och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En märklig flygplats

I dag ska vi ut på en liten flygtur, blir upphämtade vid hotellet och åker ut till flygplatsen. Eftersom det är ett litet plan vi ska åka med så tror vi att det även är en liten flygplats som vi är på väg till. Men det visar sig vara den stora internationella flygplatsen som vi kommer till.

Intet ont anande traskar vi in i byggnaden.

Tittar oss förvånat omkring då vi kommer in, var är allt folk. På stora internationella flygplatser brukar det vara ett vimmel av folk, köer till incheckningsdiskarna och ett larm och stök. Här är det tyst och tomt. Flera diskar är dessutom inplastade.                

En enda disk är öppen och bemannad, här blir vi invägda och incheckade. Vi vägs in med allt vi har med oss, väskor kameror och allt.     

Här är så tomt och öde, nästan lite kuslig och spöklik känsla när vi traskar iväg till säkerhetskontrollen.

Trots att vi bara är 12 stycken som ska med flygplanet så är säkerhetskontrollen lika noggrann som på alla andra flyg. Får senare höra att knarksmugglare kapade ett plan här för några år sedan och efter det så infördes rigorösa säkerhetskontroller. 

Vi går ut till gaten och där är det nästan lika öde, det är bara de tio övriga som ska med på vårt plan som är där och naturligtvis killen i kaféterian. Den är öppen för oss tolv.

Äntligen kan vi gå ut till vårt flygplan.

Efter vår flygtur, som jag återkommer till i nästa inlägg, så kollar jag in flygplatsen lite mer när vi kommer tillbaka och det är lika tomt och öde då.

Bagagebandet och bagagekärrorna finns på plats.

Färggranna vägar att ta sig mellan våningarna.

Vi frågar hur det kommer sig att den nya och fina flygplatsen står tom och när ska den öppna. Får till svar att det är det ingen som vet. Flygplatsen var klar för ett år sedan men sedan hände inget mer. Den används nu mest till flygfrakt av alla de frukter och grönsaker som odlas i området, men när den ska öppna är det ingen som har rnamnet aning om.

Den förfaller i alla fall inte, utan underhålls hela tiden.

Det var nästan som att vara med i en science fictionfilm på den flygplatsen. Lite spöklik känsla.

Inlagt 2017-01-09 08:14 | Läst 4622 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det finns exempel på gåtfulla storstilade byggplaner här och var i världen. De bakomliggande skälen får vi aldrig veta.
Svar från Margareta Cortés 2017-01-09 10:01
Tack Stefan!
Tydligen storstilade planer som sedan inte förverkligades.
Vart är detta? Fina bilder och mycket intressant reportage.
Svar från Margareta Cortés 2017-01-09 10:03
Tack Per!
Var det är, i Peru Parakas. Märkligt ställe var det.
Vilken upplevelse, som om du hamnade mitt i en film eller något!
Det blir möjlighet till häftiga bilder på en plats som normalt alltid är överfull av folk!
Svar från Margareta Cortés 2017-01-10 02:52
Tack Ann-Sofie!
Det var lite spöklikt med den stora flotta flygplatsen och alldeles tom.
Underligt men intressant varför det är så lågfrekvent, om det nu beror på den tidigare händelsen med knarksmugglare. Det finns säkert någon annan förklaring. Snyggt och fint är det i alla fall och dina bilder visar ju det med den äran. Jag väntar gärna på nästa avsnitt.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2017-01-10 03:36
Tack Stig!
Kapning av knarkhandlarna var innan den här flygplatsen byggdes, den har bara inte öppnats ännu.
Dålig planering helt enkelt, själva flygplatsen används av fraktflyg men flygplatsbyggnaden var stor och inte i bruk.
När det gäller flygfält som står färdiga, men som inte används (alls, eller så mycket) finns det ju ett stort, dyrt och hyfsat geografiskt närliggande exempel:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Berlin_Brandenburgs_internationella_flygplats

Fast här är ju i alla fall orsaken att den stått oanvänd känd. Senaste budet är väl att den kanske öppnas till hösten, sex år efter att det var tänkt ...
Svar från Margareta Cortés 2017-01-10 03:40
Tack Martin!
Har för mig att med Brandenburg var det något med säkerheten som inte var godkänd, fast på så många år borde det gå att rätta till.
Den här var tydligen godkänd och klar.
Grevture 2017-01-10 12:21
Jo, framför allt brandsäkerheten och som jag förstår det handlar en del av problemet om att man upptäckt att olika myndigheter helt enkelt har olika regelverk och att det därför hamnat i ett slags dödläge vems säkerhetskrav som gäller. Och att ändra lagstiftning kan som bekant ta tid :)

Har för mig att det finns en hyfsat stor flygplats i Spanien som är byggd, men som aldrig öppnats eftersom byggboomen som rådde när flygfältet byggdes helt kom av sig under finanskrisen. Men som någon sade om den - förr eller enare kommer den ändå att behövas.

Man kan väl lite generellt och förenklat säga att det i det långa loppet sällan är en dålig idé att bygga infrastruktur. För 150 år sedan byggde man ju en järnvägslösning här i Sverige som av många i sin samtid betraktades antingen som överflödig, onödigt krånglig och framför allt överdimensionerad (med två spår!):
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sammanbindningsbanan_(j%C3%A4rnv%C3%A4g)

Vi får hålla tummarna att flygfältet ni besökte på sikt blir lika nyttigt :-)
Svar från Margareta Cortés 2017-01-10 15:55
Det finns mycket här i världen som är underligt och mycket som är svårt att förstå. Många beslut som fattas, ny regering eller en finanskris och allt förändras.
Känns lite spöklikt....men i alla fall inte en massa folk som springer i vägen när man vill fota... =)
Svar från Margareta Cortés 2017-01-10 03:41
Tack Lena!
Nä någon trängsel kunde jag inte skylla på, gott om armbågsutrymme.
Du får se upp när du befinner dig på flygplatserna. Du kanske inte har tänkt på det men det är en snubbe med rosa t - shirt som smyger om kring på alla flygplatser du varit. Han verka misstänkt.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2017-01-10 03:46
Tack Sven!
T-shirt får jag nog inte på den gubben, men skjorta i rosa går bra.
Du har upptäckt min lilla gimmik att få med honom i just rosa i varje resa. Lyckas inte alltid då färgen på skjortan kan variera.
Tack för en kul kommentar.
Det här var ju ett spökligt ställe. Lite kul att ni blir invägda. Det är tydligen fler bolag är Samoa Airlines som tillämpar totalvikt :-) Fast jag antar att det i detta fall var för att planet var så litet. Spännande att få se vart det bär av. Jag har ju inte ens hunnit med Peru ännu.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-01-10 03:52
Tack Lena!
En av de ovanligare flygplatser jag varit på. Tror inte att någon flugit internationellt där, inte än i alla fall. Inte vi heller, det var en tur inom landet. Kommer snart till det men lite svajig uppkoppling där jag är nu.
Att vi blev invägda med allt vi hade med oss var för att de skulle kunna fördela vikten rätt inne i planet.
Spännande spännande se och läsa..
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2017-01-10 03:53
Tack Gun-Inger!
Mer kommer.