En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Smygfotografen som blev upptäckt och fick en ilsken blick ...

Jag ska börja med att säga att jag inte är en sån där lömsk typ som ägnar sig åt smygfoto, utan jag gör inga försök att dölja mitt fotograferande. När vi hade fotofika i lördags ville jag dock testa hur Bengts 70-200/2,8 för Nikon fungerar när man monterar det på en NEX-7 med adapter.

Det visade sig fungera förvånansvärt väl och kändes inte alls så obalanserat som man skulle kunna tro. Det enda som är lite bökigt är att fokuseringsringen sitter långt ut på objektivet, så det är inte optimalt för manuell fokusering.

Med ett 70-200 inomhus (med liten sensor) på ett fik är det svårt att fotografera de som sitter närmast och är medvetna om risken för fotografering, så jag tog sikte på en farbror lite längre bort ...

Som synes upptäckte han mig, och den blicken säger kanske mer än ord :)

Sen finns det ju de som är tvärtom också - alltså de som smyger sig in i bilder där fotografen inte hade en tanke på att de skulle vara med.

Här ville jag bara dokumentera det lilla lasset jord jag precis kört hem i Lilla Bilen, och använde displayen som sökare. Jag missade totalt att Hjalmar lufsade in i bilden.

Ha det gott, och dölj inte ert fotograferande ;)

Postat 2014-04-09 18:52 | Läst 7392 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Idag fikades det så det stod härliga till i Uppsala!

Jag pratar förstås om det månatliga Dagnyfikat som numera äger rum på konditori Fågelsången. I vanligt god ordning kom jag och Martin dit mycket senare än alla andra, men jag försvarar mig med att jag inte tror på sommartid och alltså i själva verket var där åtminstone i närheten av 10:30 ...

Det gick våldsamt till när Monica bläddrade i Björns fina bok (eller så var det jag som körde med lite för lång slutartid). Nex-7 och Sigma 19/2,8

Som vanligt var det mycket trevligt, och som vanligt togs det massor av elaka och snälla porträtt av alla deltagare. Ni får själva avgöra i vilken kategori mina ska hamna ;)

Monica och Björn. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Diskussionerna vid våra fotofikor brukar röra sig mellan allt från fotoprylar till gamla lumparminnen, och så var det förstås den här gången också. Ett nytt ansikte för mig IRL var Björn Thundal som också bloggar här på FS. Det är alltid lika kul att få träffa folk live och inte bara i forumtrådar eller i bloggarna :)

På den här bilden ser Anna lite bekymrad ut, men annars satt hon mest och skrattade hela tiden som vanligt :) Nex-7 och Nikkor 105/2,5 Ais

Bengt ser nästan ut att ha ring i örat, men det är bara effekt av motjluset i öronluddet :) Nex-7 och Nikkor 105/2,5 Ais

Jag körde som vanligt med min NEX-7 (som troligen kommer att kompletteras med den nya A6000 framöver) och hade den här gången med mig en gammal Nikkor 105 mm f/2,5 som är ett riktigt trevligt porträttobjektiv. Det har kanske inte samma kontrast och så som moderna objektiv, men fungerar riktigt bra på min kamera med adapter.

Danne med Nex-7 och Nikon 70-200 f/2,8 VR II

Eftersom jag ändå hade med mig Nikonadaptern passade jag på att prova Bengts 70-200 på min NEX - en kombination som ser ganska lustig ut, men som visade sig kännas förvånansvärt välbalanserad och lättanvänd. Skarpt blev det också!

Denne helt oskyldiga konditoribesökare ser inte helt nöjd över att bli "smygfotograferad". Nex-7 och Nikon 70-200/2,8 VR II

Givetvis blir det manuell fokusering och stabiliseringen i objektivet har man ingen nytta av när det monteras på en NEX med adapter, men det är som synes fullt användbart. Snart kommer dock Sony med en egen 70-200 (fast med f/4) som är stabiliserad och gjord för E-fattningen (också för fullformatskamerorna). Får se om det blir en sådan så småningom, fast den är ju så där fånigt vit ...

