Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Vin- och Spirituosakällaren

På Kulturnatten besökte 1500 personer Vin- och Spirituosakällaren i Norrköpings äldsta källarvalv. De byggdes på 1600-talet, då som källare och grund för Rådstugan,  föregångaren till senare stadshus och rådhus. 

Rådstugan revs, men grund och källarvalv sparades. På dessa återfinns nu Eschelsonska huset. Det byggdes kring 1730, byggdes till, byggdes om och har varit med om skiftande öden. Logi åt kungafamiljen då den var i stan, vinhandel i källaren, såptillverkning, bankkontor, tillhåll för Kriminalvårdsstyrelsens kursverksamhet.

I källarvalven har även Systemet lagrat vin under för drycken perfekta omständigheter. Den stupande källartrappen var nog mindre perfekt för dom som kånkade våtvarorna upp och ned. Byggnaden blev byggnadsminne 1978. Den är numera renoverad i Castellums regi, inrymmer restaurang och kontorslokaler. Jag har själv anlitat Notarius Publicus i den här byggnaden, lokalerna var påfallande stiliga. 

Här nedan nedgången till Vin- och Spirituosakällaren.

Bild nedan: Teglet i valven var målat med plastfärg. Då den togs bort följde lite av ytskiktet ibland med.

I bakgrunden informerar ägaren Lasse Fredrikson som driver verksamheten tillsammans med sin fru och delägare Paola Wickström-Fredrikson. Den vinintresserade kan hyra in sig och lagra dyrgriparna under optimala förhållanden, träffa likasinnade och kan också använda lokalerna till exempelvis nån mysig konferens. 

Bilderna från källarvalven togs med Pentax K3 II och Sigmazoom 17-50. Exponeringstid 2,5 sekunder.

Myshörna.

Huvudlagret. Mycket vin, ja mycket vin, ja detta gjorde han.

Inlagt 2022-10-30 08:59 | Läst 548 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Oj så mycket vin! Det är väldigt fint där nere i valven.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Måns H 2022-10-30 23:58
Det är fint ordnat. Intressant också att det finns nåt kvar från innan 1719 då ryssarna brände ner stan. Här har bott folk sen stenåldern och som stad sen medeltiden men inte mycket så gammalt finns kvar ovan jord.
Fina bilder från den vackra källaren! Den måste jag besöka någon gång. Eschelsonska huset, är det huset som ligger "mitt emot" ingången till industrilandskapet via Holmens gamla huvudkontor? Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-10-31 00:01
Tack Björn!

Byggnaden har långsida mot Gamla Torget och kortsida (med den här källarnedgången) mot Gamla Rådstugugatan.

Det var intressant att komma ner i källaren, den är annars stängd utom för dom som har nyckel till sitt vin där nere.