Epson Perfection V700 Photo


Summmering2014-08-08 aolsson

PLUS: Flexibilitet - kan hantera alla filmformat. Tillräckligt snabb. Bra gamma.
MINUS: Kunde fått vara snabbare. En STOR pjäs att placera.

Egentligen behövde jag inte denna skanner - utom av en anledning. Jag fotar av och till med bladfilm 4x5-tum (cirka 12x13 cm) och det är inte många scanners som klarar det utan att kapa en massa i bilden. Denna fixar det och kan också scanna 18x24cm neg om jag skulle vilja det en dag.

Priset var överkomligt. Medföljande programvara funkar helt OK (inte stoppat i de PS-elements som följde med) Nöjd med kvaliteten på de dia och neg jag scannat hittills.

Beroende på andra recensioner var jag litet orolig för hur kvaliteten på filmhållarna skulle vara. Inga problem dock. Jag har testat dem alla och de fungerar för mig.

Skulle jag enbart kört tom mellanformat kunde jag tänkt mig modellen mindre.

Liknande produkter: V600 och V750. Men eftersom storformat var ett krav och våtscanning inte intressant blev det denna.
2007-07-19 halmkvist

PLUS: Dom scannade bilderna blir BRA. Det går relativt fort.
MINUS: Inga

Kvalitetsscanner med kapacitet. 24 negativ svartvitt med bra upplösning på 35-40 min.

Liknande produkter: Inga

Kundtjänst: Ingen

Köpt hos: EMS Företagsdata i Sätila

Pris: 6500
2007-02-23 beta75

PLUS: Pris. Användarvänlighet. Upplösning.
MINUS: Filmhållarna. Krävs lite fixande för perfekt resultat.

Så här ligger det till.
Jag sitter på lådvis med neg.
Innan har jag scannat på en gammal Kodak filmscanner. Det funkade hjälpligt till dagstidning men sedan ett antal år tillbaka är det digitalt som gäller. För att kunna använda mina gamla neg så letade jag runt efter en hyfsad och billig scanner. Köpte denna eftersom jag gärna plåter en del mellanformat och den verkade ok.
Kan bar säga att resultatet är ÖVER all förväntan.
Det krävs en del fixande med oskarp mask efter scanning för att resultatet ska bli grymt men vad gör det.
Av mina neg så är 98.7 % fuji 800 film och kornet i den filmen är påtagligt.
På länken under finns en ca 20x20 mm delförstoring av ett fuji 800 asa neg. Skärpt en hel del men visar ändå scannerns förmåga att hitta detaljerna i neget.
http://i157.photobucket.com/albums/t80/beta75/old_scan.jpg
Denna scanner rekomenderas skarpt.
Och visst, ramarna är en katastrof men det är i stort sett alla ramar jag testat till flatbädd scanners. Man får ta det lite lugnt bara så fixar det sig.

[edit]
Har kommit på ett sätt att fixa problemet med filmhållarna.
Jag gick till min lokala glasmästare och bad honom skära ut ett par glasbitar i syraetsat matt fyra milimeters glas.
Dessa plaserar jag på filmen med den matta sidan mot den blanka på filmen så de hålls helt plant i den medföjljande plasthållaren.
Detta funkar riktigt bra och resultatet blir grymt.
Glasbitarna kostade bara ett par tior och jag gjorde till både 135 mm film och 120 mm.

Köpt hos: inWarehouse
2007-02-06 Carl-Axel

PLUS: Jag uppskattar den automatiska skanningen. Jag tycker att kantskärpan är bättre än på 2450.
MINUS: Jag tycker inte att det är något större problem med filmhållarna. Det är stort skärpedjup så att buktiga negativ har mindre betydelse. Jag har gjort prov. Bilden beskärs någon procent vid den automatiska skanningen förstås.

Jag har bytt upp mig från Epson 2450 till V750 och är mycket nöjd. Jag har minst 500 svartvita småbildsfilmer som jag nu kan ha glädje av. De kopior jag gjort under åren tittar jag aldrig på. Epsons program skannar automatiskt 24 bilder. Under tiden kan jag göra något annat. Bilderna projicerar jag på väggen med en Panasonic projektor.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 8150
2007-01-04 mikeryd

PLUS: Mångsidighet och bildkvalitet med möjlighet till hög upplösning.
MINUS: Filmhållarna

Mycket mångsidig och bra bildkvalitet. Håller med föregående kritik om att filmhållarna är lite plastiga och veka. Dock fyller de sin funktion och ger en bra bildkvalitet på allt jag skannat så långt. Jag övervägde att köpa Nikons konsumentmodel men är nu glad att jag tog en fladbäddsskanner som kan hantera fler bilder åt gången.

