Nikon F4: Recensioner | Tester | Produktinfo | Prisjakt - Fotosidan

Annons
Recension / Test / Priser / Fakta

Nikon F4

Betyg


(4.73/5)
(4.32/5)
(4.92/5)
(baserat på 37 recensioner)
Skriv en egen recension
Lägg in annons för denna produkt i Köp & sälj
Registrera som stulen/förlorad!

Mer info

Tillverkare: Nikon

Recensioner

1 2 3 ... 4 Nästa 
Kent Helgesson
2016-03-08 Kent Helgesson

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Bygget , känslan , inga konstiga menyer utan allt finns i form av knappar och vred. 5,6 bilder s.Tyngden är bara till fördel då den ger stadga.
MINUS: Lite knöligt att få på sidogreppet när MB-21:an sitter på. Svårt att se ljusmätaren i sökaren. Riktigt dåligt kan jag tycka. Autofokusen lämnar mycket övrigt att önska med dagens mått mätt.

Fick idag den efterlängtade F4s.
Kameran är i absolut nyskick och låg i originalkartong.
10 rullar tagna enl säljaren och det tror jag på med tanke på vilket skick den är i.
Jag satt och pillade lite i ett par timmar för att försöka
förstå hur den fungerar , och jag är mer än nöjd!
På kartongen står det Nikon F4 s , så jag antar att det är en sån.Har precis fått de första bilderna ...T-Max 400. Kameran levererar exakt som förväntat. Klockrena sv bilder. Jag har nu även testat färgfilm 100 ASA vilket ger mycket bra bilder. Har dock endast en billig Epsonscanner (V370 Photo)
men resultatet är över förväntan med tanke på min enkla utrustning.

Liknande produkter: Allt möjligt

Kundtjänst: Försökte ladda ned en manual från Nikon.se men det går inte...finns inte

Pris: 2000
Fredrik Gustafson
2011-07-27 deregna

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Allt. Byggkvalitet, ljusmätning, snabbhet, tuff design.
MINUS: Skulle vara vikten annars inget.

En av världens bästa kameror genom tiderna. Uttrycket "byggd som en stridsvagn" är en klyscha som stämmer bra på den här kameran. Den verkar palla för vad som helst. Har använt den i regn, snö och eländiga förhållanden utan minsta problem.

F4 känns verkligen som ett verktyg och det är vad den är också, detta var en och är en riktig yrkeskamera, byggd för att fungera i alla miljöer och situationer.

För den som inte är van kameran kan den nog kännas komplicerad men när man vet hur den funkar så är den mycket lättjobbad och allt är ganska logiskt. En sak som kan vara lite frustrerande ibland är att kameran är "idiotsäkrad" med små låsknappar till nästan samtliga reglage. Man måste hålla inne eller skjuta åt sidan en spärr samtidigt som man ändrar någon inställning. Det funkar bra men det tar en stund att lära sig.

Kameran är fantastisk MEN det finns anledning till att jag oftare tar med mig min FM istället och det är vikten och storleken. Ska jag släpa runt på något i denna storleken kan jag lika gärna ta min Pentax 67, det blir ingen större skillnad på vikten. Men det är klart att det är helt olika kameror.

Liknande produkter: F3, F5, F100

Köpt hos: privat

Pris: 1500
Chris Vighagen
2011-04-10 Danyael_X

Att använda: 3 Hållbarhet: 5
PLUS: Gedigen, bra system för batterier, det är aldrig ett problem med kräm till kameran. De flesta kontroller är lätta att nå. Kan byta ut pentaprismat mot ett ljusschakt, inte för att jag vet vad det skulle vara bra för men det går och modularitet är alltid ett pluss i min bok.
MINUS: Inte alla kontroller är lätta att använda, du kan bli tvungen att ta kameran från ansiktet när du ska göra vissa operationer innan du är van vid kameran. Men det ger sig snabbt.

Byggd som en pansarvagn, väger också därefter, så det är inte en kamera som tilltalar alla. av någon konstig anledning tycker folk bättre om små lätta kameror men de tänker aldrig på möjligheterna till bodybuilding och konditionsträning som öppnar sig med en F4 i kameraväskan.

Sen är den mindre känslig för vibrationer (funktion av tyngd och gediget bygge) vilket är trevligt vid natt foto eller vid koncert/dicso foto.

Jag har faktiskt använt kameran för att slå in ett spik när jag skulle sätta upp en tavla. Tillsammans med min 300m f/4.5, 85mm f/1.8 AF eller min 24mm f/2.8 som alla är i från Nikons metalliska era, är oslagbar. Socker konny hande fel, ett järnrör fungerar inte alls men en F4 med 85mm slår man definitivt inte bara världen med häpnad, man slår dem gula och blå av avund.

Liknande produkter: F3, F5 samt F6
F3: för konstig kändes som dinudda farbror som du bara träffar på de stora helgerna och som alla gillar men ingen begriper sig på.

