Annons

Canon F1

Betyg


(4.64/5)
(4.45/5)
(4.91/5)
(baserat på 11 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



torbjörn nürnberg
2013-12-14 torbjörn.n

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: bildskärpan saknar motstycke
MINUS: svår att få reparation då det inte finns så många som jobbar med kameran nu mer

förmodligen den BÄSTA kamera som någonsin gjorts

Pris: 2000
volker kelm
2004-05-19 volker

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: flexibel och mycket stryktålig
MINUS: ingen bländrinfo i sökaren

En fantastisk kamera, något att lita på. Mätsystemet är mycket bra, fast lite begränsat i området...just det, det gäller naturligtvis F1 old.
Sökaren är mycket bra, trots att det saknas inspeglat bländarvärdet på objektivet.

Nu en kommentar på objektiven.
På första recensionen står det att Canons objektiv stå sig bra jämfört med dagens billigare.
Jag har testat många objektiv själv. Inte bara jag, också tyska "Foto" har kommit fram till att dom gamla Nikon och Canon objektiven är i stort sett bättre än dagens jämförbara. Jag testade själv objektiv hos Leica och kom fram till att Canons gamla FD-objektiv håller väldigt hög klass. Foto testade 5 olika Nikon objektiv från 70 till 80-talet mot likadana nya Nikkor AF. I det här testet vann dom gamla tre gånger med STOR marginal, en gång var det oavgjort och en gång vann AF-objektivet med liten marginal.
När jag testade i Leitz-labbet kom jag fram till samma sak.
Vill Du ha en lika bra glugg som AF-version som dom gamla FD gluggar då ska du lägga ut väldigt mycket pengar.
Är det nån som vill veta mer, maila gärna

Liknande produkter: Nikon F2

Köpt hos: tradera

Pris: 1300
Stefan Carlsson
2004-01-03 StefanEinarJohannes

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: En kär gammal vän. Köpte min F1a 1980 och endast haft den inne på service 1 gång (3 år sedan). Tycker om spotmätningen och sökaren
MINUS: Kan inte komma på något nu



Köpt hos: Vasagatan i Stockholm

Pris: 2000
2003-06-13 kjebem

Att använda: 4 Hållbarhet: 4
PLUS: Ett komplett system, fast föråldrat i dagens läge.
MINUS:



Kundtjänst: God service, men dyr.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 5500
paul innergård
2003-05-23 Palletheking

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Mycket ljus och fin sökare. Robust och välbyggt men samtidigt estetiskt. ett oslagbart följevisarsystem som borde finnas i alla nybörjarkameror men paradoxalt nog bara finns i de dyrare modellerna (Proffsen vill ha det enkelt). Bra att kunna byta ljusmätning med ändring av sökarskiva(en revoulotion på den tiden)
MINUS: Ingen låsning för tidsautomatiken. Snittbilden i sökaren hade gärna fått vara lite skarpare. Saknar spegeluppfällning. Ingen TTL-mätning fär blixt. Canon har tyvärr en bajonett som tillåter ett irriterande stort glapp med de något tyngre objektiven från c:a ett halv kg och uppåt.

Canon F1 N är en helt fantastiskt fin kamera att jobba med. Det kan tyckas att jag poängterat en hel del negativa kommentarer men totalt sett är det definitivt ett av de bästa manuella husen som finns idag. I mina ögon ett hus med karisma av professionellt kamerahantverk.

Liknande produkter: Nikon F3, FA, FE2, F2 A. Leica R4 s, Contax RTS 2 samt en uppsjö av olika autofocus-modeller.

Köpt hos: Lasses fotofynd Canonspecialisten.
Anton Linder
2002-12-08 Nendil

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust, väldigt många tillbehör, med en s sökarskiva så kan du ha 3% spotmätning, billiga objektiv, relativt billig.
MINUS: ingen TTL, och blixtsynctiden är på 1/90 sec,

om batteriet i F1:an skulle ta slut så fungerar den. bara på 1/60 och nedåt. (inte ifrån 1/2000 och nedåt).

Jag älsakr denna kameran, jag har två av Canon F1:new varianten, den skulle kunna jämnföras med en Volvo X90 med turbo, fast med mycket lång liftstid

Liknande produkter: Nikon F2, F3, (F5)

Kundtjänst: det tog ett reperatör verkstad i stockholm ett halvår att fixa ett fel på den..=(

Köpt hos: Focus Center

Pris: 5000
Bass Johansson
2002-10-24 Mr B

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Robust och stryktålig. Lätt att jobba med. Sökare i kombination med FD-optiken oslagbar!
MINUS: Möjligtvis avsaknaden av TTL och möjligheter till blixtsynkronisering...

Gammal konstruktion som står sig. Ypperlig kamera för den som vill arbeta med foto från grunden och skapa bilderna 'manuellt' och inte få allt serverat genom automatik.

Har kört ca 1000 rullar sen kameran införskaffades 1995 och bara behövt serva den 1 gång pga motorkrångel. Stort optik- och tillbehörsprogram som fortfarande går att få tag i till hyfsade priser.

Klart bättre optik än dagens EF-gluggar (mycket för pengarna!). Detta i kombination med sökaren ger en oslagbar kombination att jobba med.

Min F1:a kommer jag aldrig att göra mig av med. Ska mycket till (framförallt pengar) för att jag ska byta upp mig till EF-systemet med motsvarande kvalitet och utrustning. Den enda kameran som jag personligen tycker är roligare att jobba med är min gamla Linhof 9x12, men den släpar man ju inte med sig överallt precis...

Rekommenderas varmt till alla fotoentusiaster som vill ha en högkvalitativ utrustning där man själv bestämmer hur bilderna ska bli.

