästan...

Det finns ett antal olika efternamn "Helio 44-X" de med 6 a på slutet har en klart bättre AR-behandling och är noterbart bättre än de som har en 2 på slutet. De med tvåa är vanligast på nätet.

Jag har inte testat detta exemplar som omvändobjetkiv för macro, men troligen presterar det bra för det med tanken på skärpan och manuella bländaren.

Helios 44M-6 (58mm f/2)on Canon EOS 5D mkII

Om man inte har en adapter som pressar in bländarpinnen så måste man modda objetkivet en aning för att få bländaren att fungera på en DSLR, men det är lätt gjort med en liten skruvmejsel, en snutt kabelisolering och 3 minuters jobb.

Om du vill se hur man gör:
http://www.flickr.com/photos/bengt-re/sets/72157622480413548/

Om du vill se bilder tagna med objektivet så finns det en bra grupp på flickr:
http://www.flickr.com/groups/helios44/pool/

Liknande produkter: Ett antal olika normalobjektiv med M42 fattning samt Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Pris: 95
ANNONS