F5: Som den äldre killen med skäggstubb i Dressman reklamen som ser gubbsexig ut men hör inte hemma med ungdomarna riktigt, vad gör han där egentligen?

F6: Sexig, ung och helt misslyckad som kamera, liberal art school dropout jämte sina digitala bröder. Fick inte ens vara med i Dressman reklamen mer än ett par gånger. Fantastiskt bra kamera men för dyr och fördelarna väger inte upp jämte de äldre kamerorna köp en F5 istället.

Varför köpte jag en F4: jag gillar metall F5 är plastigare. Jag gillar gediget byggda finmekansiak saker. Och jag fick den i ett paket med en 85mm och en 24mm allt för 3500kr. för 5 år sedan. Ser du ett sånnt paket så köp det.

Köpt hos: Bättre begnagt paket

Pris: 3500
Joakim Jansson
2009-10-01 flygnord

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Byggd som en stridsvagn, håller för allt. Fungerar i alla lägen och exponerar korrekt. Bra ergonomi för mig med normalstora händer för en kille, till skillnad från t.ex D40. STORT plus för alla knappar, deras placering och avsaknaden av menyer.
MINUS: vikten, 1.2 kg. Enda sättet att se att något är fel är den blinkande röda varningslampan, sen får man själv lista ut vad kameran inte tycker är ok.

Jag köpte min F4 på en loppmarknad för 1100 kr. Den var rejält sliten, men fungerade bra enligt den förra ägaren. Efter en tid av egen användning har jag blivit förälskad i detta monster. Den sviker aldrig, fungerar i alla väder och kan användas som tillhygge i slagsmål..

Matrix-ljusmätaren fungerar bra, den har ibland problem att mäta korrekt i motljus men då är ett tips att bara lägga motljuset på 1/4 av bilden, låsa exponeringen och sedan komponera om, då fungerar det som det ska.

Jag älskar att ha knappar för allt på kameran, istället för menyer. Så snart man lärt sig var allt sitter behöver man aldrig släppa sökaren med blicken för att ändra en inställning.

Det största problemet är vikten. Jag har F4s, den vanligaste modellen. Kamerahuset väger 1,2 kg, lika mycket som två D90..

Köpt hos: Loppmarknad

Pris: 1100
Kjell Mesch
2009-07-23 Mesch

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Tålig och über cool
MINUS: Spärrknappen för att ändra filmmatningshastighet är svår att sköta med en hand.

Min första kamera i Pro-segmentet. Klart skön att använda men inte lätt att bära, viktskillnaden mellan lilla (F4) och mellangreppet (F4s) är försumbar tycker jag.

Alla knappar sitter där de ska och sökaren är en gåva från högre makter.

Nikons coolaste som tar absolut störst utbud av objektiv, till och med AF-S funkar.

F4:an har fått en del skit för långsam AF men jag tycker nog att den är minst lika snabb som min D80 och den är en hel hög år yngre. Det gäller både skruv & AF-S objektiv.

Stridvagnskvallité på allt känns det som.

Köpt hos: Fotosidan Recurrent Klarna (White Balance AB)

Pris: 1800
2007-12-15 thaung

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Rejäl, perfekt balaserad, tokbra grepp. Knappar, vred och spakar till alla inställningar istället för massa lcd-pill.
MINUS: Jag vet inte vad det skulle kunna vara. För andra kanske vikten är ett problem men jag har alltid sett det som en positiv egenskap hos kameror. Det blir så mycket stabilare.

Jaha och då har man köpt kameran som får alla andra kameror att kännas som leksaker och förbrukningsvaror. Såhär är det ju meningen att kameror ska kännas och se ut (tycker jag i alla fall)

Liknande produkter: EOS 1 serien.....

Köpt hos: Tradera

Pris: 990
Tomas Lundborg
2007-08-08 tomas_lundborg

Att använda: 4 Hållbarhet: 5
PLUS: Tung och bra ljusmätning=tar bra bilder. Tyst. Eller snabb om man vill.
MINUS: Autofokusen är lite långsam. På-knappen med val av frammatningshastighet är lite pillig. Något indiskret storlek för ett icke-proffs.

Jag fick med det här huset på en nätauktion för jag ville ha optiken som satt på till min nyinskaffade digitalkamera (en 20 mm AF F2.8).

Det visade sig vara en helt otrolig kamera detta. Underbar att fota med. Den var mycket roligare än digitalkameran...

Jag har nog samma problem som Samuel nedan, att avtrycket är lite okänsligt, det kan gå en bild när man bara vill mäta ljuset. Om jag inte har frammatningshastighet Cs inställd är det också lätt att det blir två bilder på en gång när man vill ha bara en.

Kundtjänst: -

Köpt hos: Kaplans

Pris: 3300
2007-05-03 Foto-Ake

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Har ALLT. Stabil.
MINUS: Tung, långsam autofokus.

