Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Inreseförbud

Mycket handlar om Trump nu. Hans extremt snabba genomföranden av vallöften innebär stor bestörtning bland många. När han igår bestämde att medborgare från sju länder med muslimsk majoritet inte skulle få resa in i USA skapades kaos. Tullpersonalen visste inte vad de skulle göra, många inresande fick sitta i förhör i timmar, några fick till slut komma in, andra hann vända. Också människor med permanent uppehållstillstånd, jobb och familj nekades inresa. Bland våra kollegor kunde den palestinsk-amerikanska fotografen Eman Mohammed inte åka till Amsterdam för att ingå i World Press Photo-juryn. 

Människor samlades därför på flygplatserna runtom i landet för att protestera, och idag ägde många protester rum. Några bilder från New London.

Inlagt 2017-01-30 03:53 | Läst 1259 ggr. | Permalink
Bra bilder.

Make America good again tycker jag är en bra slogan. Inte för att USA nånsin varit enbart good men jämfört med det som pågår bättre.

Har du f ö noterat att USA inte längre platsar som fullvärdig demokrati enligt det the Economist närstående forskningsinstitutet som gjort rankningar sen 1946? Och det var innan Trump.
syntax 2017-01-30 09:38
Inte heller EU lär kvala in som en fullvärdig demokrati. Beslutsstrukturerna är för uttänjda, det demokratiska underskottet är för stort.
Svar från MattiasL 2017-02-01 02:00
Tack!
Det är svårt att riktigt begripa vad som pågår. Det hela är mycket skrämmande. Det fina är dock att man ser så oerhört många fler engagera sig för mänskliga rättigheter än på mycket länge. Som du är inne på Måns: mycket har pågått i bakgrunden. Klyftorna har ökat. Miljöarbetet har varit, tja, slött. De längre persontransporterna inom landet förlitar sig mest på flyg, de kortare på bil. För uppvärmning av hus är det i stort sett gas eller olja som gäller. Solenergin är något som tagit mycket fart, och det är mycket positivt. Men krigen har fortgått, sjukvården baseras på dyra privata försäkringar. Det är otroligt dyrt att ha barn på dagis och att studera på högre nivå. Och så vidare. Plötsligt är människor ute på gatorna med skyltar. Det kan bli något bra.
Måns H 2017-02-01 13:55
Det som skrämmer mig mest är klimatet. Världen har en liten chans att klara framtiden. Allt fler ställer faktiskt upp. Men det tog Trump fyra dar att ställa landet på tvärs mot detta. Det som skrämmer mig näst mest är att nåt krig ska eskalera till kärnvapen. Resten är skrämmande nog, men kan läka ut på några generationer.
Svar från MattiasL 2017-02-01 14:24
Enig. Det är verkligen allvarligt. Frågan är hur mycket han kommer lyckas ställa till med. Frankrike har t ex föreslagit en klimatskatt på amerikanska varor om de drar sig ur Paris. Men jag har svårt att vara optimist i frågan. Tror hoppet står till gräsrötterna och NGO-erna, som har möjlighet att få stor kraft. Det blir en nagelbitare att följa Keystone och Dakota-oljeledningarna, och jag hoppas att få kommer till skada.