fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Riis och Roose...

Ibland är det tillfälligheterna som gör det, att man hittar små glimtar av samband och letar vidare. Det hände morse när jag läste understreckaren i dagens tidning. Den handlade om president Roosevelt, den äldre av dem alltså, han med teddybjörnen, eller snarare om hans självbiografi, men den har ju ganska mycket med honom själv att göra.

Fotoanknytningen kom i ett citat:

"Beskrivingen av åren som New Yorks polischef hör till bokens mest intressanta. I sällskap med den berömde danskfödde fotografen Jacob Riis besöker Roosevelt de miljöer på East Side där sjuka och fattiga immigranter lever sammanfösta i fuktdrypande, mörka kyffen"

Ur bokhyllan kunde jag plocka fram Rune Hassners bok om Jacob A. Riis, "Reporter med kamera i New Yorks slum". På baksidan finns några av Riis' egna ord:

"Jag hade användning för kameran, längre än så gick det aldrig...".

Inget snack alltså om fotografering för fotograferandets egen skull. Han drev en kamp mot slummen och mot makthavare som blundade för de förhållanden som rådde. Bildtexterna i boken  är ibland talande även utan bild: "Sjuk kvinna i tält på taket till ett hyreshus", "En dålig bild, men inte på långt när så bedrövlig som denna miljö".

Avslutar med ett annat citat, denna gång från understreckaren, som i sin tur citerar Roosevelts memoarer:

"Bakom den synliga, officiella regeringen finns det en dold regering som varken har lojalitet eller ansvar i förhållande till folket. Att krossa denna osynliga regering och spränga den oheliga alliansen mellan korrupta politiska intressen är den viktigaste uppgiften för en riktig statsman".

Och det var väl det som Riis också strävade efter med sina bilder? Och sina ord, han både skrev och var en aktiv talare också.

Orden är dessutom tillämpliga även idag. Hur många sådana "riktiga statsmän" finns det idag. Sedan är det en annan sak (eller är det verkligen det) att Julian Assange ser detta som en ideologisk utgångspunkt.

.


Inlagt 2011-08-04 13:09 | Läst 1683 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tack för denna bloggpost, den var verkligen intressant.
Svar från janolof 2011-08-04 19:43
Varsågod!
Jag tänkte jag skulle vara seriös för en gångs skull...
På tal om "borttappade" ord så kan det nog handla om det även i det här fallet. Ord, som en förlängning på kamerans bild. Fast, det förutsätter kanske en tidpunkt och ett läge där de två kan komplettera varandra på ett framgångsrikt sätt.

Jag tror att det finns en hel del "riktiga statsmän" idag. Sett i ett stort perspektiv. Säkert borde det finnas fler, speciellt i outvecklade länder och halvutvecklade men...

Assange, är långt ifrån en statsman. Jag tror att han är Internets chefsredaktör för "hänt i veckan". Världen fortsätter med statsmän, diplomati och förhoppningsvis politik som ger fler och fler en godare tillvaro.

Kanske är det dags att skapa Verkliga, "världsmän", istället för statsmän.
James Bond har ju redan konstaterat att "The world ain't big enough".
Baroso??? "Bhaa, roso"....

Helikopterperspektiv kan ersättas av Satelitperspektiv.

Uj, nu blev det "seriöst". Men allt gott!!
/P