Jag har väl nästan slutat ta med vanlig film, men hittade ett fynd på nätauktion. Så blev det ett fynd till... Idag (2007) slumpas husen bort, ofta för under tusenlappen - passa på! Bättre kamera än detta får man inte för de pengarna.

Köpt hos: Nätauktion

Pris: 800
Samuel Andersson
2006-09-10 ektober

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Sökaren, matrix-mätning med gamla objektiv, manuell återspolningsvev, tyst, intuitiv, välbalanserad-underbar att hålla.
MINUS:

Har haft denna kamera ett tag nu. Tidigare hade jag en Nikon F90 (har den kvar men den känns klumpig att jobba med jämfört med F4). Den senaste tiden har jag mest använt gamla manuella AI-objektiv, 55/2.8 macro och 20/3.5. Att jobba med manuell fokus och bländarförval på denna kamera funkar väldigt intuitivt för mig och kameran är en dröm att jobba med. Trots sin imponerande storlek så tänker man inte på hur stor den är när man jobbar med den, den är så välbalanserad (t.o.m bättre än F5 anser jag). Sökaren är helt fantastisk, likaså sökarinformationen (både positivt och negativt med att ha informationen runt hela sökarbilden och inte bara koncentrerat till en rad under sökaren, mest positivt anser jag). Autofokusen är sådär, lite för osäker och det är synd att det inte är en korssensor i mitten. Jag undrar dock hur många hästkrafter AF-motorn i huset har, det känns ordentligt i kameran när den vrider till. Den är mycket tystare än jag trodde, spegeln och slutaren är väl dämpad och med "continuos-silent" så är den väldigt tyst (framdragningen i princip ljudlös).
Även om ljusmätningen är gammal så exponerar den i princip perfekt och jag tror inte det är någon större skillnad i resultat mellan F4 och nyare Nikonkameror.

Avtrycket är dock inte helt lyckat (bättre på F90), kanske är det utslitet men det är svårt att veta hur djupt man ska trycka för att ta en bild, men det är väl en vanesak.

Vädertätningen verkar som den inte är jättebra enligt andra bedömmare (dessutom gamla tätningar vid det här laget) så det är nog bäst att undvika regn (dessutom finns det väl inte så många objektiv som klarar regn)

Jag trodde tidigare att just "continuos silent" var trasigt, men det visade sig att det var batterierna som var för dåliga. Med nya fräscha uppladdningsbara batterier så funkade det bra igen.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är en modern kamera men som har den där lusten att fotografera inbyggd i sig som finns i många gamla klassiska kameror men som tyvärr inte riktigt återfinns i nyare kameror (kan ha att göra med alla rattar och vred istället för ratt+knapp och lcd-skärm).

Liknande produkter: F100, F5

Köpt hos: Begagnad

Pris: 2500
Thomas Eriksson
2006-02-04 esbtse

Att använda: 5 Hållbarhet: 5
PLUS: Manuella vred där du kan ställa in allt Tål allt utom ihållande rengn En av nikons känsligaste ljusmätare Har F4E vilken gör den tålig i kyla på -30grader
MINUS: Långsam autofokus Svårt att använda upplättningsblixt ej vattentät Har bara slutartider till 4s

Gedigen, tung kamera
Bra kamera för glasögon.
Kan fälla upp spegel, sluta okularet osv. En kamera perfekt för långa tider.

Liknande produkter: F5 men den har en sämre ljusmätare

Kundtjänst: Värdelös . Gå till Lasse

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 7500
1 2 3 ... 4 Nästa 

Till salu i Köp&Sälj

Det finns just nu inga publicerade radannonser med denna produkt.

Bilder tagna med produkten

Ägare

1 2 3 ... 8 Nästa 
Medlem Lagd i kameraväska +
reecoy 2002-08-16 21:34:23
Stefan_L 2002-09-07 17:00:41
NiclasDotCom 2002-09-28 18:44:17
Eden 2002-10-10 20:17:01
Samuel. 2002-10-15 20:42:52
Greger Tallroth 2002-10-17 09:31:59
zeta 2002-11-21 11:00:24
Henke Hell 2002-11-29 10:10:43
varberger 2002-12-05 09:40:28
Jensa 2003-01-16 13:50:55
Joackim 2003-01-18 10:21:50
Peterhop 2003-02-23 17:26:09
skoy 2003-02-26 13:39:50
Kenta 2003-02-28 16:05:11
PatHak 2003-03-02 01:30:29
hansgoranjohnson 2003-03-07 15:12:13
Peter Bostrom 2003-03-23 17:41:40
larsselin 2003-04-10 21:35:33
tuben 2003-04-26 14:14:04
dumstrut 2003-05-14 21:02:04
Mr.M 2003-05-15 16:30:56
belanner 2003-05-30 22:29:18
guppyfisk 2003-07-01 00:02:50
eilert 2003-07-21 10:19:09
skronman 2003-08-17 19:38:49
1 2 3 ... 8 Nästa 


Ser du något felaktig information? Kontakta oss och beskriv felet noga så skall vi kika på det.

ANNONS