Nik! Nex-7 och Sony 50/1,8

Alltid lika trevlige BMW-fantasten Claes fotograferad med Nex-7 och Sony 50/1,8 (med Ewa lurandes i bakgrunden)

Martin som var lika sen som jag. Nex-7 och Sony 50/1,8

När vi väl lämnade fiket vid halv tretiden (utan att bli utslängda dessförrinnan) tog jag, Martin, Nik och Ewa en liten promenad runt byn. Det blev först parkeringsbestyr, sedan bolagsbestyr, en kort kisspaus på mitt kontor (där jag skröt med mina fina Canvasbilder jag skrivit ut) och vi hamnade förstås så småningom på UKK.

Utsikten västerut från UKK med Nex-7 och Sigma 19/2,8

Österut från UKK med Nexen och Sigman

Vi gick ner till loppisen en kort stund men de var på väg att stänga och Niks parkeringstid var på väg att gå ut, så efter detta var fikat officiellt avklarat (efter sex timmar totalt eller så).

Nya bostäder vid Rosendal. Nex-7 och Sigma 19 mm

Jag passade på att stanna till och ta en bild av nybyggnationen vid Rosendal på vägen hem. Här var det tidigare skog och fält (som inte användes till något vettigt). Det ändras fort :)

Stort tack till alla inblandade för trevligt sällskap idag!

Postat 2014-04-05 21:09 | Läst 18621 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Staten säljer ut, men är verkligen kalla kriget slut?

På 50-talet var det många fortfarande hade världskriget i färskt minne, och det kalla kriget och hotet om Bomben var högst påtagligt. Följaktligen skulle allt viktigt ner under berg, och alla lämpliga berg urholkades för diverse försvarsändamål. Huruvida detta verkligen skulle hjälpa om Ryssen släppte en Bomb är svårt att avgöra, men det lät förmodligen som en väldans bra idé just då med tanke på hur många bergrum som skapades under den tiden.

Östra inslaget till bergrummet i Lurbo

I Lurbo i utkanten av Uppsala finns ett av dessa bergrum, och just detta såldes nyligen för fyndpriset 5,1 Miljoner kronor. Det kan tyckas som en hög summa för ett övergivet och nedgånget hål i marken, men det är trots allt en fastighet på 2 400 kvadratmeter inte mer än några kilometer från centrala Uppsala. Man får betala lika mycket för vilken Svenssonvilla som helst :)

Detalj från stålporten till inslaget. Färgröran är resultatet av borttvättad graffiti (förmodligen inför försäljningen).

Från början var detta en stabsplats för Fo47, men enligt uppgift ska också läkemedelsbolaget Pharmacia och Uppsala Universitet haft verksamhet här. Forskningsbolaget Dividend Industries som köpt bergrummet verkar inte riktigt bestämt sig för vad de ska ha det till, men det lutar åt att det blir ett slags underjordiskt växthus.

Nedfarten till östra inslaget

Jag, och många med mig, tycker såna här gamla "hemliga" anläggningar är spännande, och det har tydligen tidigare gått att ta sig in i det här bergrummet genom lite olika vägar (vilket förstås var synnerligen olagligt). Jag har själv tillbringat drygt ett år i ett annat berg i Norrland där jag ägnade mig åt luftbevakning, och det är något fascinerande över hur det går att bygga såna här jätteanläggningar inne i ett berg. Jag hittade en lucka i marken som gick att öppna, men luckan var aptung och det luktade inte godis när jag öppnade den, så jag konstaterade bara snabbt att det verkade vara vattenfyllt under den och försökte inte ta några bilder av hur det ser ut ...

Västra inslaget, som var tänkt att kamoufleras för att se ut som berg och tidigare doldes av ett skjul

När man ser bilder från insidan av bergrummet inser man att det inte varit helt övergivet och förfallet under alla dessa år. Det finns elektricitet, och det är förvånansvärt välstädat. Det lär ska ha använts för lagring ända fram till 2012. Det skulle ju vara oerhört spännande att få se och fotografera insidan själv, men jag misstänker att jag får nöja mig med exteriören och se andras bilder av insidan tyvärr.

Nödutgång? (alldeles till vänster om det plomberade västra inslaget)

Jag tycker sånt här är både kul och intressant, om än lite smånördigt. Såna här bilder blir inte jättefantastiska, men jag tycker de har sin charm och de är en bra tidsdokumentation. Med tanke på hur det utvecklat sig i Ukraina och Ryssland kanske man också borde ta sig en funderare på om det kalla kriget riskerar återkomma, och vilka åtgärder vi och andra då kommer att utföra. Ska vi ner i berget igen, eller går det att lösa på andra sätt?

Hågaån. Östra inslaget är till höger i bild, men syns inte alls härifrån (och troligen inte heller uppifrån)

Vi får hoppas att vi inte ska behöva känna behov av att gömma oss i berget i framtiden, och det är ju bra om många av dessa gamla samhällsinvesteringar faktiskt går att återanvända till andra, och förhoppningsvis fredligare bruk.

Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om bilderna skulle vara svartvita eller i färg, och kom fram till att det får bli både och - de svartvita hittar ni nedan och alla bilder finns som alltid på min flickr :)

Källor och länkar:

Artikel i UNT om försäljningen av bergrummet

Svensk FortifikationsHistorisk Förening

Dividend Industries

Postat 2014-04-04 22:16 | Läst 14056 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tips angående uppgradering av Nik Collection och en solkatt

Det kanske bara är jag som funderat på hur det där med uppdateringar av Nik Collection går till efter att Google köpte programsviten, och det enkla svaret som jag förstått det är att det går inte till så lätt. Programmen uppdaterar möjligen sig själva utan att göra något väsen av sig, men nya moduler och sådant får man inte med någon automagi.

För att få hem en fullständig uppsättning av alla moduler måste man använda sig av den nedladdningslänk som var med i orderbekräftelsen (och man kan få ett nytt mejl genom att kontakta deras support).

Jag hämtade installationsprogrammet idag, och hittade en ny modul (Analog Efex), men i övrigt har jag inte sett någon skillnad ...

Nony i dagens eftermiddagsol, endast behandlad i Lightroom 5.3

Samma kattjävel, men svartvitifierad i Silver Efex Pro 2

Och slutligen behandlad i den nya modulen Analog Efex Pro

Inte vet jag om jag kommer att använda den nya modulen, men nån gång kan det kanske vara skoj ...

Ha en go helg!

Edit: det visade sig nu att det kanske bara är jag som är dum eller nåt, och att modulerna visst uppdateras och installeras automagiskt, men jag låter inlägget stå kvar ändå - alltid förvirrar det någon :)

Postat 2014-04-04 19:51 | Läst 16789 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fotofika på lördag och en massa gamla Uppsalabilder!

Rauni har redan skrivit en påminnelse, men det skadar ju inte med fler. På lördag är det alltså fotofika på Konditori Fågelsången i Uppsala klockan halv elva i ottan. Alla är välkomna :)


View Larger Map

Jag har inga färska Uppsalabilder att bjuda på, så här kommer lite gammal skåpmat!

1. Hågaån, april 2006

2. Uppsala, april 2006

3. Hågadalen, maj 2006

4. Eriksberg, juli 2006

5. Botan, januari 2007

6. Eriksbergsskolan, juni 2007

7. Kattan Pekka på promenad vid Kung Björns Hög, april 2008

8. Inslag till bergrummet i Lurbo, maj 2012 (mer info här)

9. Skandis GP, maj 2013

Postat 2014-04-03 20:41 | Läst 13598 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa