Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm 1:1.2 Pro

Ett kort tele med hög ljusstyrka som dessutom är damm, stänk och frystålig.
Brännvidden 45 mm (90mm ekv. 35 mm format) kombinerat med ljusstyrka 1:1.2 gör det speciellt lämpligt för porträttfoto, då man
även lyckats få till en hög skärpa på fullöppning samtidigt som oskärpeteckningen är utsökt, mycket tack vare de 9 bländarlamellerna. Det är utrustad med en L-Fn-knapp som går att programmera efter behov och en "Clutch-mekanism" där skärpe-ringen dras tillbaks ett snäpp för att erhålla manuell fokus. Objektivet har 14 element i 10 grupper och synvinkeln är 27 grader.

Betyg


(5/5)
(baserat på 1 recension)
Skriv en egen recension2018-08-05 Apple.Xpan

PLUS: Skärpan, bokeh, ljusstyrkan, mekaniken. Ja Allt.
MINUS: Inget

Olympus nya ED 17mm f 1.2 PRO och ED 45mm f 1.2 PRO (och med viss reservation 25/1.2 PRO) lyfter Microfourthirds Olympus kameror till nya höjder.

Speciellt om man använder t.ex. snabbare modeller med modern m43 sensor som Olympus EM1 II kamera har, så måste jag erkänna att jag lade mitt Canon system åt sidan ett helt år. Så bra är kombinationen faktiskt. Och dessa f 1.2 objektiv bidrog sannerligen till den där extra skillnaden.

45mm motsvarar 90mm, alltså idealt för exempelvis porträtt. Jag hade tidigare köpt ett 45/1.8 från Olympus men aldrig fått den där kicken eller speciella känslan i porträtt. Svårt att förklara. 45/1.8 är bra - men något rått på något sätt. Men ED 45/1.2 PRO gör skillnaden.

Porträtt blir sannerligen underbara, med en fin balans mellan skärpa (där den dieter) och en mjuk bakgrund.

Det är en subtil kvalité som tillförs porträtt. Men nog är det värt det. Man tänker sällan på att man faktiskt använder en kamera med liten sensor (med dessa f 1.2 objektiv) En magi utan att vara överdriven. Att dessutom ha tillgång till en f 1.2 bländare kopplad med hög optisk skärpa... hur ofta får man detta egentligen ?

Det här är också ett exempel på ett objektiv som är ett optiskt och mekaniskt mästerverk - men istället för namnet Leica, så står det namnet Olympus på .

Plötsligt blir priset ytterst rättvist. Mer än så faktiskt.

Liknande produkter: Möjligen Panasonic Leica Nocticron 42.5/1.2 ASPH (men bländarringen fungerar ej på Olympus kameror)

Köpt hos: nypriset år 2018

Pris: 11900