fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Jag bara luras! Bilder där färgen är borta.

Som så ofta när  jag ska åka buss hem från jobbet hamnar jag här, i den mysiga miljön under tunnelbanan där bussarna kommer och går. Människorna kommer också och går, om de nu inte springer för att hinna.

Men riktigt såhär ser det ju inte ut, jag har ju tagit bort färgen. Lurendrejeri, förenkling eller bara ett sätt att berätta? Kanske är det ungefär så här vi uppfattar miljön, när vi står där mitt i betongen, i kylan, i väntan på något som inte verkar komma.

Manipulation eller förenkling? Vi tar ju ändå inte in allt i en sådan här scen, när vi står där. Lyckligtvis filtrerar våra sinnen informationen, så vi inte blir vansinniga  och får hjärnan att gå i spinn.

Jag tror att ordet manipulation i sig är förvirrande i det här sammanhanget, vi blandar ihop den gamla svenska betydelsen som snarast handlar om att luras och den inlånade engelsk/amerikanska innebörden att ändra något.

I den här bilden fattas det information. Färgen är borta och skylten är avbruten. Men vi klarar förmodligen av att tolka bilden ändå och förstå vad vi ser.

Så här ser det ofta ut i väntans tider. När kommer bussen?

De här varelserna bryr sig nog inte om busstider.

Till slut en bild med färg. Exakt samma råbild som den ovan, men med färginformationen kvar.

Är då den här bilden sannare? Den ljuger radikalt på en punkt, det ser varmt och skönt ut, färgerna gör bilden behagligare. Att det var -13° syns inte.

Ett tack till Anders F som gav mig inspiration till texten. Bilderna hade jag redan och de är tagna igår med min lilla kompakt Samsung EX1

Inlagt 2013-01-26 10:11 | Läst 1693 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Manipulera och manipulation, betydelsen förvrids allt mer.

Nationalencyklopedin:

1 känsligt hantera apparat e.d.
KONSTR.: ~ ngt (med ngt)
HIST.: sedan 1845; av fra. manipuler 'bearbeta; hantera'; till lat. manipulus 'handfull; bunt', till manus 'hand'; jfr manikyr


2 otillbörligt styra (människor) med hjälp av diskreta knep: väljarna ~s lätt av smarta politiker
BET.NYANS: i fråga om annat ohederligt beteende: kortleken var ~d
KONSTR.: ~ ngn el. ngt
HIST.: sedan 1960-talet;
Det sägs att hunden ser allt i svart vitt. På något sätt tycker jag att dom svart vita är intressantare. Samtidigt har jag nyligt bläddrat i en Foto från 1949 där någon io en artikel utbrister " när skola vi få färg ...? "
Svar från janolof 2013-01-27 08:53
" när skola vi få färg ...? ". Ett citat från den tiden när "världen var svartvit", men också verbens pluralformer var i levande bruk i svenskan. I sådana jämförelser syns att tiden har gått.
Jag tycker att färgen ofta är "överflödig information" som ändå "städas bort" av minnet. Grafiska former är vi bra på att lagra men åtminstone jag kommer sällan ihåg färger. För mig handlar det mycket om att renodla uttrycket eftersom färgen ofta ställer sig ivägen för "budskapet" på nått sätt. Andra kan givetvis ha olika uppfattning om detta, och visst finns det bilder som blir bättre eller till och med kräver färg för att funka, men för mig är det ofta tvärt om. De geometriska formerna är det jag minns och det som skapar associationer och då blir färgen i bilderna ofta ett "störande" moment.
Vi hörs.
/Affe
Svar från janolof 2013-01-27 09:03
Kan man kanske lite kort koka ner det till "uttryck/intryck" kontra "fvackert".