Jag hade egentligen beställt Epson 4990 men då den var slutlevererad när jag kom för att hämta min fick jag denna till samma pris som 4990.

Liknande produkter: Nikon Coolscan V

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4890
2006-10-19 Bengus

PLUS: Ger Scans i toppkvalitet (vilket är huvudsaken) Enkel att använda. Hyggligt snabb
MINUS: Lite plastiga ramar... kanske ska man försöka få tag på reserver innan de går ur produktion.

Har kört den en vecka nu och är överförtjust!

Efter att mer o mer slutat använda digital kamera för att backa toillbaka till analog film ökade behovet av en hygglig scanner. Min Canon Lide80 funkade inte alls att scanna mellanformats SV film med. Efter att ha googlat runt och frågat lite folk föll valet på V700:an. Många mer seriösa fotografer (läs de som lever fulltid på det) envisades med att en filmscanner är det enda som funkar på mellanformats negg. Problemet är att en beggad Imacon kostar som en begagnad BMW - dvs runt 100 000:- vilket är något över min budget.

Recentionerna för V700 (och storebror V750) har varit entydiga; att med ett besök i Photoshop för bla. lite USM är V700 o V750 väl i klass med en hel del filmscanners för mellanformat (så klart beroende på vad man ska med resultatet till).

Maskinen då... mycket enkel att använda. Tycker inte som tidigare recensent att filmhållarna är värdelösa; lite plastiga vilket får tankarna att fundera på hur länge de håller formen, men inte värdelösa. De uppfyller sin funktion exemplariskt.

Mjukvaran är tillräcklig, men visst kan den vara bättre. Silverfast SE funkar bra från Photoshop.

Resultatet då? I mina ögon är det perfekt; har inga som helst invändningar på kvaliteten och den är klart i klass med mina Crimson TIFF scans som är mitt närmaste alternativ.

Liknande produkter: V750, Imacon

Kundtjänst: Har inte använt än. Dustin; är inte alltid så alerta men funkar...

Köpt hos: Dustin

Pris: 4999
2006-09-04 bobadly

PLUS: Sväljer allt. En scnner som klarar allt man kan begära.
MINUS: Att den inte matchar min Mac..?

Kanon! Den bästa scanner jag haft...
Han som inte gillade denna p.g.a. filmhållarna verkar ha haft en dålig dag när han skrev sin recension, jag fattar helt enkelt inte vad han menar. Kanske är jag trög..?
2006-05-22 svwa

PLUS: En kombinerad scanner som "har allt" och kan klämma ut allt - ned till kornstorlek - ur film. Optiskt upplösning max 6400 dpi, dentitet till 4,0, klarar 35 mm monterat/omonterat, mellanformat och storformat samt reflekterat upp till A4 och med 4800 dpi MEN MEN MEN jag kan ändå inte rekommendera någon att köpa denna scanner förrän Epson har ersatt nuvarande filmhållare mot några som fungerar tillfredsställande och som motsvarar scannern.
MINUS: Filmhållarna är synnerligen undermåliga, ja under all kritik. Mycket sladdriga, svåra att ladda med film över huvud taget, svåra att ladda utan att få fingeravtryck på filmen, men framför allt mycket svåra att öppna och mycket svåra att stänga. Det känns som om filmhållarna skall gå sönder när man försöker öppna / stänga dem. För mig är det helt ofattbart att Epson använder sig av filmhållare som närmast påminner om plastbyggsatser från leksaksaffären. Scannern i övrigt är ju i toppklass, så varför dessa filmhållare.

Undermåliga filmhållare + Mycket bra scanner = Sammantaget endast en Medelbra produkt.

Med funktionsdugliga filmhållare hade betyget blivit Mycket bra.

När går Epson ut och erkänner detta och erbjuder nya funktionsdugliga filmhållare till sina kunder. Hade det rört sig om en bil hade tillverkaren kallat in den för ombyggnad av "säkerhetsskäl".

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 6295

B+W Filter