Annons

Nikon Nikkor 105/2.5


Summering

Teleobjektiv.



Betyg


(4.75/5)
(baserat på 8 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!



Johan Lindgren
2009-05-10 Johan_Lindgren
PLUS: rejäl byggkvalitet, skärpan, riktigt mysig oskärpa vid lite högre bländartal.
MINUS: saknar helt elektronik, men vissa semiproffskameror kan tydligen kommunicera om exponeringstider, ex D200... Jag kör dock D80.

Gillar denna skarpt, har mycket skön oskärpa och ordentlig byggkvalitet!! Mitt ex är princip i nyskick, inte en repa någonstanns.

Köpt hos: via blocket

Pris: 1500
Fabian Gafvelin
2007-09-30 Fabian.Gafvelin
PLUS: Skarp som attan och enkel konstruktion som verkar tåla en hel del stryk.
MINUS: Tyngden är jobbig fram tills det att den hjälper till att minska skakningoskärpan...

Detta är ett av de legendariska nikkor objektiven med en ljustyrka som är hejt ok och en skärpa redan på största bländare som är en av de bästa jag nånsin sett.

Mitt exemplar är ett "testköp" som jag bara la ett par hundra på då den är repig och ganska medfaren, uvfiltret som sitter på är inte hellar av så vidare bra skick men trots detta briljerar den. Detta gör att jag så småningom kommer köp upp mig på ett i bättre skick då jag nu kommit fram till att jag gillar bränviddin och faktiskt använder den vilket var varför jag var tveksam i början.

Detta är väl i första hand en porträttglugg men jag använder den även lite ute på stan men då måste man nästan gå ner på lite kornigare film för att få nog snabba tider.
Har man stativ och tar sig tiden att ta med modell och utrustningen till en plts med vackert mjukt skymningsljus kan man få underbara porträtt.

Upptäckte även nu när jag hade fram det och kollade på det att det blir en strålande lupp om man tar ser genom det bakvägen på största bländare, så fort jag skaffat ett i bättre skick kanske det blir detta exemplarets huvudsakliga roll.

Till alla er som funderar på en kort tele/porträtt glugg så är denna den mest prisvärda ni kan få tag i, ca 200 kr dyrare än tex nikon serie E 100mm. De två hundra får ni mycket för kan jag säga.

Liknande produkter: mikro-nikkor 105/2,8, Nikon serie E 100mm osv...

Köpt hos: Privat tradera
2006-10-28 stefanelf
PLUS: Skärpa, varma toner
MINUS: Tuffa reglage

Jag kan bara instämma med majoriteten på detta forum. Ett objektiv som detta ska nämnas med respekt.
Framförallt imponerande skärpan!
Berit Djuse
2004-09-16 Mamaya
PLUS: Skarp, liten och behändig!
MINUS: Ingen koppling till AF kameror.

Fördelen med denna glugg är att det är otroligt skarpt och att storleken är liten jämfört med en klumpig 70-200. Är i färd med att köpa just en sån men förstår inte hur jag ska orka bära en sån tung glugg. Är yrkesfotograf och har svårt för att utrustningarna bara blir tyngre och klumpigare. Just därför kan det vara kul att använda F3an med 20 mm och 105 med svartvit film ibland. Back to basic! Men bäst av allt är att det är ett fantastiskt bra porträttobjektiv.

Köpt hos: Kommer ej ihåg.
2004-09-16 Benganbus
PLUS: Klassisk Nikon-glugg. Ett måste för en riktig Nikonfotograf! ;-)
MINUS: - Svårt att få tag på en "riktig" 10,5 cm ! ;-)

Efter tjat från mina Nikon-polare, att denna glugg är en av de Nikon-historiskt viktiga, så beslöt jag att skaffa en. (Till min Svarta Nikon F) :-)

Dessutom sa dom att gluggen är mycket bra vad gäller skärpa också!
De e ju också bra!;-)

Den eminenta polaren hjälpte mig att få tag i ett ex av första-serien till Nikon F. Sn. 13xxxx. Med uppmärkning 10,5 cm. (Märkning 105 mm kom på nästa version)
(Tack Lasse)

Och, gluggen är bra!! Mycket bra!!!!
(Kan inte bedöma skärpan på annat sätt än via dia och lupp.
Och det ser MYCKET skarpt ut !!)

Kul !!!

(Använder Nikon F med 10,5:an till porträtt, svartvitt)


Ps.
Har läst på litet nu också.
- Robert Rotoloni. Nikon RF Camera.
"This intermediate telephoto lens was to become not only one of the most popular RF Nikkors, but one on which the legendary Nikon optical reputation was founded. The optical formula proved to be so well developed that this lens went on, virtually unchanged, to become one of the most famous Nikkor lenses for the reflex Nikons".

Ok! Inga nyheter, e bra nyheter! :-)

Köpt hos: Privat
Johan Okker
2004-04-01 Johan Okker
PLUS: Fantastisk skärpa, färgåtergivning etc etc etc
MINUS:

En helt fantastisk porträttglugg (ja och annars också för den delen). Flitigt använd med kort mellanring.
volker kelm
2004-02-19 volker
PLUS: ord saknas
MINUS: tung

Ta en finkornig filmrulle, gärna färgdia, gå ut, ta porträttbilder av en person som Du gillar, gärna i motljus.
Titta på dom, när Du ser dom på väggen, eller kopiera dom på Ilfochrome-papper, gärna i stor format. Titta på håren, på dom riktig fina strukturerna i bilden. Resultat:.....
Det finns inget objektiv som har bättre upplösning och högre kontrastöverföring än det här. Nikons urgammal trotjänare spelar i en klass för sig och ligger än i dag längst fram bland jämförbara objektiv.

Liknande produkter: Olympus 2,8/100 Canon 2,8/100 SSC

Köpt hos: Tyskland

Pris: 1500
2002-10-18 alinnman
PLUS: Mycket vältecknande teleobjektiv för porträtt och måttlig förstoring.
MINUS: Ej autofokus.

Mitt favoritobjektiv för alla porträtt, snapshots och många naturbilder. Fin teckning även när det är uppbländat till 4-2,5. Verkar inte finnas kvar i Nikons sortiment, men finns att köpa begagnat. Många kallar det en "klassiker", det finns till och med de som pratar om "det bästa objektiv Nikon har gjort". Om det stämmer låter jag vara osagt, ett bra objektiv är det i alla fall.

Köpt hos: Schönherrs Foto Stockholm

Pris: 1500
ANNONS