Nikon AF-S NIKKOR 16-35MM F/4G ED VR


Summmering

AF-S NIKKOR 16-35MM F/4G ED VR, världens första zoomobjektiv med ultravidvinkel och VR för kameror i FX-format. Det nya objektivet är ett prisöverkomligt och praktiskt alternativ för allmän fotografering med kameror i FX-format, exempelvis D700.2018-09-06 Robnor

PLUS: Upplever den skarpare än 14 - 24
MINUS: Distortion på 16 mm

Skarp, skarpare, skarp på full öppning, lättanvänd, förekommande distortion på 16 mm men lättjusterat.

Liknande produkter: Nikkor 14 - 24

Köpt hos: Från yrkesfotograf

Pris: 6000
2018-05-14 Arell

PLUS:
MINUS: Suddigt.

Jag köpte nyligen detta objektiv begagnat av en välkänd fotobutik i centrala Göteborg. Men jag är besviken. Det är extremt skarpt i centrum men påtagligt oskarpt i kanterna. Har fler stött på detta problem? Och kan man åtgärda det? Jag har testat bländare 8, 11 och 16 men det blir faktiskt ingen större skillnad.
Jag köpte det eftersom jag läst mycket positiva omdömen på många fotosajter och tänkte ha det som mitt nya ”normalobjektiv”. Men nu vete tusan. (Kameran är en D750)

Pris: 6500
2018-03-17 Carl Nilsson

PLUS: Klarar relativt långa slutartider på fri hand. Mycket bra bildkvalité
MINUS: Något stort och tungt.

Köpte detta objektiv för att ersätta mitt Nikon 18-35/3,5/4,5 eftersom jag hade problem med oskärpa vid tagning utan stativ med lång slutartider i exempelvis mörka lokaler. Resultatet blev över förväntan behöver nästan aldrig använda stativ i situationer där jag tidigare nästan alltid behövde det. Detta objektiv klarar slutartider på 1/10 sekund på fri hand i hela zoomområdet. När det gäller bildkvalitén så skiljer det inte så mycket från mitt tidigare 18-35, detta är kanske något bättre på dom flesta områdena men då får man titta noga, sen är det ju trots allt nästan dubbelt så dyrt. Men för mig va det värt pengarna.

Liknande produkter: Nikon 18-35/3,5-4,5
2017-07-18 Ventures

PLUS: Skarpt allroundobjektiv
MINUS: Relativt stort och tungt

Det här är min andra vidvinkelzoom så jag har inte så mycket att jämföra med. Jag köpte detta objektiv för att ersätta Nikons 12-24/4 Dx när jag skaffade en Fx-kamera . Prestandamässigt upplever jag 16-35 som nästan lika bra men tyvärr är den både större och tyngre. Eftersom jag använder det här objektivet som "standardobjektiv", dvs nästan alltid på kameran blir det mer att bära på än tidigare. Motljusegenskaperna är mycket bra men inte fullt så bra som 12-24 Dx, som knappt påverkades alls trots att den riktades rakt mot solen. VR har jag oftast på "on" men saknade aldrig den funktionen på 12-24:an.
Inget snurrar eller rör sig på utsidan av objektivet vilket är bra när man använder POL-filter. Ett normaltjockt polarisationsfilter (HOYA) skapar dock vinjetteringar vid 16mm. Vädertätning finns men jag har inte upplevt att det regnat in i något annat objektiv.

Liknande produkter: 14-24/2,8

Pris: 6500
2015-10-03 bomalt

PLUS: Låg vikt, VR, intern fokusering, skarp, fokuserar snabbt, mycket vidvinkel
MINUS: Låg ljusstyrka (4), viss distortion vid kort brännvidd

Ett välbyggt objektiv med rejäl vidvinkel. Är betydligt lättare än Nikons 14-24 mm/f 2,8. Viss bildförvrängning vid kortaste brännvidden dock. Den lägre ljusstyrkan (4 "hela vägen") är det inget problem med då moderna kameror klarar högre ISO idag utan att bruset blir störande.

Filter kan användas (77 mm) vilket man inte kan med Nikons 14-24 mm.

Ett objektiv med bra skärpa, kontrast, väl fungerande VR och AF. Ett objektiv som verkligen kan rekommenderas.

Liknande produkter: Nikon 14-24 mm/f 2,8

Kundtjänst: Bara den bästa!

Köpt hos: Foto ABild

Pris: 10490
2015-06-03 Brodden

PLUS: Mycket skarpt med rapp fokusering, ganska lätt jämfört med 14-24 f2.8.
MINUS:

Känns gedigen, stadigt byggd, fungerar bra vikt/balansmässigt tillsammans med min Nikon D700.

Liknande produkter: Nikon AF-S 14-24 f2.8. Nikon AF-S 18-35/3,5-4,5 G ED

Pris: 9790
2014-10-13 Tords_Lack_design

Kan bara hålla med om vad alla andra skriver,fruktansvärt bra glugg!
Grym VR,väldigt bra skärpa,förvånansvärt bra faktiskt!!
Misstecknar en del vid full vidvinkel,men vilken optik gör inte det.
Rekommenderas verkligen!!
2013-06-21 lonian

PLUS: Byggkvalitén, skäpan, vidvinkeln, VR
MINUS: distortion, bländare 4.

