fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Idag var det för varmt att åka in till stan och då åkte jag in till stan med 105-kronorsobjektivet för att se om det dög

Rosenlunderier eller Åkerlunderier?

Jag visste att det skulle bli en fin sommardag, i alla fall lovade prognoserna det, men att det skulle bli så varmt var jag inte beredd på (eller så har jag blivit känsligare för värme). Jag tänkte att stadsmotiv skulle bli en lagom test för mitt nygamla objektiv. Det blev en test för mig också, varmt och mycket folk.

Erlander

Vi kan börja med Erlander. Eller snarare Slas. Jag slank in på Kulturhuset ett sväng och tittade på Slas-utställningen. Och där var Erlander med på ett hörn.

Det var mycket folk i Kulturhuset också, så jag drog mig därifrån, och sedan var det mycket folk i Kungsträdgården och mycket folk i Gamla stan (inte helt oväntat, så jag undvek turistgatorna). Slussen tänkte jag, där bör det finnas skugga.

Det fanns inte bara skugga där, det fanns duvor också.

Uppenbarligen duger objektivet till duvfotografering.

Sedan gav jag mig på ett motiv som inte är nytt, både jag och andra fotografer före mig har varit på det. Men jag tänkte det kunde vara bra för objektivtest.

Skärpan verkar ju vara OK i alla fall.

Men något annat är ju inte att vänta när man använder ett småbildsobjektiv på en m4/3-kamera, man nyttjar ju bara de 25 bästa procenten i centrum av objektivet. Där objektiv brukar vara skarpa, även om de är kassa längs kanter och  i hörn.

Det är ju en del av vitsen med att återanvända gamla objektiv, mycket skärpa för liten peng. Kanske ska man räkna upplösning/krona i stället för upplösning/mm ;)

Fast det var varmt, ver det inte många som tagit sin tillflykt hit till skuggan, så det var ovanligt folktomt.

Det var ingen som ville gå i trappan, så då fick jag låta bli att fota folk i trappan.

I stället gick jag själv upp för trappan för att informera mig.

Hm?? Blev inget klokare.

Däremot kunde jag konstatera att det var städdags.

Undrar om han kommer över...

Stadsmuseet

Sedan fkydde jag undan solen och gick in på Stockholms Stadsmuseum. Käkade lunch, drack kaffe och gick runt i museet. Det var länge sedan sist. Trevligt och gratis. (Museibesöket alltså, inte lunchen).

Norrmalm på 1690-talet, före slottsbranden.

Det var fler inresserade  än jag som var där. Jag minns hur spännande  jag som barn tyckte att alla modellerna på museet var. En del av dem finns kvar, medan en del saknade jag. Undanstoppade i förråd, eller tärda av tidens tand? Jag gissar att sådana här modeller måste underhållas.

Sedan gick jag förbi en massa andra ställen också, där det var för mycket folk, innan jag åkte hem.

Objektivet?

Jag tycker objektivet fick godkänt. Det  är lättarbetat också. Hexanon 28mm/3.5

Inlagt 2011-06-28 19:53 | Läst 4132 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder J-O!
Den verkar ju göra jobbet med den äran Hexagonen.
-affe
Svar från janolof 2011-06-28 21:02
Tack Affe!
Jo, jag är nöjd med både objektiv och bilder.
Stämmer de nominella bländarvärdena med verklig bländare när man har en mindre sensor än vad objektivet är avsett för?
Svar från janolof 2011-06-29 08:37
Som jag ser det:
Objektivet fungerar precis som sutte det på en småbildskamera. Den mängd ljus som faller på sensorn är samma mängd ljus som skulle ha fallit på motsvarande yta på filmen. Vad som händer utanför denna yta är ointressant. Det som sker är en beskärning direkt i kameran.

Bländartalet är en egenskap hos objektivet, inte hos bilden