Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Nordirland 2

Så börjar resultatet av arbetet i Nordirland, som jag tidigare skrev om, visa sig. 

Ett av jobben vi gjorde grundade sig i det faktum att när Storbritannien lämnar EU om nio månader, så kommer gränsen mellan Irland och Nordirland också vara den enda landgränsen mellan Storbritannien och EU. Och det är ingen lätt gräns att bevaka. På drygt 50 mil korsas den av vägar på över 300 ställen. Under den långa konflikten var gränsen stängd, och man fick köa länge för att ta sig igenom militära checkpoints och tullstationer. Sedan 1998 är gränsen helt öppen, och en vanlig rädsla bland de som lever längs med den är att det ska bli som förr.

Vi körde bil längs hela gränsen och pratade med de människor vars liv kommer bli mest påverkat. På många sätt var det oerhört lättjobbat. Det var många som ville prata och ge sitt perspektiv. Vi träffade småföretagare med halva kundbasen på vardera sida, bönder med mark som sträcker sig över gränsen, och folk som bor på ena sidan och jobbar på andra. Hur det ska gå är ingen som riktigt vet. Många känner att beslutet tagits av folk som inte har kunskap om gränsen och Nordirlands historia. Vi talade också med förespråkare för Brexit, men de fanns främst längre inåt landet. 

Det härligt sätt att jobba på. Att förutsättningslöst köra omkring, och ställa massor av frågor till folk som man råkar springa på. En mycket lärorik resa, och om det här kan man bland annat läsa i Frihet

Inlagt 2018-06-21 18:27 | Läst 1307 ggr. | Permalink
Härligt uppdrag och fina bilder.

Det kanske inte blir så dramatiskt framöver, ungefär som att åka mellan Norge och Sverige.
Svar från MattiasL 2018-06-22 01:59
Tack! Ja, de som är optimistiska hoppas på det. Men lite mer bökigt verkar det vara, eftersom det finns i fredsavtalet att Nordirland kan folkomrösta om att återförenas med Irland. Fler än förut är inne på det spåret, vilket bygger på lite spänningar.