Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Efter valet

Andra presidentkandidatdebatten

Vid vallokalen

Captain Dave

USA:s presidentval var en evighetslång cirkus. Debatterna hölls på en nivå som aldrig tidigare setts. Sakfrågorna överskuggades av angrepp på personlig karaktär. Det tycktes helt självklart att den mycket erfarna Hillary Clinton skulle vinna med stor marginal, och att allt skulle bli ungefär som vanligt: ett alltför långsamt, men dock arbete med klimatfrågor, ett erkännande av minoriteters utsatthet och av de ekonomiska klyftor som sliter isär landet. Så blev det alltså inte. Jag, som sällan arbetar med nyhetsjournalistik utan med långsammare historier, var ledig på valkvällen. Jag och min fru kollade valvaka en stund på stampuben, och åkte sedan hem. Beskedet att Trump valts till nästa president är ett sådant ögonblick där man minns exakt var man var och hur man kände. På morgonen mötte jag många som grät, rädda för vad som nu ska hända med våra kära, och hur det ska gå med världen.

Bernie Sanders i Boston

Bernierally i Boston

Det senaste året har mycket förändrats. Bernie Sanders såg ut att ha en god chans till presidentposten, med sitt program som mycket liknade den skandinaviska socialdemokratins grundidéer. Jag och min kollega Hanna Sistek följde den gräsrotsrörelse som omgav hans kandidatur för ett antal tidningar i Sverige, Norge och Finland. Det var en spännande tid. Nu får vi se vad som händer. Miljörörelsen och de som kämpar för mänskliga rättigheter mobiliserar. Det blir något att följa.

Inlagt 2016-11-24 15:36 | Läst 2784 ggr. | Permalink
Ja, en mera vulgär, fräck och "oborstad" presidentkandidat har man sällan sett!
Det är lätt att förstå att folk vill ha förändring, så är det alltid när samma parti länge toppat presidentposten. Men att inte republikanerna kunde få fram en mera kompetent person än gaphalsen Trump, är svårt att begripa, som dessutom använde lögnen som sitt verktyg. Folk är lättlurade ...
- hawk
Tänkvärda reflektioner.
Churchill lär ha sagt att demokrati är ett dåligt system, men det bästa vi kommit på. Trump är ju ändå demokratiskt vald. USA har skaffat sig en läxa som det blir hårt att lära.
syntax 2016-11-25 10:07
Tja - en läxa kan ju vara att det är oklokt att strunta i väldigt stora befolkningsgrupper för att hela tiden köra sitt eget race. En av demokratins viktigaste funktioner, där den radikalt skiljer sig från andra system, är att gräsrötterna kan rösta bort misshagliga makthavare.
Kul att du börjat blogga här. Och intressant att läsning. Översta bilden känns väldigt talande. Bra.
Svar från MattiasL 2016-11-25 19:45
Tackar! Ja, det ska bli kul att skriva mer här. Ska försöka hålla uppe takten.
Ska bli intressant att följa dina rapporter. Mannen med slipsprydnaden väcker också tankar. Att med stolthet visa att man röstat är kanske en viktig manifestation i sig i ett land där valdeltagandet ligger mellan 50 och 60 procent?
Svar från MattiasL 2016-11-29 00:55
Tack Sture. Ja, det tror jag. Det är många som försöker uppmuntra folk att gå och rösta och göra sitt för demokratin. Valapatin är ett stort problem, ledsam men ganska förståelig. Det är rätt bökigt att rösta, och det är i hög grad en klassfråga. Dels är det kanske inte så många som känner att de realistiska kandidaterna representerar dem, dels är det helt enkelt svårt att komma ifrån minst en halvtimme, ofta flera timmar, på en vanlig tisdag om man tillhör "the working poor".