En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Det är inte lätt att skapa profilbilder ...

Till Facebook och sånt alltså! Idag lekte jag lite med fjärrstyrning av min A6000 och skötte avtrycket från en Ipad i ljuset från tre skärmar :)

 

Om ni törs kan ni klicka på bilderna för att se dem i stort format :)

Ha det gott!

Postat 2014-10-30 15:39 | Läst 21128 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Platta och tråkiga bilder!

"Hej! Jag har precis köpt min första systemkamera, men jag får bara platta, tråkiga och oskarpa bilder jämfört med min kompaktkamera. Har jag valt en dålig kameramodell?"

Känner ni igen frågeställningen? Den är inte helt ovanlig här i forumen, och svaren brukar inte låta dröja på sig. Till att börja med brukar de som svarar helt korrekt berätta att systemkameror i allmänhet inte behandlar bilderna lika hårt som kompaktkameror gör i grundinställningen. Sedan blir det oftast långa utsvävningar om vilket bildbehandlingsprogram man ska använda, varför man ska (eller inte) fotografera i råformat, och så småningom brukar det konstateras att trådskaparen nog trots allt behöver ett 70-200/2,8.

Felix, fotograferad med Sony A6000, 35/1,8 @ f/2,2. Alla inställningar nollade i Lightroom 5.4

Jag är av den uppfattningen att alla bilder tjänar på att efterbehandlas mer eller mindre. Hur mycket man drar i spakarna beror förstås på bilden och vilket resultat som eftersträvas, men bilder där man låter nöja sig med resultatet direkt från kameran når sällan sin fulla potential. Nu är ju det här porträttet av Felix inte jättefantastiskt, men det kan definitivt bli bättre med efterbehandling.

För en stackars nybörjare som kommer in i Fotosidans forum är det dock inte lätt att veta vad man ska tro. Först ges rådet att införskaffa ett bildbehandlingsprogram för en massa pengar (eller inte så himla mycket pengar beroende på vilket program det gäller), och sedan dyker det med jämna mellanrum upp trådar och bloggar där det hävdas att man ska efterbehandla så lite som möjligt (helst inte alls), inte beskära sina bilder och om man ändå gör det är man photoshoppare snarare än fotograf.

Nu spetsar jag förstås till det lite, men ibland är åsikterna (för det är åsikter och inget annat) diametralt motsatta. Det är förstås inga problem när diskussionerna försigår i trådar där det främst är vi som redan nördat ner oss ordentligt som huserar, men när det dyker upp i köprådstrådar och trådar med nybörjarfrågor finns risken att det gör mer skada än nytta för frågeställaren.

Samma som ovan, men efterbehandlad i Lightroom 5.4

Det går sällan att rädda helt misslyckade bilder i efterbehandlingen, men man kan göra rätt mycket av en bild med exempelvis tråkigt och platt ljus genom ganska moderat spakdragande i sitt bildbehandlingsprogram.

Nu är jag medveten om att alla inte vill ha sina bilder som jag vill ha mina, men jag tycker i alla fall att bilden av Felix tjänade på att jag lade några minuter på den i Lightroom. Jag har beskurit den lite tajtare, justerat exponering och vitbalans något. Jag lade på en svag S-kurva för att få lite mer stuns i bilden och drog upp Clarity något. Bilden är också skärpt med en mask för att få skärpan mest på ögon och hår. Allt utom ansiktet är något nermörkat.

Allt som allt tog det mig som sagt inte mer än några minuter att få bilden som jag ville ha den, och vill jag ha samma resultat på fler bilder från samma tillfälle är det raskt gjort att kopiera inställningarna från den första bilden (eller synkronisera inställningarna medan man jobbar med bilden).

Allt jag gjort i den här bilden går att göra oavsett om man utgår från en råfil eller en jpgfil, men med råfilen har man lite mer marginaler och det är oftast lättare att få det snyggt tycker jag.

Ni får göra som ni vill, men så här gör jag och tycker det fungerar bra. Det är inte svårt att fotografera i råformat och lära sig grunderna i exempelvis Lightroom, och jag får det resultat jag vill ha i stället för det kameran tycker jag ska ha :)

Fågelskådaren Nony fotograferad med samma prylar som ovan och efterbehandlad i samma program.

Bilden av kattjäveln får ni som bonus :)

Ha det gott allihopa!

Postat 2014-06-04 22:21 | Läst 17445 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ögonfokus - Kalle Ankafunktion, eller faktiskt användbart?

Jag var medveten om att Sonys A7-serie har funktionen de kallar "eye-AF", som innebär att autofokusen först försöker hitta ett ansikte, och sedan ett öga att fokusera på. Jag var dock osäker på om funktionen fanns i min A6000, eftersom jag inte hittade något menyalternativ för det. Det visade sig dock att det man behövde var att tilldela funktionen till någon knapp (jag valde mittknappen i flervalsknappen).

När man fotograferar porträtt på nära håll med stor bländaröppning blir skärpedjupet ofta väldigt kort, och det är lätt att få fokus på nästippen eller annan ansiktsdel än just ögonen som är det åtminstone jag brukar vilja ha skarpt. Med min NEX-7 använde jag mig av förstorad sökarbild för att vara säker på att få skärpan rätt, men då gäller det att både jag och motiv står ganska stilla så inte skärpan flyttas.

Med ögonfokus aktiverat i A6000 trycker jag på mittväljaren, och om kameran hittar ett öga att sätta skärpan på markeras det med en liten grön fyrkant. Det går snabbt, och det verkar faktiskt fungera. I och med att kamerorna får snabbare processorer blir såna här funktioner bättre och mer tillförlitliga, och jag tycker det är en riktigt bra funktion jag kommer använda ofta i porträttsammanhang!