Jag har tidigare använt mig av en Tokina 11-16mm f2.8 till dx kamera vilket motsvarar ungefär 16,5-24mm. Problemet med den var oskärpa i sidorna samt att den inte är anpassat för FX, annars toppenglugg.

Nikon AF-S NIKKOR 16-35MM F/4G är väldigt bra byggd och passar bra på min nikon d800. Den tippar inte över i vikten utan är bra balanserad. Den ger verkligen toppklass bilder med en väldigt bra skärpa.

Nackdelen då, den har ju bländare 4 och inte 2.8. Det ser jag dock inte som ett problem för mig, då jag oftast fotar landskap på 8 i bländare. Men jag antar att det kan bli jobbigt om man ska fota inomhus när det är mörkt.
När man tittar genom objektivet känns bilden mörkare? än mina andra objektiv. Något jag vänjer mig vid antar jag.
Distortion är något man märker av, främst när man fotar nära något på 16mm.
Det upplevde jag aldrig på tokinas 11-16, kanske beror på att det var på en dx kamera dock. Men det är något jag saknar från tokinan som gav helt perfekt raka linjer.
Tror däremot jag kan vänja mig av vid det också då det borde vara lätt korrigerat i lightroom.

I övrigt är jag mycket nöjd med objektivet.
Det förblir något jag kommer behålla många år frammåt.

Pris: 8990
2013-06-07 Frukten

PLUS: Skärpa, omfång, byggkvalitet, kontraster, färger, VR, AF. Lägre vikt och möjlighet att använda filter jämfört med 14-24/2.8.
MINUS: Distorsion under 20 mm, ganska hög vikt.

Var egentligen helt inställd på att köpa det smått legendariska 14-24/2.8. Lånade ett exemplar och blev förbluffad över den gluggens kapacitet, men tyvärr blev min nacke också förbluffad över dess vikt.

Jag tänkte om och efter flitigt läsande av professionella recensioner och användarrecensioner samt idogt beskådande av bilder tagna med gluggen slog jag till. Ett beslut jag inte ångrar. Skärpan, färgerna, kontrasterna... allt är på topp. Likaså är VR och AF av yppersta klass. Byggkvaliteten är också mycket hög och motljusegenskaperna är mycket bra. Omfånget gör att den sitter på min kamera betydligt oftare än jag hade räknat med.

Det enda smolket i glädjebägaren är en ganska rejäl distorsion från 16 till ca 19 mm, men denna är ju lätt korrigerad i efterbehandlingen. Man bör också nämna att även om vikten är märkbart lägre än 14-24:an är det fortfarande en ganska stabil pjäs.

Hade velat ge den 4,5 av 5 om möjligheten fanns. Detta är ett objektiv jag starkt rekommenderar.

Liknande produkter: Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED, Nikon AF-S 18-35/3,5-4,5 G ED, Canon EF 17-40/4L USM

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

Pris: 8900
2013-05-09 sir macalot

PLUS: Bra omfång som täcker 95% av mina behov. Räcker med detta och ett ljusstarkt porträttobjektiv. Suverän kontrast, lättkorrigerad distorsion, bra antiskak, skarpare än jag behöver -> beskärningsvänligt.. Inte speciellt tungt med tanke på bildkvaliteten. Tar filter.
MINUS: Något stort, vilket visserligen skapar en bra balans med en fullformatare..

Ett objektiv jag använt oväntat mycket och saknat varje gång jag inte haft det med mig. Tidigare har jag bara kört fasta Zeiss objektiv så det var en lång väg för mig att acceptera ett relativt ljussvagt zoomobjektiv men det överraskar hela tiden. Både kul och riktigt användbart på samma gång..

Liknande produkter: Nikon 14-24, 17-35, Canon 16-35

Kundtjänst: Inte behövt..
2013-04-22 Stefan59

PLUS: Skärpan, zoomområdet, mekanisk uppbyggnad.
MINUS: Litet minus är storleken men det uppväggs av prestationen.

Nybliven ägare till detta fina objektiv, ser framemot våren. Först lite onödigt stor, tills du ser bilderna den presterar! Imponerande skärpa och kontrast. Mekaniskt fin känsla och den förändras inte i längd, går också att använda filter.
Zoomomfånget ger möjlighet till mycket spännande perspektiv i vidaste vidvinkel eller "snällare" bilder i 35 mm. Gör sig bäst på fullformat. Även rena bilder i motljus. VR kan tyckas onödigt på så här kort brännvidd, men ger dig större marginaler och bättre bilder utan stativ.

Liknande produkter: Hade en 17-55/2,8 på en D300S tidigare, detta objektiv är skarpare och bättre i motljus, lite beror säkert på steget till D700.

