Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ska Sverige ha kulturkanon?

Då nya kulturministern Parisa Liljestrand sa att hon vill att Sverige skaffar sig en kulturkanon blev det ett himla liv på kultursverige. NEJ! Vi ska inte ha någon statlig ukas om vad som är svensk kultur! Tänk bara på nazisterna som brände böcker!

Häromdan framförde Erik Jersenius, kulturredaktör på Corren och Norrköpings Tidningar, en annan åsikt. Titta på Danmark sa han, danskarna ligger ofta före svenskarna. Där lät det likadant för några år sen.  Men så tillsatte regeringen kvalificerade urvalsgrupper. De tog förstås fram Den Lille Havefrue, HC Andersen och andra etablerade storheter men också nyare i andra media och en del ganska så oväntade. Sammanlagt 108 verk.

Anders And har ungefär samma ställning i Danmark som Kalle Anka i Sverige och är nu med i Danmarks kulturkanon. Där finns operahuset i Sidney, det ritades av danske arkitekten Jørn Utzon. Filmer: Lars von Trier var och är hårt emot kulturkanon, men hans "Idioten" finns nu med liksom "Svält", där vår egen Per Oscarsson spelar huvudrollen.  TV-serien Matador beskriver som nästan inget annat hur gårdagens Danmark blivit dagens Danmark.

Danmarks kulturkanon har utmanats av alternativ. Alldeles utmärkt tycker Jersenius, sånt håller projektet levande. Det används som hjälpmedel i skolorna och fyller en viss funktion för integrationen av invandrare, de får reda på vad som format Danmark och vad den som bosätter sig i Danmark bör ha ett hum om. 

Erik Jersenius

Likaså ska väl en svensk kulturkanon innehålla en del klassiker men absolut ha med Strindberg! Han finns ju med i det förslag till världskanon som Harold Bloom lanserade i sin "The Western Canon". Strindberg är utöver sitt språk viktig för att visa uppbrottet från det ganska stelnade klassamhället till något nyare.

Kyrkan och folkskolan skapade läskunnighet. Vi har sen länge tagit den för given. Ett problem är att i Sverige nu kan ha 800 000 funktionella analfabeter. En kanon kan ge gemensamma referensramar att användas i skolan och för invandrare. Men det blir inte lätt att nå ut!

Erik Jersenius menar att vi ska låta invandrarna få veta vilket land de kommit till.

Jag instämmer. World Values Survey visar att Sverige inte alls är landet lagom utan sticker verkligen ut med den blandning av individualism, sekularism och förlitan på det allmänna som nu kännetecknar landet.

Inlagt 2023-01-25 23:32 | Läst 548 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Från ungefär samma håll som man nu hör protester mot en kulturkanon, sades det för inte så länge sedan att det inte finns någon svensk kultur. Nu skall man alltså inte ha någon kanon om det som inte finns?
Svar från Måns H 2023-01-26 10:51
Sverige är ganska så speciellt och jag tror att en dos kulturkanon skulle kunna göra gott. Kontakt med historien och kunskap om vad som format nationen ----- för att använda det begrepp som väl skaver mest för dem som inte vill ha nån kulturkanon.

Parisa Liljestrand vill ha en svensk kanon och som kulturminister borde hon ha ett visst inflytande. Jag är alldeles säker på att det åtminstone blir en fortsatt diskussion.

Blir det en kanon av dansk modell så kommer säkert Bergman och hans fotograf Sven Nykvist med. Vill vi ha mer foto?
syntax 2023-01-26 11:07
Jag håller helt med.
Ämnet historia har ju nästan helt försvunnit från grundskolan, och får mycket begränsat utrymme i gymnasiet. Samhällsutvecklingen och den utrikespolitiska utvecklingen har gjort klart för många att just historien och kunskap om vad som format nationen, är en dagsaktuell och viktig kunskap. Då kan det behövas lite introduktion och vägledning när man skall ta igen det som har tappats på vägen.
Kultur är mycket. Att påta i jorden och sköta om det vackra är också kultur menar åtminstone jag, men det räknas inte tror jag.
Svar från Måns H 2023-01-26 18:37
Kultur = odling så i den bemärkelsen är att sköta om jorden kultur även enligt mig!

Borde foto finnas med i en eventuell svensk kanon?