och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Det var inte dakarrallyt som kom farande.

Vi fortsätter vår färd i öknen, sanden synes oändlig och jag gör mitt bästa för att försöka få några bilder av den skumpande färden. Det svänger än hit och än dit och mitt försök att luta kameran mot instrumentbrädan misslyckas helt. Det är bara att försöka hålla den så stilla som möjligt och skjuta av.

Ser på bilspåren i sanden att vi inte är de första som åkt här. Även om vinden gör sitt bästa med att sopa bort dem och skapa nya mönster så syns de ändå.

Många fina mönster blir det i sanden.

Vi gör ett nytt stopp och här är det plats så att vi kan hoppa ur bilen.

Även om öknen verkar sträcka sig hur långt bort som helst och aldrig ta slut så ser jag här att det finns en ände. Långt där borta skymtar ett bergsmassiv fram.

Långt där borta kan man även se ett oljeborrtorn.

Plötsligt händer det något, vi står där och njuter av ödsligheten, tystnaden och lugnet och även känslan av att vara mitt ute i ödemarken med bara sanden och några kameler som sällskap. Då plötsligt känns det som om någon har flyttat motorvägen rakt ut i öknen och det är nästan som att ha hamnat mitt i en Åbergfilm. Som i Snowroller då skidgänget från Hökarängen plötsligt dyker upp och förstör friden. Visserligen skriker ingen, "Bästa svängen - Hökarängen". Fast om de skriker något så hörs det inte ut ur bilarna. Jag kan i alla fall se att det är ett gäng glada människor inuti bilarna.

Och som i ett slag är hela öknen fylld av bilar som svänger mellan sanddynerna.

Det var alltså inte något Dakarrally som drog fram även om man skulle ha kunnat tro det med all sand och farten de hade. Vissa bolag har bokningar i grupp och då är det en större samling bilar som drar iväg. På ett ögonblick var det över och bara några eftersläntrare syntes.

Tystnaden lägrar sig åter och kvar är bara spåren.

Vi drar vidare och det är fascinerande att se hur färger och skuggor förändras i de olika väderstrecken.

Vår förare Yousof berättar att nu ska vi åka och hälsa på hans gode vän som har en get och kamelfarm.

Inlagt 2015-02-01 09:00 | Läst 7177 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Läckra bilder från sanddynerna. Fina strukturer som tycks vara oändliga. Hummern ser både frän och bekväm ut.
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 08:44
Tack Ingemar!
Hummern var tuff att få åka i bekväm på landsvägen men ute i öknen for man omkring en hel del även i den. Det gällde att spänna fast bältet ordentligt. Men kul var det.
Vackert och spännande landskap. Det måste ha varit märkligt med alla bilarna, som bara dök upp och försvann men jag tänker, att om man nu skulle åka ut i öknen, så inte skulle jag vilja i en sådan grupp.
Eva
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 08:46
Tack Eva!
Vi kollade igenom de olika arrangörerna innan vi bokade och såg att det fanns de som hade grupper, lite billigare så men roligare på egen hand. Märklig känsla var det då den stora gruppen dök upp, kändes först som om raddan av bilar aldrig skulle ta slut.
Trevliga bilder och intressant läsning än en gång. Det är kul att följa dina resor över vitt spridda delar av världen.

Sanddyner kan vara hur fint som helst verkar det som. Tältade ni även där ute? Jag besökte lite sanddyner i Mongoliet i höstas och på kvällen var ljuset helt fenomenalt. Hur känns det rent allmänt i UAE? Känns det väldigt konstgjort överallt?

Finns en kanonfin ö utanför Jemen som jag är sugen att dra till nästa resa eventuellt som verkar ha mycket av den genuina känslan kvar men turister börjar flockas dit också.

Ha det fint!
Robin
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 08:50
Tack Robin!
Vi tältade inte men fick uppleva den mörka öknen också. Här blev det inget speciellt fint ljus vid solnedgång, det blev bara mörkt men stjärnhimmel blev det. Har bott i öknen i Namibia och där var det lite annorlunda.
Söker du det genuina så rekommenderar jag inte Dubai, där är det långt ifrån genuint utan allt är lite spektakulärt och känns mycket turistiskt. Vill du ha genuint så tycker jag att Namibia eller Botswana är bättre. Jemen skulle jag inte våga mig till, känns mycket oroligt och som kvinna är det nog inte kul där. Vad heter den ön du tänker på?
Robin Eriksson 2015-02-20 19:47
Socotra Island, kolla upp den inför nästa resa.
Grymt frän natur gentemot det man är van vid. Dock är det lite oroligt på fastlandet för tillfället. Finns en del klipp på youtube samt bilder att söka fram på ex. 500px eller flickr.

Det är trist att inte vem som helst kan snurra runt på egen hand i världen och ex. Jemen. Framförallt kvinnor. Men Mikael Strandberg som skriver mycket på "utsidan" skulle säkert kunna hjälpa till då han rest en del i Jemen.

