Två procents arbetslöshet.
Som i många andra asiatiska länder så kan man även här i Singapore se arbeten som inte går att finna hemma i Sverige. Lite här och där så ser man någon som går omkring med en sopborste eller...
...trasa och torkar lite obefintligt damm.
Även rulltrappan är damm och skräpfri.
Utanför muséer fanns det folk som hjälpte besökarna tillrätta. De såg inte ut att göra så mycket mer än visa var ingången var.
Pensionärer och handikappade har det inte så lätt här i Singapore. Bostadsbidrag och andra bidrag finns inte och pensionen är så låg så att många pensionärer arbetar. Alla pensionärer har inte så låg pension eftersom de har ett system där pengarna är liksom öronmärkta för varje individ. Deras pengar går alltså inte till en allmän välfärdskassa - som i Sverige. Man får ut precis så mycket som man sätter in. Varje medborgare tar därmed ansvar för sin egen och sin familjs trygghet. Fina och välutrustade sjukhus har de men det är dyrt att få vård, så de mindre bemedlade säger att det är bättre att dö än att komma till sjukhus. Några tiggare finns det inte eftersom tiggeri är förbjudet men ibland så kunde man se handikappade som sålde lotter eller näsdukar.
Många jobb som vi här i väst anser helt onödiga som att stå och öppna dörren och hälsa på folk finns det vid de flesta hotell och butiker.
Vid vårt hotell fanns det flera personer som bara hade som uppgift att vinka fram nästa taxi och öppna dörren.
Det fanns många som städade på olika platser.
Inte så konstigt att det var så rent överallt.
Rensa ogräs var ofta en syssla för de äldre.
Vid övergångsställen finns det vakter som hjälpte till så att trafiken flyter och att folk kommer över gatan.
Mat levererades hem, både från butiker och restauranger.
Vid gatuarbeten finns det vakter som ser till att ingen kommer till skada.
Många män gick åt för att reparera en trapp...
...eller för att måla några siffror på trottoaren.
Trots att det var många pensionärer som arbetade och att det fanns mycket utländsk arbetskraft...
... som gästarbetare...
...vars transport till flygplatsen var av det enklare slaget...
....Ändå är bara arbetslösheten här på 2 procent!
I Sverige hade vi såna jobb en gång i tiden. Man handlade över disk och betalade sen i kassan vid dörren. Hissförare på varuhusen. Mycket städning. Gatsopare var ett krävande jobb, han i Visby hade kanonfysik och mycket stor social kompetens, en trygghetsfaktor. Värnplikten skapade 50 000 jobb. Den anställda personalen oräknad.
Och i Sovjet var arbetslösheten ju noll. Det fanns vakter..... jag menar ju servicepersonal, på varje våningsplan i hotellet. Och babusjkor som sålde lemonad på torgen.
Tänker på alla som istället går på bidrag och blir kvar i hopplöshetens gissel. Att istället omvandla bidragen till enkla arbeten så kan det vara en väg ut ur arbetslösheten och vi får ett rent och välstädat land. En kvast eller kratta kostar inte så mycket. Finns många jobb som inte görs för att det kostar för mycket och så får arbetsvilliga? Betalt för att inte göra något.
Den senaste månaden uppgick arbetslösheten till 7,2 procent, vilket var något lägre än samma månad föregående år. Totalt uppgick antalet arbetslösa personer till 371 400 personer. Den säsongsrensade och utjämnade siffran för arbetslösheten var 7,8 procent.
Ekonomifakta
Arbeten som kan anses onödiga men kanske ett sätt att få arbetserfarenhet och få rutiner i tillvaron.
( Det kan man ju hoppas i alla fall )
ing-marie
/Niklas
//B-O
Många trista jobb har försvunnit i Sverige och det är säkert bra men jag kan inte låta bli att tycka att det är bättre med ett trist arbete än att behöva leva på bidrag och hamna i något sorts vacuum på arbetsmarknaden och sedan inte bli påtänkt för ett enda jobb.