Pris: 9000
2012-08-29 ravi

PLUS: Skarp, vädertätad, VR
MINUS: Stort och klumpigt objektiv, med tanke på brännvidden.

En bra allround vidvinkelzoom. Bra skärpa på alla brännvidder. Jag har jämfört den sida vid sida med AF-S 35:1.4G på en D800E och kan konstatera att objektiven ger likvärdig skärpa med zoomen på 35mm. Det är mycket bra för att vara ett zoomobjektiv.

Liknande produkter: 17-35mm:2.8, 14-24mm 2.8
2012-02-05 MoreX

PLUS: Kontrast, färgåtergivning, skärpa, filtergänga, byggkvalitet, VR II, motljusegenskaper, bra zoomomfång, vädertätad, närgräns, prisvärt.
MINUS: Distorsion vid 16 mm, inte ljusstyrka 2,8, medföljde endast tygpåse (ingen väska).

Objektivet känns mycket gediget och matchar min D700:a perfekt. Påminner väldigt mycket om 24-70 både då det gäller kontrast, färgåtergivning, skärpa, storlek men även utförande, något lite plastigare på sina ställen, (inget man direkt ser utan man måste knacka lite lätt på det för att märka). Brett användningsbart zoomomfång. Fokuserar rappt och tyst, möjlighet att fokusera manuellt (utan att ställa om till M-läge) genom att bara ta tag i fokusringen med avtryckaren i halvt nedtryckt läge. Objektivet har filtergänga och därmed möjlighet att använda exempelvis uv-, pol- eller gråfilter. Visst finns det distorsion vid 16 mm, men detta går att fixa till i efterhand. Även vinjettering förekommer men försvinner då man bländar ner. Rätt använt dvs vid de kombinationer av brännvidder och bländare som fungerar bäst tillsammans är detta en kanonglugg som verkligen levererar skarpa fina bilder. Objektivet har även Nikons VR II teknologi, bra vid handhållet i dåligt ljus, inget som dock funkar i svagt ljus vid rörelse då är det exempelvis 14-24/2,8 alternativt 24-70/2,8 som gäller.

Liknande produkter: Nikkor 14-24/2,8 och Nikkor 17-35/2,8

Köpt hos: Mattssons Foto, Lund

Pris: 9000
2010-05-17 volodja

PLUS: Ett gediget objektiv med mycket bra skärpa redan på full bländare.
MINUS: Distorsionen vid 16-17mm. Storleken, även om man vänjer sig.

Jag blev först lite tveksam till det här objektivet pga dess storlek. Men ju mer jag har använt det och jag har sett bildresultaten, sitter det på allt oftare. Distorsionen är otroligt liten för att vara en vidvinkelzoom. Som många skriver, är den mest påtaglig vid 16-17mm. Bildstabilisatorn gör att jag kan ta hyfsat skarpa bilder ner till en sekund.

Nikons värsting 14-24/f2.8 ska tydligen vara snäppet bättre i bildkvalité. Men samtidigt en riktig luns att ha med sig. Det här objektivet är betydligt lättare och smidigare.

Liknande produkter: Det fanns egentligen inga alternativ.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 10490
2010-04-24 taz_k

PLUS: skarp, fin bokeh för en vidvinkel, bra motljusegenskaper, VR
MINUS: distorsionen vid 16-17mm, stort

Använder objektivet på Nikon D700.

Skärpa
Skärpan är absolut toppklass. Har dock inte testat skärpan på något metodiskt sett utan bara granskat bilder jag tagit och jämfört med andra skarpa objektiv t.ex Nikon 35/2 eller Sigma 50 1.4. Kanske något mjukt i hörnen på bl 4 men absolut inget störande.

AF
Relativt snabb och mycket tyst. Har svårt att tänka mig några tillfällen då den inte skulle vara tillräckligt snabb. Väldigt kort närgräns, i princip fram till motljusskyddet.

Bokeh
Förvånansvärt bra. Det är naturligtvis mest vid 35@4 som det finns någon bokeh att tala om men då är oskärpecirklarna helt runda och jämna i ljusstyrka.

Nackdelar
Distorsionen vid 16-17mm är betydande men till stor del möjlig att fixa i PS.
Objektivet är betydligt större än jag trott med tanke på dess måttliga ljusstyrka.

Liknande produkter: Nikon 17-35 2.8, 14-24 2.8

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 10490
2010-03-30 blenda12

PLUS: Byggkvalitet, motljusegenskaper,VR,kontrast o skärpa
MINUS: inte 2:8.

Har kört med objektivet nu i ca en månad och är mycket nöjd. Distorsion finns speciellt vid 16mm, mellan 20-35 är den distorsionen helt ok. (Dessutom lättkorigerad om man har raka linjer i bilden.

Skärpan och kontrasten är bra redan från största bländare.
Skarpt objektiv . Har haft både Sigma 10-20 och Tokinas 11-16 på D300 APC, men detta objektiv i kombination med D3 är skarpare.Stort plus för att den inte är känslig för ströljus (flares).

Liknande produkter: 14-24

Köpt hos: Kameradoktorn

Miops Capsule360