Annons

Olympus OM-2nHelmekanisk systemkamera från 74-75

Övergripande: 
Att använda: 
Hållbarhet: 
(baserat på 7 recensioner)
Skriv en egen recension
2017-03-10 Anders Göth

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Exponeringsmätningen, mycket liten och smidig SLR med fin kvalitet.
MINUS:

Till ovanstående fina recensioner kan tilläggas att Olympus OM2 har en exponeringsautomatik som är helt exceptionell: den mäter ljuset även under pågående exponering. Jag vet inte om någon annan kamera som gör så? Fin byggkvalitet, min har hållit sedan jag köpte den 1976 utan några skavanker.
2016-04-27 luminousoctaves

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Liten, lättanvänd, smart lösning med manuell ljusmätare, bra mattskivor, prisvärda gluggar som kan köras på moderna DSLR, OTF-ljusmätning, originalbatterier kan fortfarande köpas, jättebra sökare.
MINUS: Inte mycket, men okej, det är ingen Leica-konstruktion. Kameran kan gå sönder och är ibland svår att laga. den löstagbara blixtskon är skräp och är i regel sprucken. Ta av den när du inte kör med blixt.

Enligt mitt tycke den mest välbalanserade Olympus OM-modellen, och dessutom en av de bästa och smidigaste analoga SLR-kamerorna som finns.

Det jag tycker är mest kul med OM-2(n) är man faktiskt har en helt manuell manuell och en bländarprioriterad kamera på samma gång. Ljusmätarens utseende ställer om från att visa slutartider (bländarprioriterat) till +/- mätare (manuellt). Har inte sett detta på andra kameror. Ovanligt och smart.

Bra också att man kan byta mattskiva, det finns en hel del till OM-kamerorna.

Det är inga större skillnader i handhavande mellan OM-2 och OM-2(n), egentligen bara den ngt mer avancerade blixtskon som lirar med moderna(re) blixtar, men jag rekommenderar OM-2(n) eftersom den är bättre konstruerad och inte pajar lika lätt.

Zuiko-optiken är överlag mycket bra och kompakt. Prisvärda än i dag, såvida man inte börjar skaffa de finare prime-gluggarna som 18/3.5, 21/2 24/2, 28/2 osv. De kan vara dyra, men också mycket bra, även på DSLR.
2011-11-02 jens_a

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Enkel. Bländar-automatik. Snygg. Batterierna varar i evigheter.
MINUS:

En av de bästa sökare jag har använt. Om 2n är ganska liten till att vara en SLR. Har den svarta varianten och i mitt tycke har den en hög cool-faktor. Som Leica kanske?

Köpt hos: fått av kompis
2008-10-07 Runner

Att använda: 5 Hållbarhet: 5

PLUS: Kvalitet. Funktion. Sökare. Storlek
MINUS:

Köpte min OM 2:a 1975 och den är trots flitigt användande i utmärkt skick och fungerar mycket bra trots att den aldrig servats. Mycket exakt ljusmätning. Gott om objektiv som håller hög kvalitet. Ljus och stor sökare. Behändligt format.

Köpt hos: Expert i Nyköping 1975

Pris: 2200
2008-03-19 volker

Att använda: 4 Hållbarhet: 3

PLUS: tyst
MINUS: dålig sökare

En mycket bra kamera, väldigt tyst, liten och lätt (fast mina stora händer kräver mer att ta i).
Kameran har några År på nacken och det medför förutom reservdelsproblem att elektroniken är bristfällig. Konkrtet sagt är det ett registermotstånd som får kontaktproblem. det medför ojämna exponeringstider.
Lätt att åtgärda, men inte till rimliga kostnader

Kundtjänst: Olympus tillhandahåller inte längre reservdelar
2006-05-05 Sture E.

Att använda: 5 Hållbarhet: 4

PLUS: Liten, smidig av god kvalitet
MINUS: Sökaren är inte lika skarp som tex Nikon.

En mycket liten och nätt kamera. Enkel och bra funktion. I storlek med Contax G2. Går utmärkt att använda till gatufotografering. Får plats i jackfickan med ett 100mm objektiv påmonterad!

Köpt hos: Tradera

Pris: 1300
2005-02-13 Tommy Åström

Att använda: 4 Hållbarhet: 5

PLUS: Liten och smidig.
MINUS: Enligt Intervision så finns det inte längre reservdelar.

Det är en fin liten kamera det här, om än gammal. Exp- mätaren är hur bra som helst, den bästa och känsligaste jag känner till. Den spöar alla mina Leicor med hästlängder. Allt verkar fungera riktigt bra. Reglagen sitter kanske inte på de ställen man är van vid att de ska sitta, men det är nog mera en vanesak. Jag använder mest Leica R-3:or så för mig känns OM-kameror väldigt små, nästan lite plåttrigt. Men återigen, mera en vanesak.
Den känns väldigt gedigen. Jag har läst mycket om den på nätet och faktiskt inte funnit något direkt problematiskt om denna OM-2n. Möjligtvis att objektiven inte är i världsklass även om det finns riktiga pärlor i sortimentet. På det hela taget så är det här en mycket fin liten kamera och jag förstår varför den blivit så omtyckt som den blivit.

Phottix Mitros Plus Speedlight