Liknande produkter: Canon F1 (old), Canon T90

Kundtjänst: Bara positivt. Både hus och gluggar kräver dock väldigt lite service och underhåll.

Köpt hos: Dublin, Irland (1995)

Pris: 4000
Johan Grönlund
2002-10-22 jfg

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Stryktålig, klarar kallt väder bra, batterioberoende utan mätare, utbytbara sökare.
MINUS: Saknar i stort sett allt som du kan finna på en modern slr.

En av de bästa klassiska manuella proffskamerorna i min mening.(tillsammans med Nikon F2) Hade först en F1 NEW men bytte bort den till en F1 Old II för att få spegeluppfällningen. Ingen av dessa har någonsin havererat trots en hel del omild behandling.

Funktionsmässigt så har den allt jag behöver.

Jag tycker för övrigt att det var mycket bra att Canon övergav FD linjen då detta medförde att de kunde skapa autofokusobjektiv till EOS utan att kompromissa.

Liknande produkter: Nikon F3, FM2, Canon F1 NEW

Köpt hos: Begagnad

Pris: 2000
Viktor Sundberg
2002-01-30 Viktor Sundberg

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Lätt att använda och otroligt hållbar.
MINUS: Finns inga minus.

Canon F-1 Old, denna pansarvagn till kamera, som faktiskt användes i vietnamkriget pga. sin hållbarhet, kräver ingen längre kommentar. Det är två saker som gör detta till världens bästa manuella 35mm:are; Hållbarhet och Änvändarvänlighet. Den som inte använt denna klassiker borde ta och försöka hitta en, den är värd varje krona!

Liknande produkter: Canon A-1

Kundtjänst: Tror inte man kan få service av Canon på F-1 Old längre...

Köpt hos: Lasses foto

Pris: 3000
Björn Möller
2001-10-05 abatarphoto

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: En Arbetshäst som aldrig har svikigt mig.
MINUS: Canon gick ifrån FD fattningen på objektiven då dem började tillverka autofokus kameror.Ett stort minus då man har samlat på sig ett större system och inte kan använda dessa FD objektiv på dem nya autofokus kamerorna.

Jag beskriver här Canon F1 N som började tillverkas 1981 och som jag köpte 1983.

Mycket bra kamera med 5 st olika utbytbara sökare och även 32 st olika sökarskivor att välja på.

Blixtsync. 1/90 sec
(skulle vilja ha blixt sync 1/250 sec och även TTL mätning av blixtljuset)

Alla tider från 1/2000 sec - 1/90 sec + B fungerar om kamerans batteri skulle ta slut. Bra! att inte kameran är heldöd vid batteri bortfall.

Mycket stort tillbehörs system som tyvärr ej tillverkas längre, men går att få på begagnat sidan.. En kamera att varmt rekommendera om man kan vara utan autofokus.

Liknande produkter: Canon F1 Old
Anders Bergquist
2001-10-03 berga

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Ger dig full kontroll över bilden. Tillbehör som motor finns.
MINUS: Gammal kamera utan automatik.

Har använt kameran sedan 1980, och den är "still going strong". Använder oftasta en EOS-600 för vardagsbilder, men F1:an kommer fram när jag skall ta "bra" bilder. Jag tycker att jag har bättre kontroll på bilden. Kameran har varit med om det mesta, inklusive bad i saltvatten utan att bråka.

Den gamla FD optiken är bra. Jag tycker subjektivt att bilderna blir tekniskt bätter med denna optiken jämfört med zoomen på EOS-600. Den tillhör dock inte de främsta optiken i EOS-serien. Skärperatten på optiken är mycket bättre än den på EOS-objektivet. Den går mjukt och fint, precis som på en videokamera eller filmkamera. Inga problem att ställa in exakt skärpa.

Kameran är enkel. Ridåslutaren synkar på 1/60 s och går horisontelt. Slutaren klarar tider från 1s till 1/2000 s. Det sista var nästan unikt 1980.

Allt är manuellt, ljusmätningen kräver ett kvicksilerbatteri, undrar hur länge det går att köpa?, och sedan riktar man det mörka området, 11% av bildytan, mot den viktigaste delen av motivet. Sedan är det bara att vrida på bländaren och slutarknappen till ringen och visaren är på samma plats. Glöm dock inte att ställa in skärpan först. Kameran har en kombinerad snittbildsmätare och prismamätare.

1980 kunde man byta ut allt, det skall finnas en sökare för automatisk exponering, tror jag, men även andra typer av sökare finns. Matskivorna går att byta. Det finns både motor och winder till kameran.

Om man inte vill ha all automatik mm i nyare kameror är en begagnad F1 ett bra alternativ. Den gamla FD optiken var state of the art i början av 1980-talet och den står sig fortfarande bra mot optik i den lägre prisklassen idag.

En kommentar om betyget. Det blir en 3 i totalt, beroende på att den saknar allt som vi är vana vid idag. 1980 hade betyget varit 5. När det gäller hållbarhet och lättanvändning speglar detta delvis kamerans avsaknad av elektronik, men också av att den var en av marknadens två bästa SLR-kameror på 1970-talet.

Betyget gäller den sista versionen av den klassiska F1:an. Den första kom vid slutet av 1960-talet. Kameran moderniserades under 1970-talet och slutade säljas 1981. Mitt kamerahus är antagligen ett av de sist tillverkade. 1981 kom en ny och modernare modell, F1n.

Liknande produkter: Nikon F2

Köpt hos: Fotoaffär i Malmö som är nedlagd sedan länge.

Pris: 2500
ANNONS