Ha det fint!
Vackra bilder av sanddynerna! Tycker det är så fängslande med öken, som ett gult hav, även om öknen bjuder på mer formationer. Otroligt med det lilla trädet och dess växtkraft bland all sand. MVH Yvonne
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 08:52
Tack Yvonne!
Det är något speciellt med öken. Då vi var i Namibiöknen kom det en regnskur, hela årsnederbörden kom på en timme, och efter det så blommade hela öknen upp. Fantastiskt att se.
Trädet var fint där det stod i sin ensamhet,
Riktigt fint Margareta!! Man har ju sett liknande ökenbilder tidigare men jag tycker du har fått till det än bättre. Med komp och mönster. Och bätänker man att ni var på rull så.... ännu bättre. Det blev ju också kul med alla bilarna på den ena bilden. Den ger lite "Körskolan 5" känsla. Bilder som absolut inte är öken, och med en Hummer dessutom... ;) //Peter
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 08:54
Tack Peter för dina snälla ord.
Då bilen rullade var det mer en chansning om det blev någon bild oftast fick man bara klamra sig fast.
Häftigt var det att vi lyckades pricka in då alla bilarna kom dundrande men skönt när de drog iväg också.
Hummern var en trevlig upplevelse.
Fina bilder! Och du har fångat fint era upplevelser där! Vi gjorde något liknande i Oman drygt ett år sedan - fast jag lyckades nog inte fånga lika bra bilder under färden som du.
God fart med studs hit och dit (med en duktig och mycket road chaufför - detta är ju en sport i landet) och även med upplevelsen av hur det går att fastna i sanddynerna. Och: jag fick min 1½ kg Nikon i ansiktet också - blev lite försiktigare med att försöka få till bilder, ville inte ha mer blodvite och ärr...
Vi sov även över i öknen vilket var en helt underbar upplevelse. Den stjärnhimmeln gick inte av för hackor, endast norrsken i mina gamla hemtrakter kan mäta sig med upplevelsen!
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 08:58
Tack Rauni!
Blev inte så väldigt många bilder under färd men var tvungen att försöka. Fick bränna av några utan att titta genom sökaren också för annars hade jag nog inte haft någon näsa eller glasögon kvar. Skumpigt var bara förnamnet. Önskar att jag kunnat ta något när det kändes som om vi skulle välta men det gick bara inte.
Vi fastnade aldrig så den upplevelsen missade jag :)
Vi övernattade inte den här gången, har gjort det i Namibia och jag minns stjärnhimlen där också.
Fick där berättad sägnen om hur vintergatan kom till.
Bild tre är superintressant med dessa fötter som står där stå stora i sanden.
Säkert en gudinna som vakar över öknen.
Vad livnär kamelerna sig på eller de är tama kanske. Enbart på utflykt med någon?
Underliga frågor men jag är novis på detta vad som kan hända i öknen.
Bilarna som kom skulle gjort mig bestört...ungefär som när man njuter i fjällen så kommer
det massor med snöskoter...då blir munnen lite sur ...men desto tystare blir det när de passerat...

Detta med ensamma träd är alltid vackert bildmässigt. Ofta svårt se live när det är stora landskap.
Vad jag njutit nu två gånger denna söndag vad kunde bli bättre
medan flingor faller och faller men blir enbart vatten på marken.

Ha fin eftermiddag på dig
med hopp din operation skall lyckas på alla sätt.
///Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 09:02
Tack Gun-Inger!
När du säger det så ser även jag fötterna ;)
Kamelerna är tama, bara ute på bete. Kommer mer om kameler i nästa inlägg.
Det finns lite att äta även i öknen men de får även mat då de kommer hem.
Att alla dessa bilar kom gjorde inget, var bara kul för bilderna och de försvann fort också.
Tack om lyckönskan också. lite nervös inför den eftersom det inte finns någon garanti att det ska bli bra, bara att det inte blir sämre. Sedan kunde läkaren ha väntat med att säga att det skulle göra ont.
Fantastiska bilder från sandlandskapet! Skuggor och ljus ger en oändlig variation och så blir det extra trevlig med några kameler. Till och med bilderna med bilarna är ju häftiga på sitt sätt. De ger proportioner.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 09:04
Tack Lena!
Det som fascinerar mest ute i öknen är nog hur ljuset spelar i sanden. Variationen är, så som du säger, oändlig.
Bilarna som fyllde synfältet för någon minut var ganska häftigt, skönt att de drog iväg också. Vi träffade inte på dem fler gånger.
Äntligen en bild på Hummern! ;-)
Läckra bilder i öknen! Nr 3 och näst sista som favoriter!
Fint också med kamelerna.
Sen undrar jag hur de klarade av att inte krocka, när det var så många bilar på liten yta utan en väg och linjer som hjälper till???
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 09:06
Tack Niklas!
Visst är den tuff Hummern. Lite svår att fickparkera kanske, men i öknen var den perfekt.
Tror att de som kör i dessa grupper är så vana och vet hur de brukar köra, men det såg häftigt ut när de valde olika spår och inte kom ivägen för varandra. Det var full fart dessutom.
Härliga bilder från ökenmiljön!
/MA
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 09:06
Tack Mats!
En kul upplevelse var det.
Ååååå vilka häftiga bilder!!!! Ååååå!!! :) och den sista tycker jag är väldigt, väldigt, väldigt fin!
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 09:07
Tack Lena för din trevliga kommentar.
Trädet var så fint så vi fick föraren att stanna till och öppna fönstret så att jag fick ta den bilden.
Fina bilder på sanddynerna Kameler är inte med i Dakar Bilarna ser inte ut att vara med i något rally Gillar sista bilden Ha det gott : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2015-02-02 09:08
Tack Gert! Kul att du gillade sanddynerna.
Tur att det här inte var Dakarrallyt då.