Lite prylar, lite text och alltid bilder

Elaka porträtt funkar inte alltid!

Många av mina vänner och bekanta har i flera års tid hävdat att jag är en duktig fotograf, men att jag inte kan göra porträtt som är till fördel för motivet (en uppfattning som förstärks när man tittar på mina självporträtt t.ex. här). Ibland händer det dock att jag gör porträtt där syftet är avbilda någon på ett sätt som inte verkar som stötande för motivet, eller t.o.m. att göra en bild som kanske kan anses vara smickrande för både mig som fotograf och motivet som modell :)

Så råkar vara fallet just nu när vårt företag bytt profil och vi behöver nya bilder. Jag har förstås gladeligen åtagit mig att göra detta, trots att jag vet att tiden per porträtt är mycket begränsad och jag gör alla bilder i befintligt ljus ...

De kollegor jag fotograferat hittills.

Jag har gjort det här förut, vid diverse sammankomster där de olika kontoren sammanstrålar, men den här gången gör jag det genom att besöka respektive kontor och fotografera folk när de har tid (och de har de sällan). Jag ämnar enbart använda min NEX-7 med 50/1,8 och jag kör inte med blixt, så det gäller att hitta bra ljus på kontoren och någon plats med något så när neutral bakgrund.

Christian

Vid tidigare fotograferingar jag gjort för samma ändamål har det varit löpande band-princip som gäller, och det blir sällan bra. Nu har jag haft något mer tid på mig, och jag har framför allt bestämt mig för att försöka göra en snygg efterbehandling av bilderna ...

Marika

Jag är inte så bra eller van på det där med att göra porträtt snygga i efterbehandlingen, så jag googlade runt lite och hittade en del matnyttiga tips för hur man får till det i Lightroom (de här bilderna är bara pillade på i LR - har inte tid eller plats för att göra ytterligare finlir i PS).

Jocke

Ni som kan det här med porträtt har säkerligen synpunkter på efterbehandlingen, och en och annan tycker säkert att det ska bli rätt direkt ur kameran. Det kan jag meddela att det blev det inte, och eftersom den här fotograferingen kommer äga rum vid olika tillfällen och olika ljus tror jag det är tämligen omöjligt att få det bra (eller konsekvent) direkt från kameran :)

Therese

Bara de bilder jag gjorde idag skiftar mycket i ljusstyrka och färgtemperatur, då de tagits under hela dagen på ungefär samma ställe. Ljussättningen består av en (hyfsat) vit bakgrundsvägg och snedställda fönster i taket.

Erik

Det viktiga var dock inte ljuset, utan att jag faktiskt försöker (och kanske kan) fotografera folk på ett annat än elakt sätt ibland :)

Sofia

Jag har valt att göra en tämligen moderat retuschering (vad det nu kan vara) - jag har inte tagit bort något utan jobbat med färg och kontraster (utom i en bild som inte är med här där motivet hade nåt stort skräp på kinden som jag klonade bort). Jag har heller inte frågat mina motiv om de går med på att jag lägger ut dem på bloggen på det här viset, och det finns det förstås risk att de blir sura för.

Joakim

Jag tycker dock att det är väldigt snälla bilder jag lagt ut (i synnerhet jämfört med vad jag gjort tidigare), och att det är bra bilder. Frågan är om de (eller någon annan) tycker det :)

Sanna

Varför postar jag då alla dessa porträtt av otillfrågade kollegor? Jag vill helt enkelt ha tips och kommentarer - vad kan jag göra bättre under de förutsättningar som råder, och är jag verkligen en fotograf som bara tar "elaka" porträtt? :)

Daniel

Personligen tycker jag dagens fotosession blev rätt lyckad med tanke på att varje person inte fick mer än några minuter, men det finns garanterat saker jag kan göra bättre! Alla tips mottages med tacksamhet!

Camilla

Ha en fortsatt trevlig helg, och påpeka gärna vad jag kan göra bättre för att inte vara en elak porträttfotograf :)

Alla bilder är gjorda med NEX-7 och 50/1,8 - för fler detaljer se EXIF,

P.S. Om någon av inblandade kollegor läser detta och inte vill vara med - ring (eller SMS:a) så fixar jag :)



Inlagt 2013-10-11 23:33 | Läst 12621 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bara baserat på detta inlägg har du ingen bild som är fotat elakt..(om du inte slog dom efteråt vill säga)
Enda jag tänker med dessa porträtt är att jag vill hjälpa dig att "plocka" bort skräp. mjäll, hår, smulor...som synd på folks kläder. Men förutom det finns bara ros att ge med bildernas kvalite, ljusförhållanden, ögon, färger...

//JO
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-14 23:37
Tack Johanna! Jag ska nog städa bort lite skräp också, men det är många bilder att fotografera och grundbehandla först :)
Har inga tips eller råd att komma med angående porträttfotografering eftersom de enda porträtt jag fotat är till visum och en som ville ha bild till färdtjänstansökan. Dessa bilder krävde ingen expert. Men vad jag ville säga är att om de som blivit porträtterade här ovan, inte har något att klaga på och gör de det ändå så är det nog bara att de inte är vana att se sig själva på bild. Jag tycker det ser bra ut. Trevliga bilder som du inte alls bör skämmas för.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-14 23:38
Tack, Margareta!
Bra "snäll" samling av bilder! Själv är jag ju ingen porträttfotograf naturligtvis, men det jag snappade upp på någon kurs var bl.a. att "softning" av bilderna en aning kan vara bra, så lite att det egentligen inte syns (sitter vid en halvdan skärm nu så bedömning låter sig inte göras här). Antagligen är detta förstår lite smaksak och situationsberoende och vad man ska ha bilderna till... Min personliga reflektion om dina bilder här är jag skulle gilla om det var lite mindre luft runt personerna. Men som sagt, bra jobbat! Du kan! :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-14 23:40
Tack Rauni!

Jag är inte så mycket för det där med softning, men jag har skärpt bilderna kring ögon och mun, och låtit bli resten :)
Snyggt ju!
Gokväll!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-14 23:41
Tack, Ewa! Jag är själv nöjd med tanke på att det är bilder som togs snabbt i befintligt ljus på kontoret :)