Sigma 105 mm f/1,4 DG HSM

Artiklar om produkten


Summmering

Ljusstarkt "porträttele" med ovanligt stor frontlins för att ge snygg bakgrundoskärpa. Objektivet har avtagbar stativfot.2018-08-05 Apple.Xpan

PLUS: Mycket hög skärpa även vid f 1.4. Säker AF med Canon hus.
MINUS: Stort, tungt - men absolut värt det !

Ett formidabelt objektiv i absolut proffsklass.

Det tog Sigma 2 år att utveckla detta objektiv, och som förebild siktade man in sig på ett Zeiss APO Astro objektiv. Resultatet blev Sigma ART 105/1.4 objektivet. En otrolig skapelse !

Tänk dig det här objektivet som ett ”mini” Canon EF 200/2 L IS (fast utan IS) men också som ett Canon EF 85/1.2 L II ”on steorids” - dock med mycket hög skärpa även vid öppen bländare f 1.4. Vid porträtt fotografering får du len backgrundsoskärpa. Priset på 15.000 kr är smått otroligt med tanke på den ypperliga kvalitén. Även stativfäste ingår. Detta är också en värdig ersättare för Canon EF 85/1.2L II tycker jag som har svag AF träffsäkerhet, och en hel del ”purple fringing”

Sigma 105/1.4 däremot har det nästan inte alls. Vinjettering förekommer vid bländare f 1.4 men den ramar in ett porträtt på ett bra sätt. Bländar du ned objektivet lite grann, försvinner den snabbt.

Objektivet är förstås otympligt genom sin storlek om du använder det tillsammans med den inkluderade stativfoten. Dessutom resulterar det att du har nu två remmar att handskas med; kamerans samt objektivets (stativfästets) rem; Det blir rena rama sladder trassel, vilket inte är inbjudande måste jag erkänna.

Däremot går det alldeles utmärkt att använda objektivet utan stativfästet för frihandsfotografering.

Var bara försiktig med hur du bär denna kombination då kamerans objektivfäste kan (potentiellt) överbelastas. Jag brukar ha kameran och objektivet i en liten ryggsäck. Går utmärkt och känns säkert.

Allt som allt: det här objektivet är ett optisk mästerverk. I Zeiss Otus klass men med säker och tyst AF och till ett betydligt längre pris. Det är nästan häpnande, faktiskt.

Om du tänker använda mellanring, var medveten om att den optiska kvalitén snabbt sjunker vid vidöppen bländare (samma sak händer med exempelvis Canon EF 85/1.2 L II + kort mellanring) - fastän detta kan antingen motverkas med att blända ned objektivet. Alternativt man använder bildkaraktären" (glow) i kreativt syfte.. Det blir lite Leica Noctilux ƒ 1.0 känsla över det hela då.

Var medveten om detta: I och med att objektivet tecknar mycket skarpt, så kommer relativt långsamma tider som 1/60s eller 1/125s med en högupplösande sensor oftare leda till mikrooskärpa.

Fördelen med Sigma 105/1.4 gentemot Nikons mindre 105/1.4 är att på en Nikon 850 kamera, så når Sigma 105/1.4 full skärpa ändå ut i de extrema hörnen vid bländare ƒ 2.8-3.5 - vilket Nikon inte gör. I övrigt är båda lika, har båda vinjettering vid bländare ƒ1.4 - men Nikon är dyrare, mindre och lättare.

Liknande produkter: Möjligen Nikons 105/1.4

Pris: 15000

B+W Filter