Sony FE 400/2,8 GM OSS


Summmering

Extremt ljusstarkt och ovanligt lätt 400/2,8 supertele för Sonys spegelfria systemkameror.

Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS väger bara 2897 gram. Det är alltså nästan ett kilo mindre än Canon och Nikon.

En stor del av viktreduceringen beror på att de flesta linselement sitter långt bak i objektivet och är små. Objektivet har ingen mekanisk manuell fokusering vilket förenklar konstruktionen och spar vikt. Manuell fokusering sker med hjälp av AF-motorn.

Sony har utvecklat en ny linjär fokusmotor som väger mindre än Canons och Nikons AF-motorer. Detta har inte skett på bekostnad av AF-hastigheten, snarare tvärt om. AF-motorn kallas XD Linear Motor och flyttar fem av linselementen. Sony hävdar att deras nya AF-motor ska vara 5 gånger snabbare än Canons och Nikons motsvarigheter vid motivföljande fokusering.

Sony påstår också att objektivet ska vara något skarpare än Canons och Nikons nuvarande 400/2,8. Den optiska konstruktionen består av 23 linselement i 17 grupper. Tre linselement är gjorda av flouritglas och ett är gjort av ED-glas för att minska uppkomsten av kromatisk aberration. Bländaren har 11 blad för att ge runda oskärpecirklar i alla lägen.

Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS har fått ett nytt läge för bildstabilisering jämfört med tidigare objektiv. Mode 3 är tänkt för motiv, främst sport, som rör sig oförutsägbart.

En annan ny funktion är möjligheten att spara ett avstånd som autofokusen återgår till när man vrider en ring på objektivet. Ett användningsområde kan vara att spara avståndet till målet under en fotbollsmatch.

En funktionknapp kan användas för att ändra kamerans inställning från fullformat till APS-C. Det blir fungerar som en 1,5 gångers elektronisk telekonverter. Objektivet är kompatibelt med Sonys 1,4- och 2-gångers telekonvertrar.

Det finns möjlighet att använda 40,5 mm filter som monteras i en filterhållare. Det finns också en separat filterhållare kallad VF-DCPL1 som innehåller ett cirkulärt polfilter som kan roteras för optimal verkan (pris 420 pund).Miops Capsule360