Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Året som gått

Med tre dagar kvar på året är det läge att titta tillbaka på ett intressant och givande jobbår.

I början på året for jag till Ferguson och St Louis, Missouri, för ett jobb om hur representanter för Black Lives Matter-rörelsen nått den etablerade politiken. 

Vidare till Washington, DC, där många demonstranter samlats för att kräva ett större folkligt inflytande i politiken och större rättvisa mellan människor.

Vi träffade också aktivisten Omolara Williams.

Det amerikanska fängelsesystemet var ett tema under året. Vi mötte Johnny Perez i New York som suttit i isoleringscell i många år, och som nu arbetar för att hjälpa andra att komma tillbaka till samhället efter att ha hamnat på Rikers Island.

Och så till Florence, Arizona, en stad med 9000 "civila" invånare, och 17000 bakom galler. Hela stadens ekonomi bygger på en sak: fängelserna. Här Randy Helm, som är ansvarig för ett hästträningsprogram i ett av dem.

och Florence borgmästare Tom Rankin.

I New Orleans handlade det förstås mycket om musik, då jag var där under den årliga jazzfestivalen. Här Michael Longhair, vid invigningen av Professor Longhair-museet.

Men ett tiotal mil bort handlade det istället om klimatförändringar och försvinnande landmassor. Ön Isle de Jean Charles kommer vara helt borta om några tiotal år, och dess invånare är nu på jakt efter en ny boplats, som USA:s första officiella klimatflyktingar.

Mer på temat miljö och olja. En av årets stora händelser är de protester som uppstått kring bygget av Dakota Access Pipeline, där den är tänkt att gå under Missourifloden, vid Standing Rock-reservatet. Närapå nio månader av protester har pågått, och pågår fortfarande under mycket bistra förhållanden. Än har vi inte sett slutet. Två besök blev det.

Ser fram emot ett minst lika innehållsrikt 2017.

Inlagt 2016-12-28 18:04 | Läst 1116 ggr. | Permalink
Hej,
Mycket varierat om USA, bra bilder och viktiga för att visa det landet idag. Det är inte samma land som jag såg på 70 och 80-talen, då jag reste i mer än hälften av staterna.
Ha en bra fortsättning
Bob
Svar från MattiasL 2016-12-28 21:44
Tack Bob!
Ja, det är märkligt land, som ställer alla föreställningar på ända.

God fortsättning på dig med!
Mycket fina reportagebilder. Bilden på pianisten är toppen, liksom den på borgmästaren.
Svar från MattiasL 2016-12-28 21:45
Tusen tack Torbjörn.
Intressant att se vad du upplever over there. Jag skulle själv vilja se mer än bara de stora städerna i USA.
Svar från MattiasL 2016-12-30 00:42
Tack Magnus, ja som sagt, märkligt och spännande land.