Nikon AF 105mm f/2D AF* DC-Nikkor


Summmering2015-11-17 JazzBass

PLUS: Toppskärpa och -bokeh redan från f/2, snabb autofokus
MINUS: DC-funktionen låter bättre på pappret än den är i praktiken.

Ett fantastiskt skarpt och bra objektiv med underbar bokeh!

DC-funktionen ignorerar jag dock. Grejen med den är att man ställer in samma bländare som man använder, så får man motivet skarpt samtidigt som bakgrunden eller förgrunden blir oskarpare. Problemet är att hela skärpedjupet flyttas så att motivet hamnar i utkanten av skärpedjupet, och det medför att skärpan på det man fokuserat på lider synbart. Därför använder jag inte funktionen. Det blir skarpast så, och bakgrunden eller förgrunden är absolut tillräckligt mjuk och bra ändå.

Det här är otroligt skarpt redan från f/2, och på det viset är det fantastiskt att använda för även naturbilder, då även hela buskar/träd på lite längre håll går att isolera från bakgrunden med skärpedjupet.

Jag använder detta huvudsakligen på en Nikon D700. En kompis testade det med adapter på EOS-M (APS-C) och det var lika skarpt också på den kameran.

Jag betalade 600 euro för det här, begagnat i perfekt skick. Otroligt mycket objektiv för de pengarna.

Liknande produkter: Micro-Nikkor AF-S 105/2,8
2013-04-13 bebi

PLUS: En outstanding skärpa och den vackraste bokhe man kan få för pengar. Fantastisk känsla och byggd helt i metall som egentligen alla objektiv borde vara.
MINUS: Har jag inte hittat än men något finns säkert .

Ett objektiv som kräver lite av sin användare, inte svårt men ändå att man har lite hum om vad man pysslar med.
Med den yttre bländarringen styr man oskärpeområdet på så vis att man antingen lägger det framför eller bakom inställda skärpan. Krångligare än så är det inte och man kan jämföra denna operation med tex ett poolfilter (en extra inställning utöver bländare och tid)
Med DC ringen i neutralt läge funkar det som vilket annat objektiv som helst.

Liknande produkter: Finns inte om man bortser från NIKKOR 135 DC

Kundtjänst: Det är ju Nikon så det är väl onödigt att kommentera

Pris: 9890
2012-09-15 Lothar Marunga

PLUS: Levererar perfekt i alla lägen.
MINUS: finns inte

När jag köpte detta objektiv hade jag stora förväntningar. Det första jag gjorde var att sätta på ett filter. Tyvärr var resultatet medelmåttligt med mycket CA, så objektivet blev liggande på hyllan. Så blev jag irriterad och började grubbla. Tog bort filtret och vola! Där låg felet! Med ca 5 cm mellan filter och frontlinsen blev resultatet dåligt.
Nu är det outstanding resultat!

Liknande produkter: Sigma 105 2,8
2010-09-14 Bengtar

PLUS: Topp.
MINUS: Finns inte.

Har en längre tid kikat på detta objektiv.
Nu, i augusti var jag i Singapore och slog till.
När man väl läser igenom manualen, och därefter använder detta objektiv står det klart att; det här är enastående.
I praktiken är det tre objektiv i ett.
Med DC - ringen i neutralt läge ett superskarpt "normalt" tele. Alla bländare är användbara, med fin teckning redan vid full öppning, för att nedbländat bli fenomenalt.
När man använder "Defocusringen" gör man så att man ställen in den på den bländaren man tänker använda så får man automatiskt rätt focus. Suveränt.
Då kan man lägga området defokuserat antingen framför eller bortom.
Med defocusringen i ändläget (framför eller bortom) focus får man ett förnämligt softfocus - objektiv.
Jag har nu använt detta objektiv under en resa i Singapore, Vietnam och Kambodja och måste säga att det ta objektiv är en riktig fullträff.
Tyvärr är det tokdyrt i Sverige. Därför köpte jag det i Singapore. Mellanskillnade i pris finansierade halva min resekostnad för biljetten till Singapore.

Liknande produkter: Existerar inte på marknaden, detta objektiv är unikt.

Kundtjänst: Ingen

Köpt hos: AIK, Lucky Plaza, Singapore

Pris: 6500
2008-07-26 esbtse

PLUS: Skarp, lätt. trevlig att använda.
MINUS: Saknar VR. Känslig för motjlus.

Lite svår att använda. Har ännu inte förstått hur man skall ställa om skärpan med den främre DC ringem. Hela skärpeområdet flyttar sig..

Liknande produkter: Fanns inget alternativ
PLUS: skarp
MINUS:

meget skarp linse, både på D2x og D3...
2005-10-05 dipe

PLUS: Gediget byggt, mycket skarpt, ljusstarkt. Rimligt pris för vad du får.
MINUS: Inga alls.

Fin kvalité kommer inte gratis och det gäller även detta objektiv. Det är ett rent nöje att arbeta med objektivet och det balanserar bra på en D50. Däremot så tog det mig en bra stund innan jag förstod mig på varför bilderna blev dåliga när jag provade objektivet första gången och var nästan på väg att lämna tillbaka det.
När jag skaffade mig min D50 så började jag undersöka varför alla bilderna blev suddiga och oskarpa. Efter ganska många bilder kan jag säga att det är helt lönlöst att fokusera objektivet manuellt. Trots att mitt syn är nästintill perkfekt så blev bilderna i fokus endast med AF på. Och för det andra så kräver det att man är väldigt stadig i handen, något man kanske inte tänker på så mycket i första taget eller att man inte gör det på rätt sätt.
Skärpan blir utmärkt redan på f2.8. Jag använder sällan f5.6
och aldrig mindre. När det gäller f2 så är skärpan i mitt tycke nästan lika bra som på f2.8 men kan sprida ljuset lite för mycket och skapa en viss suddighet även om skärpan finns där.
DC ringen använder jag ibland och endast för en mjuk-fokus effekt (DC ringen inställd på ett högre f-tal än bländaren) och resultaten blir minst sagt häftiga.
105:an har blivit tillsammans med 50mm mitt favoritobjektiv och jag rekommenderar det varmt!

Liknande produkter: AF 85mm f1.4

Köpt hos: Schoenherrs foto