Sony FE 20/1,8 G

Artiklar om produkten


Summmering

Relativt ljusstark supervidvinkel för fullformat i mellanserien G.2020-03-19 Michael Johansson

PLUS: Bländarring!!!! Avtagbart motljusskydd och filterring gör det möjligt att använda en vanlig filterhållare för 100mm rektangulära filter.
MINUS: Inga än så länge. Lite väl mycket gosting när solen kommit in i bild.

Jag har bara haft objektivet en dag så detta är bara några spontana första intryck.

Det första som slog mig när jag öppnade asken var hur litet objektivet är, speciellt i jämförelse med Sony FE 1.4/24mm som på papperet inte är så värst många millimeter större. I övrigt rent utseendemässigt är det som en kopia av 24:an, samma knappar och inställningsringar. Det är bara färgen på G-märket som skiljer.

Autofokusen är rapp och helt ljudlös. Inställningsringen för manuell skärpa löper väldigt mjukt, kanske en aning för mjukt eller löst tycker jag. Lite mer motstånd hade inte gjort något. Apropå fokus så har objektivet en närgräns som är olika vid AF respektive MF, där ett motiv på 164mm respektive 140mm fyller ut hela småbildsformatet bredd.

En detalj som jag verkligen uppskattar är bländarringen där jag kan välja bländare på samma sätt som på gamla analoga objektiv. Det är så mycket enklare att kunna vrida på en ring med vänsterhanden, ha det främre kontrollhjulet för motljuskompensering med höger pekfinger och hålla in C3 eller AF/MF-omkopplaren med tummen för AF-start.

Nu efter ett par dagar och en del plåtande så kan jag konstatera att detta objektiv ger inte lika fina motljusbilder där solen finns med i bild som Voigtländer 10mm och 15mm gör. Det blir en hel del spöken som dyker upp. Men utan solen i bild blir resultaten riktigt bra. Bokehn tycker jag är riktigt fin.

Liknande produkter: Voigtländer Nokton1,4/21mm för Sony E.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 11990

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar