EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 668/Mera färskt från mörkrummet...

Tre nya bilder som jag fotograferade häromdagen.



Här är det silvergelatinkopior från mörkrummet på syrafritt barytapapper i fiber. Storlek 16x22cm, inte så stora. Jag gör inte stora bilder nuförtiden. De blir kopierade på papper max 30,5x40,6cm. Jag tycker det räcker för mina bilder.

De här tre är jag lite osäker på. När jag först hade dom klara i handen tyckte jag inte de höll. Men i en triptyk (som det heter på konstnärsspråk) kanske de kan vara något att ha? Dom får ligga till sig ett tag, så brukar såna saker klarna.
//



Postat 2022-04-14 07:54 | Läst 482 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 667/BW27 - 2022

Eftersom mitt egna bloggande går ut på att visa bilder (konstigt vore ju annars i en bildblogg för fotografi) så hoppas jag att det inte kommer begränsande regler som hindrar fotografer från att visa sina bilder som dom vill. Visserligen skriver jag en del också, men texten har med bilden att göra för det mesta. Men oftast är det inte så att bilden är till för att illustrera texten, utan tvärtom. Bilden är det viktiga och texten handlar om något kring bilden. Hur den kommit till eller varför t.ex. Inte någon slag beskrivning eller förklaring till bildens innehåll/komposition. Bilder ska tala med sitt egna språk tycker jag personligen. Jag gör nästan inga textreportage som illustreras med bilder. Det får författare göra. Bilden är det väsentliga och ska så vara i min fotoblogg.  Får man inte göra en blogg med bara en bild och nån titel eller annat kort skrivet, då undrar jag vad denna bloggportal för fotografer ska ha för funktion?



Den här bilden är nr 27 i ordningen av gelatinsilverkopior som kommit fram ur mörkrummet i år. Som jag skrivit tidigare blir det inga upplagor för oss som håller på med detta. För det mesta bara 2-3 ex. Denna är nu gjord i 3, beroende på att jag fått en beställning på en bildserie med 4-6 bilder av en vän som ville ha dom i sin nya stuga. Jag lovade ta fram några förslag på serier och de här bilderna ska bli en sån serie. Jag fotograferade två småbildsfilmer häromdan på samma ställe, och resultatet från dom filmerna kan kanske passa för detta ändamål, annars har jag en del gammalt att välja mellan. En kopia ska också till egna arkivet och en för utställning, så 3 blev det idag på förmiddagen när jag kommit igång. Den som inte är intresserad kan bara bläddra förbi, men detta är är vad jag pysslar med. Bildmakeri. Och det är det jag skriver om i samband med bilderna.



Mitt lithkopierande har gått i stå för tillfället. Det blev några stycken förra året (en av dom här) men hittills i år inte en enda. Men det kommer, det vet jag. När man tråkats ut av detta med Straight Photography ett tag, det vanliga raka och traditionella svartvita. Men på något sätt är det ändå detta som fotografi går ut på. Att kunna göra en intressant bild utan att vränga till det varken i datorn med diverse knep och knåp, eller i mörkrummet med t.ex lithkopiering, som ju för in en extra dimension rent formmässigt i bilden. Man har ju lite "gratis" vad gäller formen i lithkopiering. Men i vanlig rak fotografi, där balanserar man mera på slak lina kanske man kan säga?
//

Postat 2022-04-11 18:02 | Läst 619 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 666/En Iphone square...

Jag gjorde för några år sen en hel utställning med Iphone-bilder på mitt fotogalleri i Skruv. Min fåne har några år på nacken men duger fint ändå. En Iphone 6s. Idag är dom väl utvecklade lite till fånarna, och jag har fått erbjudande på löpande band om att byta upp mig till nyare modeller. Men så länge den jag har fungerar bra behåller jag den. Jag har dock fått byta batteriet i den en gång, det kostade 500 spänn, sen gick den fint och gör så fortfarande. Jag ser att man idag är uppe i Iphone 13, Iphone 13 Pro och Iphone SE. När 6S kom vet jag inte men jag skaffade den för säkert över 5 år sen.



Jag tog två rullar svartvitt med Orwos UN54 idag. Laddade på kasett från den 30-meters rulle jag köpte för lite sen. Nu har 4 filmer gått åt och rullen räcker för 16 filmer till. Jag laddar in 33-34 bilder i kasetterna och då får man ut 20 filmer på en 30-meters. De första kopiorna från dom filmerna hänger nu på tork i badrummet. Spånade samtidigt för kommande bilder med den Ektachrome 100 som jag satte i min Pentax 67 för nån vecka sen. Iphone-bilden här var en del i det spånandet. Frågan är om jag egentligen behöver ta någon mer bild av det med Pentaxen? För det här blev riktigt bra, jag tror inte det går att få så mycket bättre vad jag än använder för kamera eller objektiv? Men jag ska ändå ta den här bilden och några till jag såg på samma ställe med Ecktachrome 100, och se hur det ter sig när jag sedan fotar av färgdiapositivet på ljusbordet och redigerar bilden i datorn. Men som sagt, det här duger långt.
//

Postat 2022-04-10 19:46 | Läst 675 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 665/BW25 - 2022, en bild från en å.

Betraktelserna av omgivningen fortsätter. Och hantverket i dunkelkammaren fortgår. Igår kom nummer 25 för året ut i tre exemplar, varav två var bra och en "bara" godkänd. Silvergelatin på fiberpapper med lätt selentoning (här mest för arkivbeständigheten). Inga upplagor är att tänka på för en bildmakare i det traditionella mörkrummet. Då krävs assistans, eller en extrem arbetsinsats (som då  troligen kommer sluta i fysisk/mental kollaps). Thor-Björn Johansson, som jag skrev om i förra posten och som berättar om sitt bildskapande på Landskrona Foto 5:e maj,  gör likadant såg jag. Ett ex för utställning/försäljning, ett för arkivet. Mycket mer hinner man inte med.



Här är det Ronnebyån som blev till en kvadrat när vi var vid Korrö för att titta på blåsippor häromveckan. Man fångas av något som man ser kan bli en komposition, och letar sedan vinklar och möjligheter att placera kameran på bästa sätt. Sen är det bara att skruva fast reglagen i stativet, mäta ljuset och ställa in de värden man vill ha för att allt ska återges som man planerar. Och slutligen trycka av. En exponering räcker om det inte är något exeptionellt svårbedömt ljus. En 120-film har bara 12 kvadrater, och kör man med den stora 67-kameran har man bara 10st per film.
//

Postat 2022-04-09 12:19 | Läst 550 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 664/Järnvägsgatan Landskrona.



Ytterligare en bild från byn där allt händer. Tagen för ett par veckor sen i samband med Gerry Johanssons utställning på Landskrona Foto, då vi åkte ner över helgen. Just i detta nu berättar Gabriella Dahlman om sin Fotografi på Landskrona Foto. Extra kul eftersom hon är från Lessebo och att jag (vad jag kommer ihåg) även hade henne på skolans Fria aktivitéter under 1980-talet, i ämnet foto. Hennes far var också en duktig fotograf och fotoklubbens kassör under många år. Och hennes mamma hade jag mycket kontakter med när hon var aktiv i Naturskyddsföreningen i Lessebo.

Nu på lördag berättar Gerry Johansson om sina 42 böcker i samband med sin utställning. Längre fram i vår är det sedan Mårten Langes och Thor-Björn Johanssons tur att ta vid i berättandet. Det kan man läsa om bland artiklarna på förstasidan här. Och bilden jag visar är tagen inte speciellt långt från den gamla stationen i Landskrona, där Thor-Björn fotograferat inom ett litet område på 200m och gjort ett bokprojekt av det. Jag var också bakom stationsbyggnaden och flanerade med kameran, precis där han tagit sina bilder. Utan att veta nånting alls om hans projekt, eller ens kände till honom om jag ska vara ärlig. Det finns så många fotografer som man missar och inte lägger på minnet, om man ens stöter på dom i något sammanhang? Ska bli kul att se vad han fångat i boken, det måste kollas.

I just denna bilden jag visar fastnade jag för trädens klippning och precis när jag passerade såg jag att det blev en liten krokig sträng av himmel mellan träden i allén, som bildade något intressant. Såna saker håller jag utkick efter bl.a, när jag flanerar med kameran och letar bilder. Det är lätt att missa sånt, för när man kommit bara några decimeter längre fram, så finns det inte längre. Väldigt små förändringar i kamerans position kan betyda väldigt mycket för kompositionen.
//

Postat 2022-04-07 19:25 | Läst 698 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera