Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

En fin resa och en "sleeperkamera"

Häromdagen skrev Mikael Good om den gamla Leica M8, och den fina gråskala man får ur den. Inspirerad av det blogginlägget, kom jag att tänka på en annan "sleeper", men mycket billigare. Av någon anledning har jag märkt att den urgamla Panasonic GH1 är en väldigt trevlig svartvitkamera. Jag har ingen aning om varför, men gråskalan blir trevligare än det mesta jag använt. År 2014 åkte jag och min vän och kollega Johannes Frandsen till Peru för tre veckors reportagejobb. Vi var i Lima, Cusco och Puerto Maldonado, och gjorde ett gäng reportage. Bland annat om den väg som förbättrats mellan Cusco i bergen och Puerto Maldonado i djungeln, och har reducerat restiden drastiskt och därmed förändrat bosättningsmönster med stor inflyttning i Puerto Maldonado. Vi tillbringade mest tid där, och plåtade en hel del på gatorna.

Jag reste lätt på den resan. En GH1 och en GH3 och tre objektiv, och det gick bra det med. En bra påminnelse för mig som gärna överlastar kameraväskan för säkerhets skull. Igår kollade jag igenom de gamla bilderna och gjorde en nyredigering av några av dem. Jag fann att GH1-bilderna var extra kul att jobba med, och att de var lätta att få dit jag ville, särskilt i svartvitt. Inte så illa för en kamera man kan hitta för någon tusenlapp. Den gör sig förstås bäst på iso 100, men gör inte bort sig på 400 heller. Ett ganska trevligt korn. Däromkring höll man sig ju oftast som mest med svartvit film också. En rolig upptäckt. Men hur det än är med det tekniska så handlar det ju om att vara närvarande, och det var väldigt roligt att göra ett återbesök till den resan. Det är ett väldigt privilegium att man kan snacka ihop sig med en kär vän man inte sett på länge, mötas upp på en flygplats någonstans i världen, umgås dygnet runt och jobba ett tag. 

 

Inlagt 2020-12-07 03:25 | Läst 871 ggr. | Permalink
Hej,
Jag tror vi byter ut moderna kameror för snabbt. Det är dyrt och saknar verkligt behov i arbetet.
Trevliga bilder i er reportageresa. Bra monokrom kvalitet.
Ha det väl
Bob
Svar från MattiasL 2020-12-07 16:00
Tack Bob! Ja, inte bara dyrt, det är att lägga tid och energi på saker som egentligen kvittar. Egentligen kunde man köpa en kamera när man slitit ut den förra, eller vart tionde år, lägger allt krut på att berätta, och så är det bra sen. Men så gör man ju inte, tyvärr.
Trevliga bilder och visst är gråskalan fin!

DP Review skrev en återblick på kameran ifråga för ett par år sen. Inget om svartvitt men skribenten har den kvar och minns användandet med värme.

https://www.dpreview.com/news/0351809779/throwback-thursday-the-panasonic-gh1

Jag skriver detta på min Imac tidigt 2009. Funkar bra, hade funkat bättre om man fått behålla bästa operativsystemet Snow Leopard.
Svar från MattiasL 2020-12-07 18:54
Jag köpte den från början som en videokamera. Grejen var att man kunde trimma den till en högre kvalitet. Problemet var att eftersom den inte var gjord för att hantera större datamängder så kunde man bli stående med en helt frusen kamera. Det gick inte ens att stänga av den med mindre än att ta ut batteriet.
Så den blev rätt snabbt stillbildskamera, och jag blir riktigt sugen på att använda den igen.