Båda bilderna är tagna med Sony 50 mm f/1,8 på f/2,8 och finns som vanligt på min flickr i originalformat.

Postat 2014-05-15 20:25 | Läst 11257 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Idag fikades det så det stod härliga till i Uppsala!

Jag pratar förstås om det månatliga Dagnyfikat som numera äger rum på konditori Fågelsången. I vanligt god ordning kom jag och Martin dit mycket senare än alla andra, men jag försvarar mig med att jag inte tror på sommartid och alltså i själva verket var där åtminstone i närheten av 10:30 ...

Det gick våldsamt till när Monica bläddrade i Björns fina bok (eller så var det jag som körde med lite för lång slutartid). Nex-7 och Sigma 19/2,8

Som vanligt var det mycket trevligt, och som vanligt togs det massor av elaka och snälla porträtt av alla deltagare. Ni får själva avgöra i vilken kategori mina ska hamna ;)

Monica och Björn. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Diskussionerna vid våra fotofikor brukar röra sig mellan allt från fotoprylar till gamla lumparminnen, och så var det förstås den här gången också. Ett nytt ansikte för mig IRL var Björn Thundal som också bloggar här på FS. Det är alltid lika kul att få träffa folk live och inte bara i forumtrådar eller i bloggarna :)

På den här bilden ser Anna lite bekymrad ut, men annars satt hon mest och skrattade hela tiden som vanligt :) Nex-7 och Nikkor 105/2,5 Ais

Bengt ser nästan ut att ha ring i örat, men det är bara effekt av motjluset i öronluddet :) Nex-7 och Nikkor 105/2,5 Ais

Jag körde som vanligt med min NEX-7 (som troligen kommer att kompletteras med den nya A6000 framöver) och hade den här gången med mig en gammal Nikkor 105 mm f/2,5 som är ett riktigt trevligt porträttobjektiv. Det har kanske inte samma kontrast och så som moderna objektiv, men fungerar riktigt bra på min kamera med adapter.

Danne med Nex-7 och Nikon 70-200 f/2,8 VR II

Eftersom jag ändå hade med mig Nikonadaptern passade jag på att prova Bengts 70-200 på min NEX - en kombination som ser ganska lustig ut, men som visade sig kännas förvånansvärt välbalanserad och lättanvänd. Skarpt blev det också!

Denne helt oskyldiga konditoribesökare ser inte helt nöjd över att bli "smygfotograferad". Nex-7 och Nikon 70-200/2,8 VR II

Givetvis blir det manuell fokusering och stabiliseringen i objektivet har man ingen nytta av när det monteras på en NEX med adapter, men det är som synes fullt användbart. Snart kommer dock Sony med en egen 70-200 (fast med f/4) som är stabiliserad och gjord för E-fattningen (också för fullformatskamerorna). Får se om det blir en sådan så småningom, fast den är ju så där fånigt vit ...

Nik! Nex-7 och Sony 50/1,8

Alltid lika trevlige BMW-fantasten Claes fotograferad med Nex-7 och Sony 50/1,8 (med Ewa lurandes i bakgrunden)

Martin som var lika sen som jag. Nex-7 och Sony 50/1,8

När vi väl lämnade fiket vid halv tretiden (utan att bli utslängda dessförrinnan) tog jag, Martin, Nik och Ewa en liten promenad runt byn. Det blev först parkeringsbestyr, sedan bolagsbestyr, en kort kisspaus på mitt kontor (där jag skröt med mina fina Canvasbilder jag skrivit ut) och vi hamnade förstås så småningom på UKK.

Utsikten västerut från UKK med Nex-7 och Sigma 19/2,8

Österut från UKK med Nexen och Sigman

Vi gick ner till loppisen en kort stund men de var på väg att stänga och Niks parkeringstid var på väg att gå ut, så efter detta var fikat officiellt avklarat (efter sex timmar totalt eller så).

Nya bostäder vid Rosendal. Nex-7 och Sigma 19 mm

Jag passade på att stanna till och ta en bild av nybyggnationen vid Rosendal på vägen hem. Här var det tidigare skog och fält (som inte användes till något vettigt). Det ändras fort :)

Stort tack till alla inblandade för trevligt sällskap idag!

Postat 2014-04-05 21:09 | Läst 18611 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Jättekonstigt brus och ett porträtt

Ikväll upptäckte jag att ett av Uppsalas bästa bagerier bytt lokal, och flyttat in i gamla Handelsbanken (fast det var tydligen bara tillfälligt medan deras ordinarie lokal renoveras. Hur som helst ville jag förstås ha en bild av det för min dokumentation av närmiljön.

Forsa Hembageri, NEX-7 med Sony 35/1,8 OSS

Det är på inga sätt en fantastisk bild eller så, men den visar i alla fall hur det ser ut just nu. Däremot fick jag lite bekymmer med bilden i Lightroom, då bruset (framför allt i en del mörka partier) var lite väl framträdande för t.o.m. min kamera på ISO 1600. Efter att ha brottats en stund med brusreduceringen utan att riktigt förstå det där vita luminansbruset gick det upp ett ljus - det yrde ju omkring en massa snö när jag tog bilden, och då kan det ju bli på det där viset :)

Henrik Steensland, NEX-7 och Sony 50/1,8 OSS

Porträttet av kollegan Henrik togs under klart bättre ljusförhållenden - inomhus och inte en tillstymmelse till snö. Ljussättningen är bara vanligt dagsljus från ett fönster och bilden är svartvitifierad i Silver Efex Pro (vilket den första bilden också är).

Inte så långt och spännande inlägg idag, men det är allt ni får!

Postat 2014-03-17 20:03 | Läst 18533 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa